Activitatea consilierilor liberali. Astăzi, Alexandru Bucălău în CJ Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Activitatea consilierilor liberali. Astăzi, Alexandru Bucălău în CJ Brăila

• posturi la Clubul Sportiv ”Dunărea” creionate în organigrama Consiliului Județean Brăila, scăderea prețului apei, curiozități despre finanțatori pentru aeroportul Braniștea și răspunsuri cerute privind cheltuielile neeligibile ale proiectelor pe fonduri europene • acestea sunt problemele pe care consilierul județean PNL Brăila Alexandru Bucălău le-a ridicat la cea mai recentă ședință ordinară a instituției, de la finele lunii mai • președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila), i-a oferit răspunsuri la întrebări, însă în contextul intervențiilor repetate ale consilierului, atmosfera a fost una destul de tensionată

 

Consilierii județeni PNL Brăila au avut o serie de intervenții în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului Județean, în încercarea de a obține răspunsuri pe diverse teme de la conducerea instituției. Cele mai multe astfel de probleme ridicate au venit dinspre Alexandru Bucălău, care a intervenit la mai multe proiecte de pe ordinea de zi a ședinței ce a avut loc pe 30 mai, pentru a solicita o serie de lămuriri din partea președintelui CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac (șeful PSD Brăila). În primul rând, Bucălău a intervenit la un proiect privind aprobarea organigramei și a statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Județean Brăila. Acesta a dorit să știe motivul pentru care în organigramă figurează șase posturi noi pentru Clubul Sportiv ”Dunărea” și dacă pozițiile sunt bugetate sau scoase la concurs.

”Este vorba despre viitorul club pe care o să îl punem în funcțiune în momentul în care vom avea toată structura. Nu sunt bugetate. Nu sunt scoase la concurs. Plus că toate posturile, din câte știu eu, sunt blocate. Nu scoatem absolut nimic la concurs până la finalul anului. Vor fi posturi unice”, a explicat Chiriac.

În ciuda lămuririlor, consilierii județeni PNL prezenți la ședință au preferat să se abțină la votul acestui proiect.

”Se pare că pentru cheltuirea banului se găsesc soluții, dar pentru investiții nu se găsesc soluții. Ne vom abține la acest punct. S-au înființat 20 de posturi noi, chiar dacă nu sunt bugetate”, a replicat Bucălău.

Consilierul PNL a mai venit cu o solicitare în cadrul altor două proiecte ce vizau, pe de o parte avizarea Studiului de specialitate pentru stabilirea nivelurilor Indicatorilor de Performanță ai Serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în Aria Delegată Operatorului SC Compania de Utilități Publice ”Dunărea” Brăila SA, a nivelurilor Indicatorilor de Performanță ai Serviciului rezultate din Studiul de specialitate și acordarea unui mandat special Președintelui CJ Brăila să voteze în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Dunărea” Brăila. Pe de altă parte, avizarea modificării și completării Regulamentului Serviciului de Alimentare cu Apă și de Canalizare – Actualizat – aprobat printr-o hotărâre 26 martie 2018 a Adunării Generale a Asociației și a formei actualizate a acestuia.

Ei bine, liberalul a profitat de moment și a solicitat un raport detaliat cu privire la prețul apei în Brăila. Bucălău a acuzat că în județul nostru prețul apei potabile este cel mai mare din țară și i-a cerut lui Chiriac să ia măsuri în AGA la ADI ”Dunărea”.

”Domnule președinte, avem rugămintea să solicitați un raport detaliat cu privire la prețul apei! Mi se pare că avem cel mai mare preț din România la ora actuală, ținând cont că avem Dunărea lângă noi. Sursa de apă cea mai mare a țării. Pe cale de consecință noi vom vota «împotriva» acestui proiect, cât și a următorului proiect de pe ordinea de zi. De asemenea, vă rog frumos să faceți mențiunea în cadrul Adunării Generale cu privire la scăderea prețului apei”, a spus Bucălău.

Șeful CJ Brăila a afirmat că acest preț vine în primul rând de la faptul că tratarea apei în județul nostru este de o calitate ridicată, dar și ”la pachet” cu proiectul pe fonduri europene pentru extinderea rețelei de apă și canalizare în întreg județul. Bucălău a acuzat și că în ciuda declarațiilor, în județ nu este apă potabilă peste tot, deși cetățenii plătesc un preț foarte mare. Chiriac a afirmat că toate aceste probleme se vor rezolva prin proiectul aflat în derulare de CUP ”Dunărea”.

„Acest preț este stabilit conform criteriilor stabilite de Uniunea Europeană pentru această investiție. Dacă dumneavoastră considerați că este un preț mare, o să discutăm împreună cu toți cei care sunt responsabili în legătură cu modul în care s-au stabilit aceste prețuri și o să vă dăm un raport detaliat în ceea ce privește calculul acestui preț. Apa din județ este potabilă acolo unde sunt buletinele de analiză conform graficului. Prin acest proiect de 243 milioane euro apa va fi potabilă în tot județul Brăila”, a declarat Chiriac.

Cele două proiecte amintite au fost aprobate cu votul majorității, dar cu șapte voturi ”împotrivă” din partea consilierilor PNL la primul proiect, respectiv, șase voturi ”împotrivă” la cel de-al doilea.

 

Aeroportul de la Braniștea și sursa de finanțare

Tot în cadrul aceleiași sedințe, Alexandru Bucălău a intervenit la un proiect privind aprobarea achitării cotizației de membru al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru infrastructura de transport de interes strategic, în zona de Est și Sud - județele Brăila, Galați, Călărași și Ialomița. Acesta a întrebat dacă ADI a identificat și surse de finanțare pentru proiectele propuse sau dacă doar pentru realizarea de Studii de Fezabilitate. Chiriac a explicat pe scurt situația privind proiectele avute în plan de către cele patru județe, inclusiv despre aeroportul Galați-Brăila. Potrivit acestuia, ar fi deja investitori interesați de aeroport, însă nu a oferit mai multe detalii.

”Da. Proiectul Trans Regio care va face legătura între cele patru județe este în Master Planul de Transport la Ministerul Transporturilor. În momentul când va fi finalizat Studiul de Fezabilitate, va fi aprobat și plătit acest studiu. Iar pe exercițiul financiar 2021 – 2024 sunt surse de finanțare astfel încât acest proiect să fie dus la îndeplinire, așa cum ne-am dorit cu toții, cele patru județe. Și pentru aeroport avem Studiul de Fezabilitate. Încă este în termen și se lucrează foarte intens la el. Sunt câteva lucruri care trebuie puse la punct cu partea de relocare sau stabilire a aeroportului pe partea de vânt. Specialiștii știu cel mai bine. Partea de finanțare a lui va fi în trei elemente. Avem posibilitatea unei societăți care să activeze pe acțiuni. Să se poată cumpăra astfel încât acest aeroport să fie construit. Și sunt destui investitori interesați de această investiție. Cred că este singurul ADI cu proiectele cele mai mari din țară pe infrastructură. Un ADI foarte puternic. Și mai sunt vreo două-trei idei care vor fi puse în practică spre sfârșitul anului sau începutul anului viitor. Care să lege cele patru județe sau aglomerarea urbană Brăila-Galați. Dar nu putem să le spunem până în momentul în care ele vor fi viabile și vor avea și sursă de finanțare, așa cum m-ați întrebat dumneavoastră, a explicat Chiriac.

Acest proiect a fost aprobat cu unanimitate de voturi. Potrivit documentației aflate la mapa consilierilor, cotizația pentru 2023 este de 8.500.000 lei pentru Județul Brăila (1.000.000 lei din bugetul județului și 7.500.000 lei bani repartizați județului Brăila din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale în acest an).

Mergând mai departe, la un punct privind rectificarea bugetului local al Județului Brăila pe anul 2023 și estimările pe anii 2024-2026 și a Programului de investiții publice pe anul 2023 și estimările pe anii 2024-2026, Bucălău a dorit să i se explice de ce sunt foarte mulți bani (6,5 milioane lei) prinși la cheltuieli neeligibile în cadrul unui proiect pe fonduri europene realizat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila. Chiriac a precizat că banii sunt destinați unor eventuale lucrări care pot surveni pe parcursul derulării proiectului, dând asigurări că vor fi utilizați doar dacă va fi nevoie sau dacă sunt elemente noi în cadrul proiectului, care nu au primit finanțare din fonduri nerambursabile.

Tot la acest punct, Bucălău a întrebat și de ce se majorează cheltuielile cu 2 milioane lei la transporturi. Vicepreședintele Ionel Epureanu a punctat că sunt bani de rulaj până când vor veni fonduri de la Guvern.

”Este o sumă consistentă. Șase milioane și jumătate de lei! De asta întreb”, a spus Bucălău despre proiectul de la spital.

”Păi, ia uitați-vă cât este proiectul în totalitate! Faceți o comparație. Cât este proiectul total?! Aceștia sunt bani pentru cofinanțare și pentru lucrări care nu se regăsesc în proiectul actual sau care nu sunt finanțate din fonduri europene”, a răspuns Chiriac.

Și acest proiect a fost aprobat de majoritate, cu șapte abțineri din partea consilierilor PNL.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro