* familia tinerei care, în mai 2017, a fost victima unui accident grav produs între Gropeni şi Tufeşti îşi exprimă nemulţumirea cu privire la stadiul procesului * dosarul în care acuzatul este un poliţist de la Judiciar, acuzat că s-a urcat băut la volan şi a lovit maşina fostei eleve de la Liceul de Arte “Hariclea Darclee”, este pe rolul Judecătoriei Brăila din aprilie 2019 * mama tinerei ne-a cerut ajutorul şi spune că nu înţelege de ce procesul se tot amână, deşi au trecut 3 ani de la producerea accidentului * aceasta nu vrea decât ca poliţistul acuzat să fie tras la răspundere
Judecata stă pe loc în cazul accidentului produs de un poliţist de la Judiciar, care s-a urcat băut la volan şi a lovit autoturismul condus de o tânără elevă a Liceul de Arte “Hariclea Darclee”. Accidentul rutier care i-a dat viaţa peste cap tinerei de numai 18 ani, la momentul evenimentului, s-a produs în mai 2017, între Gropeni şi Tufeşti. Deşi au trecut 3 ani de la accident, poliţistul trimis în judecată pentru infracţiunile de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi vătămare corporală din culpă, nu a fost pedepsit în vreun fel.
Mama tinerei accidentate în 2017, care a fost rănită grav şi a susţinut examenul de bacalaureat chiar de pe patul de spital, ne-a contactat telefonic pentru a-şi exprima nemulţumirea. Femeia a spus că nu vrea decât să se facă dreptate şi să se dea o sentinţă în acest caz. “Acest proces se tot amână, au trecut totuşi 3 ani de la producerea accidentului. Când nu se poate prezenta inculpatul, când nu poate veni avocatul, şi judecata se tot amână. Nu vor să se prezinte la instanţă. Nu vrem decât să se termine acest proces şi să fie luate măsurile legale. Fiica mea a luat licenţa cu 10, a urmat asistenţă socială, ea este destul de bine acum. Totuşi medicii i-au spus să aibă grijă, să se protejeze pe cât posibil, tocmai pentru a nu fi probleme, mai ales că starea ei a fost gravă după accidentul din 2017. Este normal ca instanţa să ia o decizie în acest dosar. Este şi în interesul fiicei mele. Vrea şi ea să ştie că s-a făcut dreptate. Contează şi pentru ea, poate spune apoi: «Statul român a făcut asta pentru mine!»”, ne-a declarat mama tinerei, Viorica Moşescu.
Poliţist la judecată
În aprilie 2019, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a poliţistului care a făcut greşeala de a se urca băut la volan. După respingerea excepţiilor invocate, procesul a putut începe efectiv. “Respinge ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de inculpatul I.I.R. împotriva rechizitoriului Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila din data de 29.03.2019. Constată legalitatea sesizării instanţei”, au decis magistraţii Tribunalului Brăila, în toamna anului trecut. Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila l-a trimis în judecată pe inculpat pentru infracţiunile de conducere sub influenţa alcoolului şi vătămare corporală din culpă. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Brăila.
Reamintim că, evenimentul rutier s-a produs în noaptea de 27 spre 28 mai 2017, când poliţistul, aflat sub influenţa alcoolului, se deplasa cu autoturismul spre municipiu, întrucât avea probleme cu copilul. Acesta a schimbat brusc direcţia de mers, spunând că i-ar fi ieşit un câine în faţă. A lovit maşina condusă de tânăra de 18 ani, Roxana Ştefania Moşescu, care a suferit o fractură de bazin şi a fost nevoită să dea examenul de BAC din spital.
Potrivit anchetatorilor, la miez de noapte, inculpatul şi persoana vătămată conduceau autoturismele pe DJ 212, între Gropeni şi Tufeşti, în sensuri opuse, inculpatul către Brăila şi persoana vătămată către Tufeşti. “Când a ajuns în imediata apropiere a autovehiculului condus de tânăra de 18 ani, inculpatul a virat brusc spre stânga, iar autoturismele s-au ciocnit, ambele fiind avariate în partea stângă faţă”, a stabilit procurorul.
În urma accidentului, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului pentru efectuarea cercetărilor. Inculpatul I. I. R. a fost testat cu etilotestul şi s-a constatat că prezenta o concentraţie de alcool în aerul expirat de 0,78 mg/l, apoi a fost condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila pentru prelevarea probelor de sânge. Din buletinul de analiză toxicologică a reieşit că inculpatul avea o alcoolemieîn sânge de 1,55 grame la mie.
După impactul violent, maşina condusă de partea vătămată a fost aruncată în afara carosabilului. Tânăra de 18 ani a suferit leziuni grave şi a rămas internată în perioada 28 mai - 1 iulie 2017, după cum au arătat procurorii. Din expertiza medico-legală a reieşit faptul că aceasta a suferit “fractură de bazin şi o contuzie toraco-lombară, leziuni care au necesitat pentru vindecareîngrijiri medicale pe o perioadăde 100- 120 de zile”. Fractura de bazin suferită de fată a ţinut-o luni de zile imobilizată la pat. Totuşi, tânăra a trecut cu brio examenul de bacalaureat, chiar de pe patul de spital, cu ajutorul profesorilor.
Mama victimei şi-a exprimat, la un moment dat, nemulţumirea cu privire la modul în care se desfăşura ancheta în acest caz, fiind convinsă că poliţistul în cauză era ţinut sub protecţie. După ce dosarul a ajuns pe rolul instanţei, familia aştepta ca instanţa să decidă pedeapsa pe care o merita poliţistul.