"Recentele evoluţii constituie o mare ocazie pentru a spori legăturile economice şi politice ale Iranului şi Emiratelor şi sper că Teheranul şi Abu Dhabi vor extrage cea mai bună parte", a declarat Rohani, citat de presă, primindu-l pe şeful diplomaţiei Emiratelor Arabe Unite, şeihul Abdullah bin Zayed Al Nahyan.
La rândul său, ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a anunţat dorinţa ţării sale de creare a "unui comitet economic comun" pentru "a spori legăturile în toate domeniile, mai ales în activităţile sectorului privat".
Iranul a încheiat, duminică, un acord cu marile puteri, considerat ca un prim pas în vederea rezolvării crizei nucleare iraniene. Acordul limitează activităţile nucleare ale Teheranului în schimbul unei relaxări parţiale a sancţiunilor occidentale care afectează ţara.
Acest acord a "injectat aer proaspăt în întreaga regiune", a afirmat şeihul Abdullah.
Emiratele Arabe Unite administrează cu Teheranul Insula Abu Musa, pe care o revendică în totalitate, alături de Insulele Micul şi Marele Tunb, care controlează intrarea în Golful Persic şi sunt ocupate de Iran începând din 1971, după retragerea forţelor britanice din regiune.
Emiratele Arabe Unite, unde locuieşte o importantă comunitate iraniană, a fost primul stat din zona Golfului Persic care a felicitat acordul interimar încheiat la Geneva, exprimându-şi speranţa că va contribui pe termen lung la instalarea "stabilităţii în regiune".
Monarahiile arabe din zona Golfului Persic au temeri în legătură cu o eventuală dotare a vecinului lor iranian cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil.