Prin semnarea contractului de privatizare, actualul actionar majoritar al "Celhart Donaris" si-a asumat o datorie de citeva zeci de miliarde lei a unitatii brailene catre AVAS, reprezentind contravaloarea dividendelor cuvenite statului, ca fost actionar majoritar, pentru activitatea desfasurata in anii 1999 si 2000, cind societatea a inregistrat profit. Pretentia AVAS la acest capitol era de peste 45 miliarde lei vechi, insa noul actionar majoritar a actionat in instanta AVAS, solicitind recalcularea sumei cu respectarea prevederilor Legii societatilor comerciale, situatie in care suma in discutie se diminua cu aproape 10 miliarde lei vechi. Dupa mai multe luni de judecare a spetei in care AVAS aparea ca pirita, litigiul comercial a fost transat definitiv si irevocabil anul trecut de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aceasta a stabilit ca "Celhart Donaris" are o datorie de 36,2 miliarde lei vechi, reprezentind contravaloarea dividendelor cuvenite AVAS. In acest context, a fost refacuta si documentatia privind ajutorul de stat de care a beneficiat unitatea braileana, constind in scutirea la plata catre AVAS a 80% din creantele autoritatii reprezentind dividendele aferente profitului realizat de "Celhart Donaris" in perioada 1999 - 2000. Astfel, daca initial ajutorul de stat a fost de 31,78 miliarde lei vechi, unitatea braileana avind de plata efectiv doar 13,28 miliarde lei vechi, in contextul in care instanta suprema a dat cistig de cauza "Celhart Donaris", noile sume au fost urmatoarele: creanta totala 36,2 miliarde lei vechi, din care 27,53 miliarde scutite la plata prin ajutor de stat, iar rest de plata - 8,73 miliarde lei vechi.
Investitiile de mediu vor fi realizate cu o intirziere de 8 ani
Cea de a doua modificare importanta adusa contractului de privatizare face referire la prelungirea termenelor de realizare a investitiilor tehnologice si pe partea de mediu, cifrate la circa 10 milioane euro, in total. Concret, motivatia invocata de cumparator vizeaza o situatie de fapt inregistrata in ultimii ani, care i-a afectat activitatea de producere a celulozei: pe de o parte incapacitatea "Romsilva" de a asigura societatii brailene un flux constant cantitativ de masa lemnoasa si cresterea pretului acestei materii prime, iar, pe de alta parte, majorarile la tarifele de utilitati, concomitent cu aprecierea monedei nationale in raport cu principalele valute. In acest context, conducerea societatii a considerat ca producerea de celuloza nu mai este in acest moment oportuna si profitabila si ca ar fi rentabila orientarea spre producerea de hirtie din celuloza importata. Cum programul de restructurare stabilit in baza obligatiilor investitionale asumate prin contractul de privatizare se axa pe dezvoltarea sectorului producere celuloza, cumparatorul a cerut AVAS sa accepte reorientarea spre producerea de hirtie cu modernizarea tehnologica aferenta pe acest sector. In plus, a cerut si un ragaz de citiva ani pe considerentul ca investitiile necesare a fi efectuate pe aceasta linie nu s-ar putea finaliza in perioada ramasa din derularea programului de restructurare la "Celhart Donaris". AVAS a acceptat extinderea perioadei de realizare a noilor investitii, noul termen impus fiind finele anului 2010, comparativ cu 2008 scadenta initiala.
Pe partea de investitii de mediu, solicitarea de prelungire a termenului de indeplinire a investitiilor la acest capitol este intemeiata pe faptul ca a intervenit o serie de modificari in ceea ce priveste masurile de conformare pe care "Celhart Donaris" trebuie sa le indeplineasca pentru respectarea cerintelor de protectia mediului. Concret, in urma angajamentelor asumate de Romania in negocierile de aderare la Uniunea Europeana pentru incheierea capitolului 22 - Mediu, SC "Celhart Donaris" figureaza ca societate cu perioada de tranzitie obtinuta pentru conformarea la cerintele directivei IPPC, pina la finele anului 2014, comparativ cu 2006 termenul limita asumat initial. In atare conditii, cumparatorul a cerut si a obtinut de la AVAS reesalonarea investitiilor pentru protectia mediului, care trebuie alocate pentru masurile cuprinse in noul program de conformare privind protectia mediului.
In caseta cu poza lui Orasanu
AVAS a acceptat adaptarea contractului de privatizare la cerintele pietei
"Am primit semnalari asupra carora s-au aplecat cu foarte mare atentie colegii de la monitorizare postprivatizare in ceea ce priveste situatia de la “Celhart Donaris”, unde au existat diverse tipuri de modificari contractuale. Astfel, s-a modificat un pic obiectul de activitate care sa permita o flexibilitate, iar contractul de privatizare a fost adaptat la programul pe care actionarul majoritar il are in vedere, program care a fost aprobat de noi si de Consiliul Concurentei. Interesul meu in postprivatizare este nu de a ma transforma intr-un anchetator-dosarele istoriei sau in judecator sau in inspector de la agentia de mediu sau de procuror-judecator-contabil-politist. (...) Pentru “Celhart Donaris”, actionarul majoritar a cerut modificarea contractului in sensul ca, daca nu a mai mers treaba cu celuloza, producerea acesteia sa ramina ca obiect de activitate asa cum era la momentul privatizarii, dar cu acordul nostru sa adauge si alte activitati" ne-a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.