• astăzi, zeci de polițiști din Penitenciarul Brăila au refuzat să intre în tură, în semn de protest față de condițiile grele în care lucrează și de nivelul scăzut al salariilor • angajații planificați în serviciu nu au intrat în serviciu, deținuții fiind supravegheați de colegii protestatarilor din tura de noapte
Zeci de polițiști din Penitenciarul Brăila au refuzat să intre în tură, astăzi dimineață, 31 mai, în semn de protest față de condițiile grele în care lucrează și de nivelul scăzut al salariilor. Angajații planificați în serviciu nu au intrat în serviciu, deținuții fiind supravegheați de colegii protestatarilor din tura de noapte. ”Colegii care au intrat aseară (marți, 30 mai – n.r.), la orele 19.00, rămân în continuare pe baricade pentru a preveni orice eveniment negativ. Ei vor asigura strict lucrurile elementare care se desfășoară într-o unitate de penitenciar”, susține comisar șef de poliție penitenciară Constantin Vasilache. Acțiunea de protest a început dimineață și s-a încheiat la ora 11.00, durata fiind de patru ore.
Potrivit sindicaliștilor, polițiștii sunt nemulțumiți deoarece nu este aplicată legea salarizării și nu sunt actualizate normele de hrană și echipament. ”Toate concursurile sunt blocate, numărul orelor suplimentare este mare. Toți colegii sunt surescitați. Vom bloca activitatea pentru o perioadă de cel puțin patru ore. Noi am rămas în fața unității, nu vom intra în tură. Efectuarea apelului nu se va face. Toți deținuții vor rămâne în camere, în afară de cei pe care îi vom duce în instanță. Toate activitățile sunt blocate. Dacă revendicările nu vor fi pusă în practică, vom continua forma de protest și vom bloca activitatea pe o perioadă de peste patru zile”, au transmis sindicaliștii.
Polițiștii din penitenciarul Brăila nu au intrat în tură
Dacă protestul va continua, activitățile deținuților vor avea și ele de suferit, avertizează polițiștii. Deținuții știu de acest protest, deoarece nu au fost scoși la activitățile zilnice pe care le au. Activitățile s-au rezumat la paza strictă a deținuților, fără desfășurarea în mod coerent a programului zilnic. Acesta se dorește a fi un prim semnal.
Protestatarii din Penitenciarul Brăila, alături de colegii lor din alte penitenciare, cer Guvernului sa elimine inechitățile salariale din sistemul public prin aplicarea integrală a Legii 153/2017. De asemenea, se solicită acordarea normei de hrană și a normei de echipare la valorile actualizate, stoparea modificării legii pensiilor militare în privința modificării vârstei de pensionare și a calculului pensiilor, precum si anularea interdicției angajărilor în sistemul penitenciar pentru ocuparea funcțiilor și posturilor vacante, deficitul de personal fiind foarte mare.
Polițiștii din penitenciare au dat deja oficialilor din Ministerul Afacerilor Interne un prim avertisment după ce în data de 29.05.2023 au intrat în grevă japoneză, adică au purtat banderole albe la umăr în timp ce și-au desfășurat activitatea.
Potrivit sindicaliștilor, în prezent, poliția penitenciarelor are un deficit de personal de peste 3.500 de oameni. Din cei 12.500 de polițiști angajați în prezent, în jur de 8.000 ar urma să participe la protest. Sindicaliștii spun că dacă nu le vor fi ascultate revendicările, vor suspenda activitatea pentru patru zile, în luna iunie.
Protestul angajaților din Penitenciarul Brăila a durat patru ore. Acțiunea este organizată de Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare , iar la nivel local de Sindicatele Polițiștilor de penitenciar din Penitenciarul Brăila.