• după ce Ministerul Educației a anunțat în luna iulie lista proiectelor aprobate pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind achiziția de microbuze școlare electrice, printre care se număra și cel al Consiliului Județean Brăila, într-o ședință extraordinară a instituției, pe 28 august, s-a mai bifat o etapă • consilierii județeni au aprobat forma finală a acestui proiect, care se ridică la valoarea totală de 35.905.346 lei (cu TVA)
Încă un pas spre materializarea proiectului care propune achiziția a 33 de microbuze electrice pentru tot atâtea școli din Județul Brăila, cu bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). După ce în luna iunie Consiliul Județean Brăila s-a înscris cu acest proiect pentru a obține finanțare și după ce o lună mai târziu, Ministerul Educației (care este coordonator de reforme și investiții finanțate prin PNRR) a anunțat lista cu proiectele acceptate la nivel național, printre care se număra și cel al județului nostru, iată că zilele trecute s-a mai bifat o etapă. Consilierii județeni s-au reunit într-o ședință extraordinară a instituției, luni, 28 august, pentru a aproba forma finală a proiectului: ”Microbuze electrice pentru un viitor sustenabil al învățământului în județul Brăila”. Acesta a fost depus și aprobat în cadrul apelului de proiecte cu titlul: ”Microbuze electrice pentru elevi”, finanțat din componenta C15: Educație, Reforma 6. Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar, investiția 10. Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi, prin PNRR.
În data de 21 august, Ministerul Educației, printr-o scrisoare de informare, a anunțat CJ Brăila de demararea procesului de contractare pentru proiectul depus și a solicitat o serie de documente, conform ghidului, ceea ce a condus la apariția acestui nou proiect de hotărâre și la necesitatea aprobării sale în plen.
Cu această ocazie a fost dată undă verde și pentru valoarea totală a proiectului acordată în cadrul Contractului de finanțare, care este de 35.905.346 lei (cu TVA). Sumă din care valoarea eligibilă prin PNRR este de 30.172.560 lei (maxima stabilită prin ghidul solicitantului) și 5.732.786 lei din bugetul de stat (reprezentând TVA aferentă cheltuielilor eligibile).
Așa cum am precizat și în alte ediții ale cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, dar și după cum reiese din referatul de aprobare al proiectului aflat la mapa aleșilor, CJ Brăila a depus cererea de finanțare în numele a 33 de unități administrativ-teritoriale din Județul Brăila, în conformitate cu ghidul de finanțare. Este vorba despre: comunele Traian, Galbenu, Gradiștea, Ulmu, Roșiori, Șuțești, Tudor Vladimirescu, Ciocile, Dudești, Frecăței, Mărașu, Rîmnicelu, Surdila Găiseanca, Vișani, Bărăganul, Bordei Verde, Măxineni, Tichilești, Cazasu, Siliștea,Tufești, Zăvoaia, Gemenele, Jirlău, Racovița, Stăncuța, Unirea, Vădeni, Gropeni, Mircea Vodă, Romanu și orașele Ianca și Însurăței.
Cine sunt beneficiarii
După cum se precizează în documentele aflate la mapa consilierilor, obiectivul general al apelului de proiecte vizează îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere în zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare ”verzi” (electrice), ecologice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus, facilitând astfel accesul copiilor și tinerilor la educație, prin protejarea mediului înconjurător în același timp.
Grupul țintă este reprezentat de elevii din unitățile de învățământ preuniversitar cu clase de nivel primar și/sau gimnazial și/sau liceal. Beneficiarii finali ai apelului sunt totuși UAT-urile către care se vor repartiza microbuzele, conform criteriilor de prioritizare elaborate de Ministerul Educației.
Microbuzele au capacitatea de 16 plus 1 locuri, inclusiv un loc special amenajat pentru persoane cu dizabilități. Încărcarea lor va fi asigurată prin stații amenajate în fiecare comună, această sarcină revenind fiecărei Primării din proiect.
Reamintim că, la nivel național, potrivit Ministerului Educației, alocarea financiară PNRR totală disponibilă pentru achiziția microbuzelor electrice este de 250 milioane de euro, fără TVA. Alocarea financiară per proiect a fost stabilită la maximum 6,097,560.97 de euro, fără TVA.
Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi în ședința extraordinară a CJ Brăila ce a avut loc la începutul săptămânii și care s-a desfășurat pe platforma online, în sistem videoconferință. Au fost prezenți 25 de consilieri.