* de la începutul acestei luni, managerul interimar al Muzeului Brăilei, dr. Costin Croitoru, a mai iniţiat protocoale de colaborare cu Muzeul Naţional de Geologie Bucureşti şi cu Universitatea de Stat "B. P. Hasdeu" din Cahul, Republica Moldova
Marian GHEORGHE
Demers al managerului interimar al Muzeului Brăilei "Carol I", dr. Costin Croitoru, pentru încheierea unui parteneriariat cu reprezentanţii Universităţii "Danubius" din Galaţi. De la începutul lunii iunie, dr. Croitoru a încheiat protocoale de colaborare cu Muzeul Naţional de Geologie Bucureşti, cu Universitatea de Stat "B. P. Haşdeu" din Cahul şi, mai nou, cu Universitatea "Danubius" Galaţi. Totodată, a iniţiat demersuri la Secretariatul General al Guvernului pentru înfiinţarea, la Universitatea de Stat din Cahul, a unui Centru de Documentare a Istoriei Locale.
"Astăzi (15 iunie, n.r.) am avut o discuţie foarte interesantă relativă la ideea de patrimoniu local - sub diversele sale aspecte, de salvgardare, promovare, valorificare, cu accent pe avatarurile educaţionale. În acest context, s-a încheiat un acord de colaborare între Muzeul Brăilei "Carol I", reprezentat de subsemnatul, conf. univ. dr. Costin Croitoru şi Universitatea "Danubius" din Galaţi, reprezentată de domnul Rector, prof. univ. dr. William Bernard Harvey. Au participat la acest dialog constructiv Ionuţ Ciprian Dobre, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, conf. univ. dr. Corneliu Andy Puşcă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Universităţii şi conf. univ. dr. Emanuel Marinescu, prorector pentru relaţiile internaţionale", a precizat managerul interimar al Muzeului brăilean.
Reamintim că, pe 2 iunie, dr. Costin Croitoru a iniţiat demersuri la Secretariatul General al Guvernului pentru înfiinţarea, la Universitatea de Stat "B. P. Hasdeu" din Cahul, a unui Centru de Documentare a Istoriei Locale, cu cărţi apărute la Editura "Istros" a Muzeului Brăilei "Carol I". În aceeaşi zi, dr. Costin Croitoru a semnat un important protocol de colaborare cu Muzeul Naţional de Geologie Bucureşti, instituţie fondată, ca şi Muzeul brăilean, prin Decret Regal semnat de M.S. Regele Carol I.
Pe 10 iunie, după ce s-a recules la mormintele celor 10.000 de eroi români căzuţi pe câmpul de luptă la Ţiganca, în Al Doilea Război Mondial, managerul Muzeului Brăilei "Carol I" a încheiat un acord istoric cu cea mai importantă unitate de învăţământ superior din sudul Moldovei. Este vorba de Acordul de Colaborare încheiat între Universitatea de Stat "B.P. Hasdeu" din Cahul, reprezentată de Sergiu Cornea, rector, şi Muzeul Brăilei "Carol I", reprezentat de dr. Costin Croitoru.
"Scopul acordului constă în păstrarea şi valorificarea patrimoniului cultural, istoric, etnografic şi arheologic din Republica Moldova şi din România. Parteneriatul va contribui la dezvoltarea unor relaţii de colaborare, în vederea derulării unor activităţi ce au drept scop îmbunătăţirea şi eficientizarea participării ambelor instituţii la dezvoltarea profesională de educaţie a tinerilor specialişti. Instituţiile au un bogat parcurs comun şi sperăm că semnarea acestui acord va impulsiona realizarea unei variate game de activităţi comune", a precizat dr. Costin Croitoru imediat după semnarea acordului de colaborare.