Haldele de gunoi, in atentia politistilor comunitari
Pe linga actiunea "Caroseria", politistii comunitari mai desfasoara in paralel, din august 2006, actiunea "Braila 2006", ce are ca scop identificarea haldelor de gunoi si zonelor insalubre de gunoi, fotografierea acestora si intocmirea unor albume cu imaginile surprinse pe teren, imagini care nu reprezinta altceva decit lipsa de civilizatie a foarte multor braileni. Cu aceasta ocazie au fost identificate 434 halde de gunoi in diferite zone ale orasului, situatiile cele mai dramatice existind la intrarea in oras pe Soseaua Focsani si Soseaua de Centura. Politistii comunitari, impreuna cu reprezentanti ai DAGL-ului si ai societatilor de salubrizare, au verificat daca cetatenii au incheiat contracte cu aceste firme de salubrizare. Celor carora le lipseau aceste contracte fie le-au fost intocmite unele pe loc fie le-au fost eliberate somatii si sanctiuni contraventionale, in cazul in care nu au respectat somatia In final s-au incheiat 429 de noi contracte si s-au aplicat amenzi contraventionale in valoare de 19.800 lei.
Pe timpul actiunii, un caz special a fost depistat in Radu Negru, in curtea locuintei unei persoane cu deficiente psihice unde erau depozitate mari cantitati de gunoi. Cu ajutorul societatii de salubrizare "Braicata", din curtea acesteia s-au ridicat peste 20 de m.c. de deseuri. Conducerea Politiei Comunitare ne asigura ca se va actiona in continuare pentru mentinerea curateniei in municipiu si rezolvarea cazurilor ce au ramas in supraveghere, cum ar fi cartierul Pisc.
In afara de aceste actiuni, proiectul "Colonia km 10" a luat nastere ca urmare a unui control in teritoriu, in urma caruia s-a observat ca rromii, ce alcatuiesc in majoritate comunitatea respectiva, aruncau rezidurile pe oriunde apucau, rezultind astfel, pe linga un peisaj dezolant, un adevarat focar de infectie. Ca urmare, politistii au trimis aproape 30 de vidanje cu ajutorul carora au eliberat zonele in care baltea apa, au strins gunoaiele, au maturat zona, au izolat conducta de apa potabila, au pus la dispozitie personal care sa supravegheze zona. Trebuie mentionat insa ca reprezentantii de etnie rroma, cu toate ca locuiau acolo si practic se facea curatenie dupa ei, in "curtea lor", nu s-au implicat cu nimic in aceasta actiune, chiar daca le-a fost cerut sprijinul. Dupa cum ne-a precizat directorul adjunct al Politiei Comunitare Braila, Dumitru Hahui, se incearca un parteneriat intre cetateni si Politia Comunitara, numai ca de multe ori oamenii nu vor sa colaboreze. "Noi facem tot posibilul pentru a evita sanctionarea cu amenda, se fac invitatii, se incearca somarea, insa daca nu se vor respecta termenele impuse in citatie, vom aplica amenzile prevazute de lege. In prezent avem 70 de angajati, dar se vor scoate la concurs pentru ocupare inca 107 posturi de agenti de politie comunitara. Impreuna vom face ordine si liniste publica, raspunzind de perimetrul pe care ni-l da Primaria in subordine. Cu fermitate si comunicare cu cetateanul incercam sa ajungem la un parteneriat intre politisti si cetatean", ne-a mai declarat acesta.