Prefectul ne-a informat, ieri, ca, deocamdata, prinderea si sacrificarea pasarilor decurge intr-un ritm multumitor: "Se lucreaza, am stabilit sa se mareasca astazi efectivele care lucreaza acolo, si speram sa terminam azi cu sacrificarea pasarilor, pentru ca aseara ajunsesera cam la jumatate. A fost asa, un moment mai dificil pe la prinz, m-a si sunat consilierul lui Flutur, cam nervos, dar aseara, cind a venit la comandament, se mai linistise. A fost probabil vreo familie care a fost mai recalcitranta, se pare ca le-a aratat toporul celor veniti sa ia pasarile. Au mai mers oameni de la SNIF, de la ANIF, de la padure, aveam pregatiti si vreo 10 soldati de la pompieri, dar deocamdata nu i-am solicitat. Ii avem pregatiti, oricum. Vom duce la Scarlatesti chiar astazi cazarmament, paturi, saltele, paturi, cearsafuri, pentru cei care vor ramine in focar, mai multe zile. Dupa ce se va termina perioada asta de dezinfectie, ca sa spun asa, o sa vina sa planteze puii santinela, care trebuie sa stea cam 21 de zile, dupa care se poate hotari ridicarea carantinei. In ce priveste personalul, cei care lucreaza protejat, cu combinezoanele acelea speciale si cu manusi, si carora li s-a aplicat tratamentul preventiv, pot pleca. Dar oricum, va ramine un anumit personal acolo, pentru a supraveghea situatia".
"O sa le ducem si niste ajutoare oamenilor"
Prefectul spune ca s-a rezolvat si problema aprovizionarii magazinelor din sat, pentru ca oamenii sa poata sa-si cumpere alimente si alte produse strict necesare: "Am discutat si problema asta, se va ocupa din partea Prefecturii secretarul general, de aprovizionare. O sa le ducem si niste ajutoare oamenilor, am solicitat de la rezervele de stat sa ne puna la dispozitie resurse de-astea de baza, ulei, apa, orez, niste conserve care sint mai rezistente, fasole. In afara de asta, s-a luat legatura cu agentii economici care activeaza acolo si au fost anuntati sa-si contacteze furnizorii, pentru ca vor putea sa-si aduca marfa. Unii au crezut ca nu se mai poate aproviziona nimic, dar se asigura transportul pina la filtru si de acolo, se face transbordarea".
In ceea ce priveste vaccinarea populatiei, aceasta este si ea in derulare. Mitroi ne-a informat ca a fost asigurat intreg necesarul de vaccin antigripal: "Am primit acum vaccin pentru intreaga populatie, si pentru cei care mai patrund acolo, de nevoie. De asemenea, am hotarit sa se duca mai mult personal sanitar acolo, astfel incit sa poata grabi vaccinarea. Nu stiu exact cind se va termina aceasta actiune, pentru ca depinde si de persoanele care trebuie vaccinate, sa se prezinte la medic. In plus, mai sint si niste incompatibilitati, oamenii trebuie consultati putin, sint anumite persoane care sufera de diverse boli si trebuie un consult cit de sumar".
In ce priveste colaborarea cu reprezentantul ministrului Agriculturii, consilierul Marius Popa, prefectul ne-a declarat ieri ca aceasta merge destul de bine: "La primul moment, cind am vorbit la telefon cu el, ajunsese la filtru, i s-a parut ca nu se intimpla nimic, dar ulterior s-a convins ca nu este deloc asa, si s-a calmat. L-am trimis si pe domnul subprefect in zona. Aseara, dupa sedinta noastra de comandament, domnul Popa a mers si la Directia Sanitar-Veterinara, si au stabilit acolo ce au de facut in continuare, si ramine si astazi aici. Daca astazi se va termina activitatea de sacrificare a pasarilor din sat, probabil ca dinsul se va intoarce la Bucuresti".
Mitroi ne-a mai declarat ca exista posibilitatea sa se ia masuri si cu privire la organizarea de filtre, la margine de judet, insa, deocamdata, s-a considerat ca nu este nevoie, dat fiind ca exista o anumita distanta intre Scarlatesti si localitatile din jur.