Mergi la conţinutul principal

Activitatea polițiștilor brăileni în 2020. Au scăzut accidentele

* Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a ieșit la raport și a prezentat bilanțul activităților specifice desfășurate în cursul anului trecut * infracțiunile sesizate au înregistrat o scădere cu 8,79%, la infracțiunile contra persoanei s-a înregistrat o scădere cu 9,82%, iar infracțiunile contra patrimoniului au scăzut cu 6,65% * anul trecut, în vreme de pandemie, numărul accidentelor rutiere a înregistrat o scădere semnificativă

 

Mai puține infracțiuni și mai puține accidente la Brăila, în perioada pandemiei. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila a ieșit la raport și a prezentat bilanțul activităților specifice desfășurate în cursul anului trecut. S-a constatat o scădere a infracțiunilor sesizate. Totuși, anul trecut au fost constatate peste 600 de infracțiuni, cele mai multe la regimul circulației rutiere, fiind aplicate peste 25.000 de sancțiuni contravenționale. În an de pandemie Covid–19 s-a înregistrat și o scădere a accidentele rutiere produse pe raza județului Brăila, cu 30% față de anul anterior.

Astfel, potrivit informațiilor transmise de polițiști, la nivelul IPJ Brăila, infracțiunile sesizate au înregistrat o scădere cu 8,79%. În cazul infracțiunilor contra persoanei s-a înregistrat o scădere cu 9,82%, iar infracțiunile contra patrimoniului au prezentat, de asemenea, un trend descendent, fiind înregistrată o scădere cu 6,65%. "Prevenirea și combaterea infracționalității stradale a constituit și în anul 2020 una dintre prioritățile activității Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, astfel că infracțiunile stradale sesizate au înregistrat o scădere cu 21,65%. Siguranța circulației pe drumurile publice a constituit o altă prioritate a activității desfașurate de Poliția brăileană", au transmis reprezentanții IPJ Brăila.

 

Razii, controale și amenzi. Mai puține accidente rutiere

Potrivit polițiștilor brăileni, pentru prevenirea și combaterea infracționalității, anul trecut s-au organizat și executat 493 acțiuni și controale, din care 450 cu efective proprii, 43 cu alte formațiuni de poliție sau în colaborare cu alte instituții ori reprezentanți ai societății civile. Au fost constatate 643 de infracțiuni, dintre care 325 la regimul circulației și 318 de altă natură. "Polițiștii au aplicat 25.495 de sancțiuni contravenționale, au fost reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 3.170 de permise de conducere și au fost retrase 656 de certificate de înmatriculare", se arată în comunicatul transmis de IPJ Brăila.

În anul 2020, mai arată polițiștii, accidentele rutiere produse pe raza județului Brăila au înregistrat o scădere cu 30% față de anul anterior. Acestea au fost generate, în principal, de indisciplina pietonală 22,08%, viteza neadaptată/neregulamentară 14,29%, neacordarea de prioritate pietonilor 9,09%, precum și de abateri ale bicicliștilor 9,09%.

În cursul anului 2020, au fost efectuate 983 de acțiuni cu efective mărite, 8.263 de controale directe și 24 de razii, fiind descoperite 638 de infracțiuni, dintre care 558 în flagrant. „În cadrul activităților specifice domeniului ordine publică, au fost aplanate 2.473 de stări conflictuale, dintre care 2.068 intrafamiliale, au fost depistați 269 de minori lipsiți de supraveghere, dintre care 141 predați familiilor și 125 au fost predați în centrele de ocrotire", se mai arată în bilanțul IPJ Brăila.

Totodată, efectivele de menținere a ordinii și siguranței publice au intervenit în 84 de situații de pericol, generate de incendii, accidente grave de circulație, înzăpeziri. 

Referitor la certificate de cazier judiciar, în acest sens, au fost rezolvate 33.402 cereri și certificate de cazier judiciar.

 

Activități pentru siguranța comunității în vederea prevenirii răspândirii SARS Cov-2

Anul trecut, polițiștii au acționat intens pentru prevenirea răspândirii Covid–19, persoanele care nu au ținut cont de măsurile de protecție impuse fiind aspru sancționate. Potrivit IPJ Brăila, modul de repartizare a efectivelor ce acționează în stradă pentru menținerea ordinii publice a avut ca rezultat pozitiv intervenția operativă la evenimentele sesizate de către cetățeni, prin serviciul de urgență, în cursul anului 2020, fiind semnalate și soluționate numai prin 112 un număr total de 24.412 evenimente.

"În cursul anului 2020, la nivelul IPJ Brăila au fost realizate toate activitățile necesare punerii în aplicare a măsurilor din competența structurilor Poliției Române, în vederea prevenirii/limitării răspândirii noului coronavirus SARS Cov-2 și reducerii efectelor asupra populației. În acest context, atât în timpul stării de urgență, cât și în timpul stării de alertă, polițiștii în colaborare cu reprezentanți ai celorlalte instituții cu atribuții în domeniu, precum Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al Județului Brăila, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila, Direcția de Sănătate Publică Brăila, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila, Sectorul Poliției de Frontieră Brăila, Baza Reparații Nave Brăila și Poliția Locală Brăila, au desfășurat acțiuni de verificare a gradului de respectare a prevederilor legale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Pe raza județului Brăila, au fost desfășurate zilnic acțiuni ce au vizat societăți comerciale, precum marketuri și supermarketuri, stații de carburant, săli de jocuri de noroc, restaurante, terase, piețe, târguri, zonele aglomerate și mijloace de transport în comun, cele în regim de TAXI și cele care asigură transportul angajaților la și de la locul de muncă. De asemenea, au fost desfășurate și activități pentru verificarea respectării măsurilor impuse de la debutul pandemiei și până în prezent privind circulația mijloacelor de transport în comun, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, aniversări etc.), portul măștii de protecție, păstrarea distanțării sociale, dar și pentru respectarea interdicțiilor de circulație în afara locuințelor și gospodăriilor între anumite intervale orare", au transmis reprezentanții IPJ Brăila.

După cum arată polițiștii, politicile manageriale adoptate au urmărit ca activitatea de combatere și prevenire a criminalității să beneficieze din plin de cooperarea cu alte instituții, atât din domeniul ordinii și siguranței publice, cât și din alte domenii, în special în contextul epidemiologic actual. Un capitol special al relațiilor interinstituționale, arată polițiștii, l-a constituit cooperarea cu unitățile de parchet, condiție esențială în derularea activităților de combatere a criminalității. În fiecare domeniu de activitate, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a beneficiat de colaborarea cu alte instituții, în funcție de atribuții.

În plus, în această perioadă, instituția IPJ a beneficiat de parteneriatul cu societatea civilă, atât prin intermediul unor programe punctuale, cât și în mod direct, în funcție de specificul activității desfășurate.         

 

Prioritățile Poliției Brăila pentru anul 2021

Potrivit informațiilor transmise de IPJ Brăila, obiectivele și prioritățile stabilite pentru anul 2021 vizează creșterea gradului de siguranță și protecție a cetățeanului prin activitățile desfășurate în vederea prevenirii delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, violenței domestice, infracțiunilor contra patrimoniului și contra persoanei, prevenirii și combaterii faptelor de evaziune fiscală și contrabandă, accidentelor rutiere grave. De asemenea, în acest context, vor fi desfășurate activități privind documentarea activității membrilor grupărilor infracționale, în vederea destructurării acestora și prevenirii faptelor care generează conflicte stradale, și prin îndeplinirea atribuțiilor din competența structurilor de poliție, în funcție de contextul epidemiologic, în vederea prevenirii și combaterii faptelor asociate evenimentelor circumscrise extinderii pandemiei de COVID-9.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro