Mergi la conţinutul principal

Acordul nuclear «poate consolida legăturile» dintre Iran şi Emiratele Arabe Unite

"Recentele evoluţii constituie o mare ocazie pentru a spori legăturile economice şi politice ale Iranului şi Emiratelor şi sper că Teheranul şi Abu Dhabi vor extrage cea mai bună parte", a declarat Rohani, citat de presă, primindu-l pe şeful diplomaţiei Emiratelor Arabe Unite, şeihul Abdullah bin Zayed Al Nahyan.
La rândul său, ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a anunţat dorinţa ţării sale de creare a "unui comitet economic comun" pentru "a spori legăturile în toate domeniile, mai ales în activităţile sectorului privat".
Iranul a încheiat, duminică, un acord cu marile puteri, considerat ca un prim pas în vederea rezolvării crizei nucleare iraniene. Acordul limitează activităţile nucleare ale Teheranului în schimbul unei relaxări parţiale a sancţiunilor occidentale care afectează ţara.
Acest acord a "injectat aer proaspăt în întreaga regiune", a afirmat şeihul Abdullah.
Emiratele Arabe Unite administrează cu Teheranul Insula Abu Musa, pe care o revendică în totalitate, alături de Insulele Micul şi Marele Tunb, care controlează intrarea în Golful Persic şi sunt ocupate de Iran începând din 1971, după retragerea forţelor britanice din regiune.
Emiratele Arabe Unite, unde locuieşte o importantă comunitate iraniană, a fost primul stat din zona Golfului Persic care a felicitat acordul interimar încheiat la Geneva, exprimându-şi speranţa că va contribui pe termen lung la instalarea "stabilităţii în regiune".
Monarahiile arabe din zona Golfului Persic au temeri în legătură cu o eventuală dotare a vecinului lor iranian cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro