Mergi la conţinutul principal

Academia Dacia Unirea, după modelul celor din Premier League

• interviu cu Edgar Tudor Marcu, cel mai nou membru din staff-ul tehnic al Daciei Unirea • școlit în regatul Unit al Marii Britanii, Marcu vrea să transforme Academia de Fotbal Dacia Unirea după modelul celor din Premier League • “În acest moment Dacia Unirea Brăila este un gigant adormit!”, susține proaspătul antrenor secund

 

Un brăilean de 36 de ani, cu licența B UEFA, obținută în Regatul Unit al Marii Britanii, este noul membru al staff-ului tehnic de la Dacia Unirea. Marcu a semnat un contract pe o perioadă de un sezon și jumătate, cu drept de prelungire, ca antrenor secund dar și manager general al Centrului de copii și juniori al clubului brăilean.

Contactat telefonic, Edgar Tudor Marcu a avut amabilitatea de a oferi un interviu în care vorbește despre modul inedit prin care a devenit antrenor de fotbal, despre ambițiile sale privind această carieră și, nu în ultimul rând, despre dezvoltarea Academiei de Fotbal Dacia Unirea pe care susține că o va transforma după modelul celor din Premier League, din punct de vedere al metodologiei.

Noul antrenor secund va începe activitatea la clubul Dacia Unirea în jurul datei de 15 ianuarie 2024.

 

- Cum ați decis să îmbrățișați o carieră în antrenorat?

- Îmi aduc aminte perfect cum stăteam în răcoarea unei dimineți la o cafea, undeva prin toamna anului 2017 și, citind un ziar de sport, m-am lovit de povestea legendarului Sir Alex Ferguson. Acela a fost momentul magic și mi-am promis ca voi ajunge un antrenor de top în anii ce vor urma. Chiar m-am și filmat ca să îmi rămână ca amintire acel moment. Sir Alex este și idolul meu.

 

- Știm că toate licențele le-ați dobândit prin intermediul Federației Engleze de fotbal și Federației Galeze. Cum sunt cursurile acolo?

- În primul rând ei pun foarte mare accent pe academii și cam totul se învârte în jurul academiilor, vor ca viitorii antrenori să fie capabili să producă viitori jucători de top. Cursurile în sine sunt foarte explicite și practic treci prin tot alfabetul fotbalistic, începând cu cele mai banale lucruri. Ei au un sistem format din 5 pași: 1. Licența de antrenor, 2. UEFA C, 3. UEFA B, 4. UEFA  A, 5. UEFA Pro.

 

- Cât de greu v-a fost să vă urmați visul acolo în Regatul Unit al Marii Britanii (UK), considerând că ați stat doar printre străini?

- În primul rând ce a accentuat și mai mult situațiile grele prin care am trecut a fost faptul că toată familia mea era în România și eu eram oarecum singur. A fost un sacrificiu constant toată perioada petrecută în UK, nu mi-a fost deloc ușor, am avut inclusiv momente când îmi spuneam…”Gata, plec acasă”, însă pasiunea mea pentru fotbal m-a  ținut acolo. Aveam un vis de urmat.

 

- Care a fost cel mai frumos moment trăit în fotbal, în UK?

- Fără doar și poate cele 3 meciuri din FA Cup (Cupa Angliei) pe care le-am jucat fiind la cârma echipei Sherborne Town FC. Pot spune că am trăit magia FA Cup, cea mai veche competiție de cupă din lume. A fost extraordinar și chiar mi-am luat acasă mingea de după primul meci… ceva ce nu pot descrie…

 

- La ce echipe ați antrenat în UK?

- Primii pași în fotbal i-am făcut în Academia celor de la Yeovil Town FC ( fosta Championship, liga a 2 a în UK ) după aceea am făcut pasul către Academia celor de la Paulton Rovers FC, urmând ca mai apoi să trec la Academia celor de la Juventus din UK, iar după am făcut pasul către fotbalul de seniori.

 

- Ca să deveniți antrenor ați făcut sacrificii?

- O… da, păi în primul rând mi-am închis propriul restaurant din Yeovil ca să mă pot concentra 100% pe fotbal iar mai apoi, pentru licența UEFA C, a trebuit să conduc într-o singura zi peste 500 km doar dus și imaginați-vă că am făcut asta pentru cinci luni, weekend de weekend aproape, plus multe altele… Fără sacrificii nu poți obține nimic în viață.

 

Cursuri cu  Ashley Thomas, care i-a fost profesor și celebrului Mikel Arteta

 

- Cursul pentru licența UEFA B  a fost ținut de Ashley Thomas care i-a fost profesor și celebrului Mikel Arteta?

- Da, un profesor incredibil, a scos ce a fost mai bun din mine ca antrenor. Îmi aduc aminte că atunci când am început cursurile UEFA B i-am văzut geaca lui Mike Arteta în cuier (geaca de la Manchester City), instinctiv am pus mâna pe ea. A fost senzațional să am același profesor ca și Mikel.

 

- Vă veți continua cursurile în UK?

Da, fără dubii, am pornit pe acest drum și acolo vreau să îmi termin cursurile. În vara anului viitor voi începe și UEFA  A iar licența Pro după… Până la urmă acolo s-a inventat fotbalul.

 

Planuri mari la Academia Dacia Unirea

 

- Care sunt planurile cu academia noastră?

- Planurile sunt foarte mari, dacă mă implic în ceva nu aștept ca rezultat nimic altceva decât excelența. Vom avea o academie la Brăila după modelul celor din Premier League, din punct de vedere al metodologiei din păcate, nu și din punct de vedere al infrastructurii. Însă să sperăm că lucrurile se vor schimba în bine și vor veni mai mulți oameni potenți financiar lângă echipă. Ca să vă răspund mai concret la întrebare, am un prieten foarte bun, John Scott, care lucrează pentru Academia celor de AFC Bournemouth și va veni pentru două săptămâni să mă ajute. Vom avea preacademie unde vom selecta cele mai bune talente și vom căuta inclusiv pe străzi copii care bat mingea zi de zi. Practic pe străzi se nasc cei mai buni și talentați fotbaliști.

 

- Corespunde clubul Dacia Unirea Brăila pretențiilor dumneavoastră?

- Este un club cu un potențial enorm. Acolo sunt oameni de fotbal, Vasile Popa, Valentin Avramescu, Marian Samuilă și le mulțumesc pentru încrederea acordată. Clubul l-am găsit ca fiind un club cu un potențial enorm. În acest moment Dacia Unirea Brăila este un gigant adormit!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro