Mergi la conţinutul principal
Tragedie fără margini a unui tânăr brăilean

Acces interzis la mormântul mamei

• întors pe 4 mai din Anglia tocmai pentru a putea fi alături de mama sa în ultimele clipe, tânărului îi este refuzat dreptul de a participa la slujba de rămas bun, ca urmare a restricţiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus • acesta spune că nu i se pare normal acest lucru, în condiţiile în care are documente care atestă faptul că şi în Anglia a stat în auto-izolare la domiciliu, precum şi documente care arată motivul pentru care s-a reîntors în ţară • cu părere de rău pentru situaţia în care se află brăileanul, reprezentanţii DSP Brăila şi Prefecturii Brăila spun că există o legislaţie ce trebuie respectată şi nu pot face excepţii

 

Un tânăr brăilean aflat în carantină instituţionalizată în centrul din Lacul Sărat îşi plânge durerea. Mama acestuia a decedat în urmă cu câteva zile şi dincolo de nenorocirea care s-a abătut asupra familiei, brăileanul nu poate nici măcar să o conducă pe ultimul drum. Tânărul munceşte în Marea Britanie şi s-a întors în ţară pe 4 mai, fiind plasat automat în carantină timp de 14 zile.

Pentru că nu a găsit înţelegere la autorităţi, tânărul a făcut o sesizare către ziarul “Obiectiv – Vocea Brăilei” în care ne-a povestit prin ce suferinţă uruiaşă trece. Mai întâi, acesta ne-a spus că prima oară a revenit în ţară din Anglia pe 16 martie, pentru a fi alături de mama lui, diagnosticată cu cancer în ultimă fază. Atunci a respectat toate indicaţiile autorităţilor, adică a sunat la DSP unde a precizat că a venit din străinătate şi a stat în auto-izolare la domiciliu 14 zile. A fost nevoit însă să se întoarcă în Marea Britanie la lucru. Nu a apucat să meargă efectiv la muncă, fiind trimis în şomaj tehnic de compania la care lucrează în urma crizei economice creată de pandemia de Covid-19. Astfel, brăileanul a rămas în izolare la locuinţa sa din Anglia. Între timp starea de sănătate a mamei lui s-a înrăutăţit şi pe 2 mai a decis să se întoarcă în Brăila.

“Am intrat în ţară pe data de 04.05.2020 cu autoturismul propriu, călătorind singur. Am prezentat la vama Nădlac toate actele, inclusiv tichetul de feribot în care scrie că am călătorit singur (lucru care poate fi verificat în toate vămile prin care am trecut), precum şi scrisoarea de la serviciu că stau acasă de pe data de 05.04.2020 semnată de directorul companiei la care lucrez. De asemenea, am prezentat şi buletinul de analize al mamei în care arată clar faptul pentru care eu călătoresc. Arătând toate aceste documente i-am rugat să mă lase să mă autoizolez singur la domiciliu 14 zile şi au părut că sunt de acord. Cu toate acestea am fost condus de către organele de poliţie la adresa unde mă aflu în carantină în Lacu Sărat. Odată ajuns aici am prezentat încă o dată doamnelor de la DSP Brăila actele prin care dovedesc că am stat în auto-izolare din 05.04.2020 şi toate celelalte acte. Nu m-a ascultat nimeni! Nu mi-a fost luată temperatura, nici pomeneală de testul Covid-19, ci m-au închis într-o cameră”, susţine tânărul.

Aşadar, acesta a fost nevoit să se conformeze situaţiei şi a respectat carantina instituţionalizată. Pe 8 mai, la ora 23.50, brăileanul a primit însă vestea tragică că mama lui a încetat din viaţă. Din centrul din Lacu Sărat s-a ocupat prin telefon de toate pregătirile pentru înmormântare, iar sora lui a fost cea care a umblat pentru toate cele creştineşti. Înmormântarea are loc astăzi şi tânărul nu cere decât câteva clipe pentru a-şi putea lua rămas bun.

“Nu cer să merg la o zi onomastică! Mama mea a decedat! Înţeleg că suntem în pandemie, dar nu cer autorităţilor decât o oră să îmi permită pentru a-mi lua «Bun rămas!» de la măicuţa mea, care mi-a dat naştere şi m-a îngrijit. Cu atât îi sunt dator. Nu ia nimic cu ea decât o lacrimă de la copii şi o lumânare aprinsă pentru a o călăuzi”, ne-a spus tânărul îndurerat.

 

Ce răspuns dau autorităţile brăilene?

Contactat de redactorii “Obiectiv”, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gabriel Ciochină, ne-a spus că îi pare rău pentru momentele prin care trece tânărul brăilean însă legislaţia este strictă şi nu poate face excepţii.

“Orice persoană care este în carantină rămâne în carantină instituţionalizată. Este OMS 414/2020 şi este destul de clar. Acolo nu avem derogări de la astfel de situaţii şi noi, la direcţiile de sănătate, aplicăm ordinul de ministru. Acolo nu prevede derogări. Nu este vorba acum de altceva decât de această aplicare. Ştiu şi eu de omenie, înţeleg situaţia sa că am trecut şi eu prin asta. Mi-a decedat o rudă foarte apropiată şi nu am avut cum să ajung la înmormântare că eram la distanţă. Din păcate, în viaţă se întâmplă astfel de situaţii. La noi nu s-a înregistrat o cerere în acest sens din partea acestuia. O fi vorbit cu cineva de la DSP dar la mine personal nu a ajuns vreo solicitare. Dar la modul general legea spune că dacă o persoană este în carantină, rămâne 14 zile în carantină. Altfel o să se ajungă pe pagina ziarelor că nu s-a respectat metodologia şi Brăila are nu ştiu câte cazuri. Ţine strict de aplicarea legislaţiei”, ne-a declarat directorul DSP Brăila.

Redactorii “Obiectiv” l-au contactat şi pe prefectul judeţului, Cătălin Boboc, pentru un punct de vedere. Acesta ne-a mărturisit că este la curent cu cazul tânărului însă, cu părere de rău, nici instituţia pe care o conduce nu poate face nimic pentru a-l ajuta.

“Înainte de starea de urgenţă au existat nişte derogări. Fiind încă stare de urgenţă acestea nu se mai aplică. Eu înţeleg, cunosc cazul şi i-am explicat omului că nu am făcut excepţie în nicio situaţie. Îmi pare rău, înţeleg, suntem oameni înainte de orice altceva, dar astea sunt regulile. Nu am ce excepţie să fac. Noi nu facem excepţii şi nu am făcut excepţii în această perioadă. Repet, sunt alături de el, înţeleg, e o durere pe care toţi am putea să o simţim, ferească Dumnezeu! Dar nu am ce să fac, nu am cum să îl ajut în momentul acesta. Şi vreau să se înţeleagă foarte clar un lucru. Să spunem că am fi înduioşaţi şi am căuta noi nu ştiu ce subterfugiu. Păi, care ar mai fi credibilitatea noastră, în care tot ieşim şi îi îndemnăm pe cetăţeni să respecte reguli, să facă tot ce trebuie, când noi căutăm tot felul de portiţe. Îmi pare nespus de rău, sincer, înţeleg perfect, dar nu avem ce face, din păcate! Îi cer scuze, cum îmi cer scuze celor cărora le-am creat un discomfort în această perioadă! Poate pentru unii am părut nedrepţi uneori. Dar nu ai cum să faci apel la populaţie dimineaţă, la prânz şi seara să respecte regulile, să fie solidari, şi tu să fii primul care le încalci. N-ai cum!”, ne-a declarat Cătălin Boboc.

Întrebat dacă se va schimba ceva de pe 15 mai, odată cu intrarea în starea de alertă, în cazul unor situaţii de acest gen, prefectul nu ne-a putut oferi un răspuns precis, spunând că încă nu a primit lista cu noile reglementări.

Până atunci, din păcate, eforturile unui copil de a-şi lua rămas bun de la mama sa rămân în zadar, DEŞI NU ARE NICIUN SIMPTOM ŞI NIMENI NU I-A LUAT NICI MĂCAR TEMPERATURA, legislaţia precizând clar că cei aflaţi în carantină instituţionalizată nu pot ieşi mai devreme de împlinirea celor 14 zile, chit că acest om a mai stat în autoizolare şi în Anglia.

Mai trebuie spus că, ieri, tânărul a făcut un demers către autorităţile de la Bucureşti, în speranţa că acolo va obţine înţelegere pentru situaţia dureroasă prin care trece.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro