• activitățile s-au desfășurat în zilele de 13 și 14 februarie, de reprezentații Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Brăila, fiind vorba despre cinci întâlniri cu elevi și angajați ai unor instituții • au fost activități de educație anticorupție la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Brăila, atât cu funcționarii publici, cât și cu beneficiarii serviciilor acestei instituții • în plus, ofițerii de poliție au desfășurat activități de educație anticorupție pe raza municipiului Brăila, atât cu elevii care urmau să susțină examenul de dobândire a permisului de conducere, proba practică, cât și cu instructorii acestora
Discuții pentru prevenirea faptelor de corupție cu funcționarii de la Serviciul Regim Permise și Înmatriculări, dar și cu elevi care urmau să dea examen pentru obținerea permisului și cu instructorii acestora. Mesajul a fost: ”Să nu mai dăm noi ceva!” pentru a rezolva unele situații sau examene.
Astfel, ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Brăila, au desfășurat, în zilele de 13 și 14 februarie, cinci activități de educație pentru promovarea integrității în contextul Campaniei naționale de prevenire a corupției «E timpul să nu mai dăm și noi ceva!».
În parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila, ofițerii din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Brăila au desfășurat o activitate de educațíe anticorupție cu elevi din cadrul Liceului de Arte ”Hariclea Darclee” Brăila. ”Cu această ocazie, au fost discutate cu elevii aspecte referitoare la competențele legale ale Direcției Generale Anticorupție, atitudinea pe care trebuie să o adopte în fața unor posibile fapte de corupție și conștientizarea necesității semnalării faptelor de corupție despre care iau cunoștință, infracțiunile de corupție prevăzute de Codul penal, precum și alte probleme destinate să contribuie la menţinerea integrităţii”, au transmis reprezentanții DGA Brăila.
Ofițerii Anticorupție au dat o raită pe la Serviciul Permise și Înmatriculări
De asemenea, au fost defășurate activități de educație anticorupție la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Brăila, atât cu funcționarii publici, cât și cu beneficiarii serviciilor acestei instituții.
Totodată, ofițerii de poliție au desfășurat activități de educație anticorupție pe raza municipiului Brăila, atât cu elevii care urmau să susțină examenul de dobândire a permisului de conducere, proba practică, cât și cu instructorii acestora. De aceste activități au beneficiat aproape 300 de persoane, cărora le-au fost distribuite și materiale preventive. ”Principalul scop al activităților desfășurate a constat în conștientizarea consecințelor faptelor de corupție și a modalității de semnalare a acestora, prin prisma atitudinii civice de normalitate ce trebuie adoptată.
Cu această ocazie, persoanele au fost încurajate să semnaleze faptele de corupție, participanților fiindu-le distribuite materiale promoționale cu mesajul “0 ZERO CORUPȚIE”, prin intermediul cărora a fost popularizat Call-center-ul anticorupţie - 0800.806.806, apelabil gratuit din orice rețea fixă sau mobilă”, se arată în comunicatul transmis de ofițerii anticorupție brăileni.
Se reamintește faptul că, la nivelul județului Brăila, sesizările pot fi formulate și la numărul de telefon/fax 0239.613.634, la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Brăila, situat pe strada Ana Aslan, nr. 39 sau prin e-mail, la adresa brăila.dga@mai.gov.ro
Instructor auto judecat și condamnat în dosarul «Mită pentru permis auto»
La Brăila avem cazul unui instructor auto, Dârnea Gigi, care a fost prins în flagrant de procurori și ofițeri ai Serviciului Anticorupție Brăila, la capătul liniei de autobuz 4, în data de 15 iunie 2023, după ce i-ar fi solicitat unei cursante o sumă de bani pentru a o ajuta să promoveze proba de traseu pentru obținerea permisului de conducere. Tribunalul Brăila l-a condamnat pe inculpat la pedeapsa de 2 ani închisoare, cu suspendare. Acesta a rămas cu pedeapsa aplicată în prima instanță, apelul procurorilor fiind respins la Curtea de Apel Galați.
Interceptările l-au dat de gol pe instructor. Potrivit motivării Curții de Apel Galați, din procesul-verbal din data de 14 iunie 2023 şi declaraţia martorei a rezultat faptul că, la data de 13 iunie 2023, instructorul a efectuat din nou o oră de conducere cu martora-denunţătoare în care îi transmite acesteia că o va programa la traseu în săptămâna în curs: ”Martora: Când mă programaţi?; Instructor: Săptămâna asta! Când îmi dă verde! Eu mă duc mâine! Când îmi dă verde! Săptămâna asta... ori vineri, ori să vedem... Martora: Vă întâlniţi mâine cu poliţistul?... Martora: Io n-am putut să scot azi... (n.r. - banii programați ca mită) Joi pot să scot; Instructor: Mă suni!”.
Potrivit anchetatorilor, martora îl întreabă pe instructor dacă e sigur că va promova proba practică dacă va da respectiva sumă de bani: ”Martora: Şi joi ne vedem. Da-i sigură treaba, nu?... Instructor: Păi, altfel? Nu vorbim o treabă? Ori mergi cu inima deschisă, ori... aşa...”.
Potrivit motivării, având în vedere cele expuse anterior, se constată faptul că inculpatul (n.r. - instructor Dârnea Gigi) a pretins suma de 300 de euro de la martoră pentru a interveni pe lângă poliţişti din cadrul SPRCIV (Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule Brăila), pe lângă care a lăsat impresia că are influenţă pentru a-i determina pe aceştia să o promoveze la proba practică a examenului de obţinere a permisului de conducere auto, probă pe care aceasta urmează să o susţină în perioada imediat următoare.
La data de 15.06.2023, conform procesului-verbal întocmit în acest sens, inculpatul a fost prins în flagrant după ce a primit suma de 300 euro, compusă din şase bancnote având cupiura de 50 euro, de la martora denunţătoare, cu scopul de a-şi trafica influenţa pe lângă poliţişti din cadrul SPRCIV Brăila. ”Cu ocazia prinderii în flagrant, inculpatul a încercat să scape de banii primiţi de la martora denunţătoare, aruncându-i pe jos chiar în faţa echipei de flagrant, după care a negat că respectiva sumă îi aparţinea”, se arată în motivarea instanței.
De asemenea, din procesul-verbal de redare a discuţiilor ambientale purtate la data de 15.06.2023, rezultă că din imaginile surprinse de echipamentul de înregistrare se observă momentul în care martora îi remite inculpatului suma de 300 de euro, iar inculpatul numără personal acei bani, după care îi introduce în buzunarul pantalonilor.
Martora a arătat faptul că din discuţiile purtate cu altă persoană suspectă, aceasta i-a spus că i-a dat inculpatului suma de 1.000 lei pentru a o ajuta să promoveze proba practică a examenului pentru permis.