Secretomanie şi uşi trântite în faţa ziariştilor la Spitalul Judeţean Brăila. Managerul Rodica Sin şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Florin Mija, membru în Consiliul de Administraţie al unităţii sanitare, s-au opus brutal încercării reporterilor de a documenta un articol despre cum este utilizată aparatura scumpă, achiziţionată din bani publici în folosul cetăţenilor brăileni. Jurnaliştilor de la cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" le-a fost interzis să fotografieze în spital, de către manager, fără nicio explicaţie, în timp ce vicepreşedintele CJ nu a luat atitudine împotriva acestui abuz.
Aglomeraţie, nervi întinşi la maximum, bolnavi nemulţumiţi că aşteptau de ore în şir, asistente care ridicau vocea pentru a fi auzite de pacienţi, căldură sufocantă pentru că nu funcţiona niciun aparat de aer condiţionat - aceasta era ieri atmosfera la Ambulatoriul de specialitate de la Spitalul Judeţean Brăila. Inaugurat cu surle şi trâmbiţe la finele anului trecut, Ambulatoriul reprezintă o investiţie de circa 12 milioane euro, bani publici, cheltuiţi cu amenajarea a zeci de cabinete medicale, de diferite specialităţi, dotate cu aparatură de ultimă generaţie, cele mai scumpe fiind CT-ul şi RMN-ul de la Secţia Imagistică. În serviciul interesului public şi al dreptului la informaţie, am dorit să aflăm cum sunt utilizate, la aproape 5 luni de la darea în funcţiune, aceste echipamente medicale performante. Pentru documentare, ne-am adresat conducerii spitalului, atât printr-o solicitare scrisă, trimisă în data de 12 aprilie, cât şi telefonic, pe 23 aprilie, fără niciun răspuns, astfel încât ieri am fost la spital pentru a obţine informaţiile de interes public. După o aşteptare de câteva zeci de minute la uşa managerului, care fusese anunţat de prezenţa presei în secretariat, am luat legătura cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Florin Mija, membru în Consiliul de Administraţie al unităţii, care se afla în spital la acel moment şi căruia i-am adus la cunoştinţă situaţia de fapt. Cu promisiunea acestuia că se va interesa despre aspectele semnalate, am revenit la biroul managerului Rodica Sin care, între timp, a ieşit în secretariat, motivând însă că este foarte ocupată şi neacordându-ne nici măcar câteva minute pentru a putea să facem documentarea în spital. Din acest motiv, i-am atras atenţia că încalcă prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, mai precis Art. 8 (5) din Legea 544/2001: "Informaţiile de interes public solicitate verbal de către mijloacele de informare în masă vor fi comunicate, de regulă, imediat sau în cel mult 24 de ore". Mai mult decât atât, Rodica Sin ne-a interzis să facem fotografii în unitatea spitalicească. Martor al acestui abuz, Florin Mija a declarat că nu face parte din conducerea spitalului (culmea, deşi este membru al CA!) şi, întorcându-ne pur şi simplu spatele, a intrat în sala de şedinţe împreună cu managerul, trântind uşa în urma lui.
În ciuda opoziţiei conducerii spitalului, redactorii noştri au obţinut imagini cu cele două săli care stau nefolosite în spital, în ciuda sumelor exorbitante cheltuite pentru amenajarea lor Aparate de milioane de euro stau nefolosite
Ziariştilor de la "Obiectiv - Vocea Brăilei" le-a fost interzis astfel să investigheze şi să fotografieze dovezi ale cheltuirii banului public. Din moment ce se interzice presei să fotografieze, este lesne de presupus că cineva are ceva de ascuns. Surse demne de încredere din cadrul spitalului ne-au declarat că, şi acum, la aproape 5 luni de la inaugurarea Ambulatoriului, sunt cabinete care stau cu uşile încuiate, nefiind folosite, la fel ca şi aparatele scumpe şi performante care au fost cumpărate pe bani publici, cu sume exorbitante. Concret, cele două cabinete de intervenţii chirurgicale, a căror amenajare şi dotare au costat, cu siguranţă, sume importante, nu au fost folosite niciodată de medici, astfel că nici pacienţii nu au putut beneficia de acele servicii de calitate pe care le promiteau la inaugurare atât conducerea CJ, cât şi a spitalului. Mai mult decât atât, prezenţa acestor cabinete se pare că nici nu este cunoscută de către unii chirurgi, care preferă, oricum, pentru siguranţa pacienţilor, să facă chiar şi micile intervenţii în spital şi nu în Ambulatoriu. Situaţia este asemănătoare şi la Secţia de Imagistică, dotată cu unul dintre cele mai performante RMN-uri din ţară, dar şi cu un CT de ultimă generaţie, preţul fiecăruia dintre aceste aparate depăşind 1 milion de euro. Aceste aparate nu au fost folosite decât pentru investigarea câtorva pacienţi. Unul dintre motive ar fi lipsa medicilor cu competenţe pe aceste aparate. Astfel, sunt 4 medici cu competenţe pentru CT şi 3 cu competenţe pentru RMN. Ori, în condiţiile în care spitalul dispune de câte două CT-uri şi două RMN-uri, ar fi fost nevoie de 10 specialişti. Care nu au venit nici de la Bucureşti şi nici din altă parte, aşa cum credea preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, cu ocazia inaugurării. "Avem cea mai bună imagistică din ţară, sper că vom reuşi să atragem mulţi pacienţi din Brăila, dar şi din judeţele limitrofe. Cred că această dotare va atrage după ea şi oameni care doresc să lucreze aici. Investiţiile în Sănătate de la Brăila nu se termină însă, mai avem multe de făcut. La Ambulatoriu este o investiţie de aproximativ 12 milioane de euro, sperăm să corespundă exigenţelor celor care ne vizitează, celor care vor fi pacienţi aici. O să încercăm să îl ţinem la un standard cât mai ridicat", spunea atunci Stancu. De ce s-a investit atât de mult în dotări, dacă se ştie că nu există specialişti care să lucreze pe aceste aparate medicale, este greu de spus, în condiţiile unei lipse totale de transparenţă. Iar acest fapt dă naştere la scenarii dintre cele mai diverse, care încearcă să explice, în lipsa unor informaţii precise, motivul acestor investiţii, fie prin comisioane substanţiale încasate la achiziţionarea aparatelor, fie prin intenţia de a le externaliza sau chiar privatiza.
O investiţie cu demaraj întârziat
Lucrările de modernizare a Ambulatoriului de specialitate integrat Spitalului Judeţean Brăila ar fi trebuit să înceapă la 1 aprilie 2010, însă au pornit cu întârziere din cauza constructorului. Firma care a câştigat licitaţia de construcţii, "Carroponte" SRL Galaţi, nu se apucase de lucru nici la o lună şi ceva după data fixată, deşi termenul de finalizare era de 6 luni, însă, până la urmă, problema s-a rezolvat. Concret, "Carroponte" are contract la Consiliul Judeţean Brăila de 2,1 milioane de lei fără TVA, plus un supliment de aproape 160.000 lei, primit printr-un act adiţional, în care se cerea şi prelungirea perioadei de implementare până în septembrie 2011. Pe 7 noiembrie, pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) a fost publicat un nou anunţ de atribuire a unor lucrări suplimentare, în valoare de 620.000 lei, fără TVA. Aşadar, prin aceste suplimentări, valoarea contractului de lucrări a fost majorată cu aproape 40% faţă de valoarea de lansare a primei licitaţii.
Lucrările de construcţii fac parte din proiectul "Modernizarea Ambulatoriului de specialitate integrat Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila", finanţat din POR 2007-2013, a cărui valoare este de 42,6 milioane lei, din care 34,7 milioane de lei este valoarea finanţării nerambursabile. Proiectul trebuia derulat pe parcursul a 18 luni, având ca obiectiv declarat îmbunătăţirea calităţii serviciilor de asistenţă medicală din judeţul Brăila şi din regiune. Ponderea lucrărilor de construcţii în bugetul proiectului a fost prevăzută la 10-15%, restul fiind alocat pentru dotarea cabinetelor medicale cu echipamente moderne.
Solicitarea către Spitalul Judeţean Brăila
În atenţia d-nei manager Rodica Sin
Prin prezenta, în conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, vă solicităm să ne comunicaţi următoarele date:
- Câţi pacienţi au beneficiat de servicii medicale acordate în cabinetele de chirurgie din Ambulatoriu? Ce dotare au aceste cabinete şi cât au costat echipamentele respective?
- Câţi pacienţi au beneficiat de investigaţii în laboratorul de imagistică din Ambulatoriu, cu ajutorul CT-ului, respectiv a RMN-ului de ultimă generaţie?
- Câţi medici au competenţe în folosirea acestor aparate?
Câte microscoape performante şi câte ecografe a achiziţionat spitalul în ultimul timp, cât au costat? Unde au fost repartizate şi cum sunt utilizate?
Dispreţ şi lipsă de transparenţă pe banii noştri. Managerul Rodica Sin a primit în luna februarie un salariu net de 130 de milioane din bani publici Managerul, venit net de peste 130 milioane lei vechi
Managerul Rodica Sin s-a arătat indignat, ieri, de faptul că presa a încercat să afle nişte informaţii de interes public, motivând că nu are timp de acordat ziariştilor în detrimentul medicilor. "Mai bine m-ai întreba dacă am timp să beau un pahar cu apă", au fost cuvintele cu care ne-a răspuns la întrebarea despre stadiul solicitării scrise, trimisă din 12 aprilie. "Au fost Sărbătorile Pascale, vine şi 1 mai"... şi-a continuat ideea, ca în cele din urmă să spună că a cerut "fetelor" să urgenteze formularea răspunsului. Hotărâţi să apărăm drepturile cititorilor la informaţiile de interes public, mai facem cunoscut faptul că managerul Rodica Sin, care se plânge de un program atât de încărcat, a avut în luna februarie a.c. un venit net de 13.394 lei (!), potrivit datelor de pe site-ul Spitalului Judeţean, care mai arată că în ianuarie, la fel ca şi în ultimele luni ale anului trecut, ea a încasat câte 6.689 lei.
A fost nevoie de intervenţia redactorilor "Obiectiv" pentru ca pacienţii înghesuiţi în Ambulatoriu să aibă parte de aer condiţionat Aer condiţionat în Ambulatoriu, la sesizarea presei
Vicepreşedintele Florin Mija, membru în CA al Spitalului Judeţean, a luat ieri act de sesizarea noastră cu privire la faptul că în Ambulatoriu nu funcţiona niciun aparat de aer condiţionat, deşi pacienţii abia mai puteau să respire din cauza căldurii. Încercând să afle motivele acestei probleme, Mija a aflat că toate telecomenzile aparatelor erau ţinute în biroul directorului medical, dr. Mihail Iugulescu. După ce a recuperat telecomenzile, vicepreşedintele CJ a constatat că nu au baterii. Într-un final, un angajat al spitalului a cumpărat baterii, astfel că aparatele de aer condiţionat au fost puse în funcţiune.