Mergi la conţinutul principal

Activitatea IȘJ Brăila în ultimele cinci luni ale lui 2023

• inspectorul școlar general Brăila, Cătălin Canciu (PNL), a prezentat, recent, la Prefectura Brăila, o informare privind realizarea unor măsuri ce au fost stabilite în cadrul Colegiului Prefectural pentru îmbunătățirea activității Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) • acesta a vorbit despre cinci acțiuni care au vizat: monitorizarea siguranței școlare, selectarea unei echipe de profesori metodiști, popularizarea ofertelor Casei Corpului Didactic Brăila, analiza implicării consilierilor școlari, dar și finanțări pentru proiecte derulate de școli

 

Șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Brăila, liberalul Cătălin Canciu, a vorbit recent, în cadrul unui Colegiu Prefectural ce a avut loc pe 15 februarie, despre o serie de acțiuni pe care le-a întreprins și monitorizat în ultimele cinci luni ale anului 2023. Mai precis, acesta a prezentat o informare referitoare la atingerea unor măsuri prevăzute într-o hotărâre din luna august a anului trecut, a Colegiului Prefectural.

Astfel, Canciu a vorbit despre cinci acțiuni: Monitorizarea modului în care este realizată siguranța școlară la nivelul Județului Brăila; Selectarea echipei de profesori metodiști a IȘJ Brăila în anul școlar 2023-2024; Popularizarea ofertei de programe de formare continuă avizate și acreditate de Casa Corpului Didactic Brăila; Monitorizarea modului de implicare a consilierilor școlari în vederea echilibrului emoțional, prin îmbunătățirea relației elev-elev, elev-profesor, prin derularea de activități specifice. De asemenea, finanțări pentru proiecte, programe educaționale derulate de către unitățile de învățământ din Județul Brăila, accesarea finanțărilor nerambursabile din bugetul local al Județului Brăila pentru programe, proiecte și acțiuni educaționale.

În ceea ce privește monitorizarea modului în care se realizează siguranța școlară la nivelul Județului Brăila, Canciu a explicat că printr-un Ordin al Prefectului Județului Brăila s-a constituit o Comisie formată dintr-un reprezentant al Instituției Prefectului, unul al Inspectoratului de Poliție Județean, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, al Direcției de Sănătate Publică și un reprezentant al IȘJ Brăila. Potrivit inspectorului școlar general, au fost verificate toate unitățile de învățământ.

”Un număr de 240 de școli, inclusiv structuri ale celor cu personalitate juridică, iar controlul a vizat starea tehnică a clădirilor, curtea unităților de învățământ, utilitățile, siguranța elevilor și a personalului didactic și nedidactic, existența autorizației de securitate la incendiu, existența autorizației sanitare de funcționare, investiții majore în anul 2023, alte constatări ale comisiei de control, cât și concluzii. În urma controlului s-au constatat o serie întreagă de nereguli sau întârzieri în ceea ce privește pregătirea clădirilor în care își desfășoară procesul instructiv-educativ unitățile de învățământ din Județul Brăila, în vederea începerii în condiții optime a noului an școlar”, a declarat Canciu, precizând totodată că membrii Comisiei au solicitat conducerii unităților de învățământ ce au fost verificate, eliminarea neregulilor/ întârzierilor, termenul limită fiind începutul anului școlar.

Canciu a vorbit și despre selectarea echipei de metodiști a ISJ Brăila, profesorii care îi ajută pe cei de la inspectorat în activitatea de inspecție școlară și realizarea de controale tematice. ”Până la elaborarea metodologiilor, regulamentelor și altor acte normative necesare pentru punerea în aplicare a Legii 198/2023, se aplică dispozițiile privind organizarea/ funcționarea sistemului de învățământ preuniversitar și desfășurarea procesului de învățământ aflate sau intrate în vigoare la data de 1 septembrie 2023. Astfel, în baza metodologiei privind formarea continuă a personalului din învățământul preuniversitar a fost lansat apelul la începutul anului școlar, în septembrie, pentru selecția profesorilor metodiști ai ISJ Brăila. S-a desfășurat un concurs de selecție. La final s-a constituit echipa de metodiști care vizează toate disciplinele școlare”, a explicat sursa citată.

După cum a precizat Canciu, este vorba despre 220 de metodiști.

 

Ce a mai făcut IȘJ Brăila pe finalul lui 2023

Cătălin Canciu a mai punctat că tot spre finele anului trecut inspectoratul a avut grijă să popularizeze oferta de programe de formare continuă avizate și acreditate de Casa Corpului Didactic Brăila. Acesta a adăugat că potrivit ofertei de formare din anul școlar 2022-2023 avizată de Ministerul Educației, dar și cea din 2023-2024, au fost formate prin Casa Corpului Didactic 2.975 de cadre didactice. 25 de cadre didactice prin programe acreditate de Ministerul Educației, programul ”A doua șansă”. 2.166 de cadre didactice, prin programe acreditate de Ministerul Educației în cadrul proiectului ”Prof”. Și 784 de cadre didactice prin programe din oferta Casei Corpului Didactic avizate de Ministerul Educației.

