Sexul provoacă rar infarcturi, iar majoritatea persoanelor care au suferit un atac de inimă îşi pot relua viaţa sexuală, arată un studiu publicat de revista americană Journal of the American College of Cardiology.
Multe persoane care au suferit un infarct se întreabă dacă este sigur să mai aibă raporturi sexuale, incertitudine la care studiul oferă următorul răspuns: activitatea fizică pe care o presupune un act sexual este comparabil cu urcarea a doua scări cu mai multe trepte sau cu o plimbare în pas alert.
Sfaturile medicilor
„Potrivit datelor noastre, pare improbabil ca activitatea sexuală să fie relevantă la momentul declanşării unui atac de cord", afirmă Dietrich Rothenbacher, cercetător principal al studiului şi profesor la Institutul de Epidemiologie şi Biometrie Medicală de la Universitatea Ulm din Germania.
Mai puţin de jumătate dintre bărbaţi şi sub o treime dintre femei primesc informaţii de la doctori privind activitatea sexuală în urma unui infarct. Este important să-i asigurăm pe pacienţi că nu au de ce să se îngrijoreze şi că îşi pot relua viaţa sexuală în mod normal", a precizat el.
Un chestionar relevant
Pentru elaborarea studiului lor, Rothenbacher şi echipa sa au studiat răspunsurile a 536 de persoane, cu vârste cuprinse între 30 şi 70 de ani, care au suferit un infarct şi cărora li s-a solicitat să completeze un chestionar despre activitatea lor sexuală în cele 12 luni prealabile atacului de inimă.
Cercetătorii au studiat şi legătura dintre ultimul raport sexual al pacientului şi momentul infarctului: doar 0,7 la sută au avut un raport sexual cu o oră înainte de infarct, în timp ce 78 la sută au avut ultimul lor raport sexual cu o zi înainte de eveniment, relatează agerpres.ro.