• polițiștii de siguranță școlară s-au întâlnit cu elevii claselor gimnaziale cărora le-au explicat ce înseamnă bullyingul, cum se poate manifesta și ce efecte poate avea asupra copiilor • s-a vorbit și despre limitele răspunderii penale și cum pot fi trași la răspundere minorii care au împlinit vârsta de 14 ani
Discuții pe linie juridică, înre polițiști și elevi ai școlii Gimnaziale Salcia Tudor. S-au adus în atenție efectele bullyingului și limitele răspunderii penale.
La finalul săptămânii trecute, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila – Biroul Siguranța școlară au răspuns invitației școlii din județul Brăila de a desfășura o serie de activități de prevenire și informare a elevilor din cadrul acestei unități de învățământ. “Preocuparea cadrelor didactice a fost aceea de a crește gradul de informare a elevilor cu privire la noțiuni de răspundere juridică, fapte de natură contravențională sau penală care pot fi săvârșite de elevi în cadrul unei unități de învățământ și consecințele pe care acestea le pot avea asupra victimei sau autorului. Activitățile desfășurate s-au înscris în cadrul Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, constituit la nivelul județului Brăila și al Planului Local Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, constituit la nivelul comunei Salcia Tudor”, au transmis reprezentanții IPJ Brăila.
Care ar fi reacția elevilor în anumite situații de bullying
Polițiștii de siguranță școlară s-au întâlnit cu elevii claselor gimnaziale cărora le-au explicat ce înseamnă bullyingul, cum se poate manifesta și ce efecte poate avea asupra copiilor. S-a discutat și despre limitele răspunderii penale și cum pot fi trași la răspundere minorii care au împlinit vârsta de 14 ani, ce înseamnă o contravenție și o infracțiune. Polițiștii le-au vorbit elevilor despre principalele fapte penale împotriva persoanei sau ale patrimoniului care pot fi săvârșite în mediul școlar. “Discuțiile interactive ale polițiștilor cu elevii s-au centrat pe modul de reacție în diferite situații, cum trebuie minorii să procedeze și pe cine să informeze dacă interacțiunile la școală cu ceilalți colegi le provoacă neplăceri sau chiar teamă”, au mai spus polițiștii.
Cu această ocazie, Biroul Siguranța școlară a readus în atenția elevilor și a cadrelor didactice Campania de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar, un demers național inițiat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Siguranța școlară și Ministerul Educației, demers ce va fi reluat în acest ultim trimestru al anului 2023.