”17 cursuri care vizează educația nonformală în planificare și implementare. Pregătirea debutanților. Educația online. Cursuri de formare pentru profesori metodiști. Gestionarea bazei de date a sistemului integrat de învățământ din România. Legislație școlară”, a declarat Canciu.

În ceea ce privește monitorizarea modului de implicare a consilierilor școlari în vederea echilibrului emoțional, prin îmbunătățirea relației elev-elev, elev-profesor, prin derularea de activități specifice, aceeași sursă a dorit să adauge că IȘJ și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brăila, promovează o educație centrată pe nevoile copilului și ale comunității, contribuind activ la dezvoltarea autonomiei personale, în vederea dezvoltării capacității de inserție socio-profesionale.

”Monitorizarea modului de implicare a consilierilor școlari în vederea echilibrului emoțional al elevilor s-a realizat prin: organizarea de cercuri pedagogice de specialitate. Astfel, s-au organizat două cercuri pedagogice. Activități de mentorat, pentru a veni în sprijinul profesorilor consilieri metodiști. E vorba de șapte profesori consilieri școlari debutanți. Vizite în unitățile școlare în care s-au înființat cabinete de asistență psihopedagocică. La nivelul județului sunt 39 de astfel de cabinete de consiliere și asistență psihopedagogică. 19 cabinete logopedice. Și dintre acestea, patru cabinete de consiliere au fost înființate recent.

Întocmirea de rapoarte pe intervale de învățare, de către toți consilierii școlari. Consiliere individuală”, a mai adăugat Canciu.

Potrivit inspectorului școlar general, au fost consiliați 754 de elevi, 281 de părinți și 385 de cadre didactice. Totodată s-au desfășurat activități de autocunoștere și intercunoaștere, de dezvoltare personală, privitoare la managementul emoțiilor, managementul învățării, dezvoltării cognitive, orientarea în carieră, educația pentru un stil de viață sanogen.

”În aceste tipuri de activități au fost implicați 745 de elevi, 285 de părinți și 439 de cadre didactice. S-a realizat de asemenea consiliere de grup în cabinet pentru 1.521 de elevi. Activități de consiliere de grup, în clasă, cu 507 activități și 10.663 de elevi. Activități de consiliere de grup, la clasă, cu cadrele didactice: 42 de activități și 363 de beneficiari. Consiliere de grup în clasă cu părinții: 51 de activități. În total 457 de beneficiari.

Specialiștii din cadrul Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică au realizat și pus la dispoziția profesorilor consilieri școlari din cabinete de asistență, trei programe pe teme privind managementul informației și al învățării, orientarea și consilierea carierei la nivel gimnazial și liceal”, a mai informat acesta.

 

Finanțările externe

Cea de-a cincea acțiune la care a făcut referire Cătălin Canciu a fost legată de finanțări pentru proiecte, programe educaționale derulate de către unitățile de învățământ din Județul Brăila, accesarea finanțărilor nerambursabile din bugetul local al Județului Brăila pentru programe, proiecte și acțiuni educaționale. Potrivit șefului IȘJ Brăila, principala activitate a fost legată de implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Vorbim de PNRAS, Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, unde au fost puse la dispoziția inspectoratului pentru cele 28 de proiecte aprobate. Este vorba despre suma de aproape 19 milioane de lei, la care se adaugă aproape 3,5 milioane lei TVA-ul aferent. S-au implementat până în prezent 15 luni din cele 36 conform contractelor de finanțare, respectiv 23,88%. De asemenea, inspectoratul monitorizează și raportează schema de granturi, conform Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. De asemenea, la nivelul unităților de învățământ și a IȘJ derularea parteneriatelor internaționale, a schimburilor interculturale și a proiectelor din noul Program Erasmus Plus 2021-2027. Este vorba de 41 de proiecte Erasmus care se derulează în 14 unități de învățământ, la care se adaugă cele două proiecte ale inspectoratului. De asemenea, acreditarea inspectoratului pe programul Erasmus Plus Vet, și acreditarea Erasmus pentru încă 11 unități de învățământ din municipiul și județul Brăila”, a transmis Canciu.

În final, sursa citată a dorit să adauge că IȘJ Brăila aplică politicile și strategiile naționale, controlează aplicarea legislației și monitorizează calitatea activităților de predare, învățare și respectarea standardelor naționale, a indicatorilor de performanță, prin inspecție școlară. ”Controlează, monitorizează și evaluează calitatea managementului unităților de învățământ. Asigură împreună cu autoritățile administrației publice locale, școlarizarea elevilor și monitorizarea participării la cursuri a acestora, pe durata învățământului obligatoriu. Coordonează admiterea în licee, evaluările naționale și concursurile școlare la nivelul unităților de învățământ din Județul Brăila”, a conchis liberalul.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro