Mergi la conţinutul principal

Actiunea "Caroseria" va scapa orasul de vehiculele abandonate

Pe parcursul zilei de ieri, Politia Comunitara, impreuna cu angajati ai Braicar, a iesit la ridicarea masinilor abandonate pe spatiul public. Actiunea "Caroseria" a demarat in toamna anului trecut, ieri fiind prima zi cind, dupa identificari si somatii, s-a trecut la ridicarea efectiva a acestora. Aceasta s-a desfasurat in conformitate cu prevederile Legii 421/2002, privind regimul juridic al vehiculelor fara stapin sau abandonate pe terenuri apartinind domeniului public sau privat al statului. In lunile septembrie-noiembrie, politistii comunitari au identificat 685 astfel de autovehicule. Dupa identificarea acestora, intr-o prima etapa, politistii comunitari impreuna cu specialisti ai "Braicar" au luat in evidenta 204 masini pe caroseriile carora au lipit somatii, in care se cerea proprietarilor sa le ridice in termen de 10 zile. In acelasi timp s-a intocmit si un proces-verbal de constatare in care erau mentionate caracteristicile si starea improprie a acestuia de a circula pe drumurile publice. Dupa ce au iesit la reverificarea in teren a vehiculelor somate, s-a constatat ca multe dintre ele au fost ridicate de pe domeniul public, raminind nemiscate un numar de 51 de vehicule, carora le-au fost intocmite dosare individuale. Pentru cei care nu au bagat in seama somatiile, primarul Constantin Cibu a emis o dispozitie prin care vehiculul era declarat abandonat, dar si o alta somatie, prin care le solicita proprietarilor, pentru a doua oara, sa ridice masina, in termen de 5 zile, din locul in care a fost identificat. Actiunea ce a avut loc ieri s-a desfasurat ca urmare a faptului ca acestia nu au raspuns nici la cea de-a doua somatie in urma careia s-a emis o dispozitie de ridicare, astfel incit masinile au trecut in proprietatea administrativa teritoriala. Dupa ridicare, au fost depozitate pe platforma chimica a fostului Combinat. Din momentul in care masina a fost ridicata, insa proprietarul o revendica, acesta trebuie sa plateasca in primul rind o amenda de 200 de lei pentru ca nu s-a supus somatiei, plus cheltuielile pentru ridicarea masinii si eventualele cheltuieli de depozitare. In cazul in care nimeni nu le revendica, in functie de starea acestora, vor fi valorificate, putind ajunge si la fier vechi. Politistii comunitari vor continua actiunea si in urmatoarele zile pina la debarasarea domeniului public de toate aceste vehicule.

Haldele de gunoi, in atentia politistilor comunitari

Pe linga actiunea "Caroseria", politistii comunitari mai desfasoara in paralel, din august 2006, actiunea "Braila 2006", ce are ca scop identificarea haldelor de gunoi si zonelor insalubre de gunoi, fotografierea acestora si intocmirea unor albume cu imaginile surprinse pe teren, imagini care nu reprezinta altceva decit lipsa de civilizatie a foarte multor braileni. Cu aceasta ocazie au fost identificate 434 halde de gunoi in diferite zone ale orasului, situatiile cele mai dramatice existind la intrarea in oras pe Soseaua Focsani si Soseaua de Centura. Politistii comunitari, impreuna cu reprezentanti ai DAGL-ului si ai societatilor de salubrizare, au verificat daca cetatenii au incheiat contracte cu aceste firme de salubrizare. Celor carora le lipseau aceste contracte fie le-au fost intocmite unele pe loc fie le-au fost eliberate somatii si sanctiuni contraventionale, in cazul in care nu au respectat somatia In final s-au incheiat 429 de noi contracte si s-au aplicat amenzi contraventionale in valoare de 19.800 lei.
Pe timpul actiunii, un caz special a fost depistat in Radu Negru, in curtea locuintei unei persoane cu deficiente psihice unde erau depozitate mari cantitati de gunoi. Cu ajutorul societatii de salubrizare "Braicata", din curtea acesteia s-au ridicat peste 20 de m.c. de deseuri. Conducerea Politiei Comunitare ne asigura ca se va actiona in continuare pentru mentinerea curateniei in municipiu si rezolvarea cazurilor ce au ramas in supraveghere, cum ar fi cartierul Pisc.
In afara de aceste actiuni, proiectul "Colonia km 10" a luat nastere ca urmare a unui control in teritoriu, in urma caruia s-a observat ca rromii, ce alcatuiesc in majoritate comunitatea respectiva, aruncau rezidurile pe oriunde apucau, rezultind astfel, pe linga un peisaj dezolant, un adevarat focar de infectie. Ca urmare, politistii au trimis aproape 30 de vidanje cu ajutorul carora au eliberat zonele in care baltea apa, au strins gunoaiele, au maturat zona, au izolat conducta de apa potabila, au pus la dispozitie personal care sa supravegheze zona. Trebuie mentionat insa ca reprezentantii de etnie rroma, cu toate ca locuiau acolo si practic se facea curatenie dupa ei, in "curtea lor", nu s-au implicat cu nimic in aceasta actiune, chiar daca le-a fost cerut sprijinul. Dupa cum ne-a precizat directorul adjunct al Politiei Comunitare Braila, Dumitru Hahui, se incearca un parteneriat intre cetateni si Politia Comunitara, numai ca de multe ori oamenii nu vor sa colaboreze. "Noi facem tot posibilul pentru a evita sanctionarea cu amenda, se fac invitatii, se incearca somarea, insa daca nu se vor respecta termenele impuse in citatie, vom aplica amenzile prevazute de lege. In prezent avem 70 de angajati, dar se vor scoate la concurs pentru ocupare inca 107 posturi de agenti de politie comunitara. Impreuna vom face ordine si liniste publica, raspunzind de perimetrul pe care ni-l da Primaria in subordine. Cu fermitate si comunicare cu cetateanul incercam sa ajungem la un parteneriat intre politisti si cetatean", ne-a mai declarat acesta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro