Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Acordarea ajutorului de stat catre "Laminorul" a fost o decizie politica

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu, a recunoscut ca imprumutul in valoare de 95 miliarde lei acordat SC "Laminorul" a fost, de fapt, o decizie politica. In cadrul unui interviu acordat in exclusivitate pentru "Obiectiv" oficialul a explicat ca decizia acordarii acelui imprumut a fost luata in contextul in care alegerile generale bateau la usa, iar unitatea braileana se confrunta cu probleme financiare grave, fiind amenintata cu declararea falimentului. "A fost o decizie politica si ma opresc aici cu orice comentariu. Ulterior acordarii acelui imprumut, am fost atentionati de Consiliul Concurentei cu privire la faptul ca este de fapt un ajutor de stat ilegal. De altfel, Consiliul Concurentei a decis returnarea in intregime a sumei de 95 miliarde lei, iar comisia de negociere a avut in vedere acest lucru. In fapt, a fost specificat clar in contractul de privatizare al SC “Laminorul” ca investitorul se obliga sa returneze acesti bani", a explicat sursa citata.
Important de subliniat este ca "Donau Commodities", semnatarul contractului de vinzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni ale SC "Laminorul" SA Braila, s-a angajat In cadrul negocierilor, sub sanctiunea desfiintarii contractului de privatizare, sa asigure plata catre AVAS a ajutorului de stat acordat societatii, In cuantum de 95 miliarde ROL, In conformitate cu decizia Consiliului Concurentei care a calificat ca ilegal acest ajutor de stat si a dispus recuperarea lui de catre Autoritate.
Reamintim ca, in noiembrie 2004, cu citeva zile inainte de alegerile generale, Executivul a aprobat un act normativ privind acordarea unui imprumut rambursabil pe o perioada de 4 ani cu termen de gratie de un an, in valoare de 95 miliarde lei catre "Laminorul" Braila, bani pe care unitatea ii poate cheltui pentru plata salariilor si achizitionarea de materie prima.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii