"Exista un acord" in privinta planului referitor la mediu, a precizat un oficial UE. Unul dintre principalii negociatori a confirmat ulterior ca acordul a fost incheiat.
Conform acestui plan, UE trebuie sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 20 la suta pina in 2020. Este vorba in special de a determina o parte din industriile europene sa plateasca pentru dreptul de a polua, de care pina acum dispuneau in mod gratuit.
Joi seara, presedintia franceza a Uniunii Europene a reusit sa convinga Germania, Polonia si Italia, care amenintasera cu un veto daca nu ar fi primit unele concesii care sa limiteze constringerile impuse companiilor lor industriale.
Divergentele se mentin insa cu Ungaria, care apreciaza ca fiind insuficient mecanismul de solidaritate propus pentru a ajuta statele estice sa se adapteze la "revolutia verde" promovata de UE prin intermediul acestui plan.
Presedintia franceza a UE a facut vineri propuneri noi, care par sa fi fost agreate de Budapesta, fara a da insa detalii despre acestea.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a calificat vineri acest acord drept o decizie "istorica", fara echivalent in lume.
"Ceea ce se intimpla este istoric, nu exista un continent in lume care sa fie dotat cu reguli atit de constringatoare precum cele pe care le-am adoptat in unanimitate", a declarat el in urma acestui summit.