Mergi la conţinutul principal

Academicianul basarabean Ion Druta, sarbatorit la Biblioteca Judeteana

Simbata si duminica, la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati"(BJPI) s-au sarbatorit implinirea a 80 de ani de la nasterea scriitorului, dramaturgului si academicianului de prestigiu national si international, Ion Druta. Cu acest prilej a avut loc un colocviu dedicat operei literare si academice a maestrului. Au conferentiat Iurie Cerbari, viceambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Victor Ignat, doctor in teatrologie, presedintele si vicepresedintele Asociatiei Culturale "Livada", Iulian Gheorghe, respectiv Martian Roman. "Imi face o deosebita placere sa ma aflu astazi, la Braila, pentru a sarbatori implinirea a 80 de ani de la nasterea lui Ion Druta. Nu in zadar, in Republica Moldova, anul acesta, a fost declarat "Anul Ion Druta" si in mai multe institutii au loc diverse manifestari. Cu toate ca acum scriitorul traieste la Moscova, el este mereu cu gindul la pamintul natal. Periodic, vine in Moldova si ne indeamna la fapte bune cu vorba lui", a punctat Iurie Cerbari.
In continuare s-au vizionat fragmente din spectacolele "Caderea Romei" si Pasarile tineretei noastre", scrise de Ion Druta, urmate de un program de muzica si poezie.
Ieri, participantii au vizitat Muzeul de Istorie, Casa Memoriala "D. P. Perpessicius", Statiunea Lacu Sarat si Manastirea "Sf. Pantelimon".
Manifestarile au fost organizate de Asociatia Culturala "Livada" Braila in colaborare cu Biblioteca Judeteana "Panait Istrati", Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti, Consiliul Judetean Braila, Primaria Braila si Asociatia pentru toti "Familia", Braila.
Ion Druta s-a nascut pe 3 septembrie, 1928 in Horodiste, raionul Donduseni. A absolvit scoala de silvicultura si Cursurile superioare de pe linga Institutul de Literatura "Maxim Gorki" al Uniunii Scriitorilor din U.R.S.S.. Din 1960 locuieste la Moscova. Anul acesta, pe 26 august, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a acordat Premiul de Stat pe anul 2008 si titlul de "Laureat al Premiului de Stat", pentru contributia de exceptie la dezvoltarea culturii si literaturii nationale si universale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

Obiectiv Vocea Brailei 2022

Continutul acestui site este proprietatea SC Double P Media SRL. Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul SC Double P Media SRL

Analiza WEB