Acţionarul PAL se dezice de fostul director | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Acţionarul PAL se dezice de fostul director

* în acest context, nu se cade să le fie confiscaţi cei peste 4 milioane de dolari, reprezentând bunuri dobândite prin faptele săvârşite de Dobriţă * acţionarul majoritar al "PAL" cere astfel restituirea cauzei la procuror şi, totodată, desfiinţarea sentinţei pronunţate în cauză

Surpriză de proporţii în dosarul fraudei de la fostul Combinat de Prelucrare a Lemnului - SC "PAL" SA, ce se află de câteva luni pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Galaţi. Acţionarul majoritar al societăţii, "Merona Holding AG", se dezice de Ştefan Dobriţă (n.r. - administratorul unic al "PAL") care a fost considerat, încă de la începuturile anchetei, capul afacerii. Elveţienii susţin că bărbatul nu a fost niciodată reprezentantul lor, astfel că nu se cade să le fie confiscaţi cei peste 4 milioane de dolari, reprezentând bunuri dobândite prin faptele săvârşite de Dobriţă. În acest context, ei cer restituirea cauzei la procuror, în vederea completării cercetării judecătoreşti şi, totodată, desfiinţarea sentinţei pronunţate de Tribunalul Brăila. Atât apelurile formulate de inculpaţi, cât şi cele ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Galaţi şi Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), sunt încă departe de a fi soluţionate, procesul fiind amânat de la un termen la altul, din lipsă de procedură sau pentru ca inculpaţii să-şi angajeze avocaţi.

"Merona Holding AG" spune că soluţionarea laturii civile a dosarului s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor CEDO, în sensul de a dispune de timpul şi înlesnirile necesare pregătirii apărătorilor. Mai exact, elveţienii acuză că acea calitate de parte responsabilă civilmente a firmei a fost constatată după momentul sesizării instanţei de fond, ceea ce a determinat ca toate actele de procedură ale Parchetului să nu fie realizate în contradictoriu şi cu "Merona", încălcându-li-se astfel dreptul la apărare. Practic, ei sunt nemulţumiţi că rechizitoriul a fost întocmit fără a fi citaţi vreodată şi fără a li se da posibilitatea să ia la cunoştinţă - pe parcursul celor 2 ani cât a durat ancheta preliminară - de actele dosarului şi să formuleze apărări de natură a lămuri aspectele privind calitatea în dosar. În plus, "Tribunalul Brăila a dispus în mod abuziv, în lipsa unor probe concludente care să ateste acest lucru, confiscarea de la «Merona Holding» a sumei de 4.427.411 USD, reprezentând bunuri dobândite prin săvârşirea faptei de către Ştefan Dobriţă, într-o aşa-zisă calitate de reprezentant al firmei noastre, calitate pe care acesta nu a avut-o niciodată, dar pe care instanţa de fond a dedus-o din simple afirmaţii ale unor martori", se arată în motivarea apelului făcut de acţionarul majoritar.

DNA spune că totul a fost posibil prin prisma funcţiilor deţinute de inculpaţi

Potrivit DNA - Serviciul Teritorial Galaţi, în esenţă, infracţiunile reţinute în sarcina inculpaţilor vizează modalitatea frauduloasă în care a fost încheiat şi derulat contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni în procesul de privatizare al "PAL". Activitatea celor cinci a făcut realizabilă fictiv majorarea capitalului social al societăţii elveţiene şi crearea aparenţei îndeplinirii obligaţiei contractuale privind programul de investiţii asumat, până la concurenţa sumei de 5.150.000 USD. După încheierea contractului, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost posibilă datorită calităţii îndeplinite de fiecare în parte în perioada 1997 - 1999: Ştefan Dobriţă - reprezentant al acţionarului majoritar, administrator în fapt şi director general al firmei; Dan Boală - şef serviciu import - export; Anna Maria Şerban şi Iulian Sgârcitu - ingineri în cadrul serviciului import - export; Aurelia Vlăgeanu - funcţionar vamal în cadrul Biroului Vamal Brăila.

Dosarul fraudei de la PAL a ajuns în "mâinile" instanţei gălăţene după ce părţile implicate au fost condamnate, la începutul acestui an, de magistraţii Tribunalului Brăila. Prin aceeaşi sentinţă instanţa a anulat şi documentul ce a stat la baza majorării capitalului deţinut de "Merona Holding AG", pe motiv că acesta este fals. Totul a ieşit la iveală după ce anchetatorii au descoperit că firma elveţiană a adus utilaje second-hand din Rusia, care au fost declarate la Vamă ca fiind nou-nouţe şi provenind din Elveţia. Acesta a fost, de fapt, şiretlicul prin care acţionarul majoritar al "PAL" s-a "achitat" de obligaţia de a investi peste 5 milioane de dolari în maxim 2 ani de la privatizarea companiei brăilene. Scamatoria a fost confirmată de Curtea de Conturi, care a verificat la "PAL" dacă investitorul strategic şi-a respectat obligaţiile cu privire la realizarea de investiţii asumate prin contractul de privatizare. Concluzia a fost că societatea "PAL" a fost prejudiciată cu suma de 4,4 milioane USD, adică valoarea investiţiilor nerealizate de "Merona". Totodată a fost prejudiciat şi AVAS, cu sume ce reprezintă penalităţile calculate în urma nerespectării contractului de privatizare şi majorări, cu care s-a constituit parte civilă în dosar. Pentru toate astea, judecătorii brăileni i-au condamnat pe Şerban, Boală şi Sgârcitu la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendare, în timp ce Vlăgeanu a fost achitată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro