* în ultima lună, lucrătorii de la Serviciul Judeţean Anticorupţie Brăila au desfăşurat 40 activităţi cu scop preventiv, pe baza evaluării zonelor de risc la corupție și a analizei oportunității sprijinirii misiunilor operative a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne, care interacționează cu cetățenii
Ofiţerii anticorupţie vin în sprijinul structurilor M.A.I. Având în vedere contextul situației epidemiologice actuale, determinată de răspândirea SARS-CoV-2 (COVID-19) și necesitatea sprijinirii măsurilor speciale realizate de efectivele Ministerului Afacerilor Interne pentru reducerea riscurilor contaminării, în perioada 06 aprilie – 08 mai a.c., ofițerii Serviciului Județean Anticorpție Brăila - Direcţia Generală Anticorupţie au desfăşurat, în județul Brăila, 40 activităţi cu scop preventiv. Totul s-a efectuat pe baza evaluării zonelor de risc la corupție și a analizei oportunității sprijinirii misiunilor operative a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne care interacționează cu cetățenii.
“La activități au participat 111 lucrători din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne de la nivelul județului Brăila, dar și cu efective din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Poliţiei Locale Brăila și Direcției de Sănatate Publică Brăila. Activităţile s-au desfăşurat pe raza judeţului Brăila la dispozitivele de pază a centrelor de carantină, dispozitivele constituite în vederea verificării respectării circulaţiei persoanelor în afara locuinței/gospodăriei sau a altor măsuri impuse de situația epidemiologică actuală, precum şi a celorlalte reglementări legale impuse de situaţia de urgenţă. În cadrul discuţiilor purtate cu lucrătorii menționați, s-a evidențiat sprijinul operațional și celeritatea pe care D.G.A. le pot oferi în situația unor presiuni de corupție la care aceștia ar putea fi expuși, cadrele D.G.A. prezentând contextualizat, într-o manieră aplicată specificului misiunilor efectuate, aspecte referitoare la modalitățile de sesizare a faptelor de corupție/infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție prevăzute de legislația în vigoare, consecințele manifestării riscurilor de corupție și a gravității efectelor acestora în contextul actual, cu accent pe necesitatea implicării și manifestării unei atitudini pro active cu privire la sesizarea faptelor de corupţie în care ar putea fi implicați lucrătorii fiecărei structuri, în îndeplinirea misiunii general asumate, de prevenire a răspândirii virusului COVID-19”, se arată în comunicatul transmis de Serviciul Judeţean Anticorupţie Brăila.
Totodată, au fost postate la toate centrele de carantină, afișe cu mesaje preventive anticorupție și de mediatizare a liniei telefonice Call-center anticorupție 0800.806.806, unde cetăţenii pot semnala faptele de corupţie săvârșite de lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne.
Cu ocazia activităților cu scop preventiv au fost respectate regulile de protecție a personalului și de distanțare socială pentru prevenirea răspândirii COVID 19.
Mesajul Direcției Generale Anticorupție este de toleranță zero la infracțiunile de corupție în condițiile gravității efectelor acestora și a consecințelor negative asupra imaginii ministerului, raportat la acțiunile de limitare a răspândirii noului Coronavirus, atât asupra persoanelor, a comunității din care fac parte, cât și asupra întregii societăți.
Reiterăm faptul că Serviciul Județean Anticorupție Brăila pune la dispoziția cetățenilor, pentru a semnala fapte de corupție săvârșite de angajații Ministerului Afacerilor Interne, următoarele modalități de contact: sistemul telefonic gratuit Call-center Anticorupție 0800.806.806, adresele de e-mail petitii.dga@mai.gov.ro și braila.dga@mai.gov.ro sau numărul de telefon/fax 0239.613.634.