Gata, cică, cu fricţiunile interminabile între locatari şi administratorii de bloc pe tema repartizării pe apartamente a consumului de energie termică a întregului bloc. Operatorul local de termoficare vrea să elimine sistemul pauşal şi să emită facturi la fel ca şi în cazul celorlalte utilităţi publice. Numai că pe fondul acestor intenţii aparent lăudabile se profilează un veritabil scandal. De ce spunem asta? Simplu: legislaţia prevede că o parte din factura la energia termică livrată într-un bloc este suportată şi de către debranşaţi. Este vorba despre cota aferentă încălzirii spaţiilor comune ale imobilului, pornind de la subsol, până la scări, uscătoare etc. Cu alte cuvinte, vor primi facturi de la CET chiar şi proprietarii care nu mai au, teoretic, nicio treabă cu sistemul centralizat de termoficare, pentru că s-au debranşat şi şi-au montat alte surse de încălzire. Scapă de această "surpriză" la plic numai proprietarii din blocuile complet debranşate, adică unde nu mai există niciun proprietar racordat sistemului public de încălzire. Proiectul de hotărâre de consiliu local urmează să intre în dezbatere publică prin publicarea lui pe pagina de web a municipalităţii. Care este poziţia Primăriei cu privire la această propunere? Edilul-şef, Aurel Simionescu, salută iniţiativa celor de la "CET" şi spune că va introduce pe ordinea de zi a CLM propunerea privind trecerea la facturarea individuală a energiei termice. De cealaltă parte, administratorii de AP spun că este un abuz.
Un dicton străvechi spune că drumul spre iad este pavat cu intenţii bune. Nimic mai adevărat, dacă privim în perspectiva apropiată o problemă ce se profilează sumbru la orizont: trecerea la factuarea individuală a consumului de energie termică. La prima vedere este o măsură foarte bună, poate chiar lăudabilă, pentru că în aparenţă vine să pună ordine într-un haos ce domneşte de mai mulţi ani la nivelul asociaţiilor de proprietari şi care s-a agravat pe măsură ce a crescut gradul de debranşare de la reţeaua de termoficare. Reversul medaliei este acela că a fost armată şi e pe cale să explodeze o veritabilă bombă socială. După cum se cunoaşte, reglementările în domeniul serviciilor publice stabilesc că o parte din energia termică pentru încălzire trebuie suportată şi de către proprietarii apartamentelor debranşate, întrucât fac parte dintr-un imobil în care regula de bază a mini-comunităţii de bloc este "Toţi pentru unul şi unul pentru toţi!". Numai că de această dată, sensul este unul cât se poate de negativ. Încă din sezonul rece trecut au existat discuţii aprinse cu privire la punerea în aplicare a acestor prevederi legale. Până la urmă, implementarea s-a făcut după ureche, mai precis după cum au stabilit fie proprietarii, acolo unde funcţionează regulile democratice ale votului la nivelul unei asociaţii de proprietari, fie administratorul. Vă daţi seama că acolo unde majoritari au fost proprietarii debranşaţi, propunerea repartizării unei cote din factura la încălzire către toţi proprietarii a fost respinsă din start. Iar unde raportul de forţe a fost invers, lucrurile au stat exact pe dos. În acest haos a venit acum să lămurească lucrurile chiar operatorul de termoficare, care propune consiliului local un proiect de act normativ ce prevede trecerea de la sistemul pauşal de calcul a consumului de energie termică, la sistemul individual de facturare a energiei.
"Păi, pentru măturatul stradal nu plăteşte toată lumea? La fel şi pentru serviciul public de încălzire!"
"Datorită faptului că în majoritatea condominiilor din municipiu există în acest moment cel puţin două sisteme de încălzire (sistemul centralizat clasic cu distribuţie pe verticală, sistemul centralizat cu distribuţie pe orizontală, centrală termică de apartament, convector etc.) a devenit o problemă reală în administrarea acestora împărţirea corectă a cheltuielilor cu încălzirea. Consumatorii racordaţi la sistemul centralizat sunt în mare parte persoane în vârstă, pensionari, în general oameni cu reale probleme financiare, care datorită nerespectării prevederilor legale (în special art. 38, lit. d, al (2) din Legea 325/2006) de către administratorii şi preşedinţii asociaţiilor de proprietari au ajuns să fie nevoiţi să plătească sume considerabile pentru încălzirea locuinţei. De altfel, aceste probleme sunt regăsite în multe din reclamaţiile adresate societăţii CET, iar unii dintre petenţi s-au adresat şi administraţiei publice locale. Considerăm că trecerea la sistemul de facturare individuală conduce la o împărţire corectă şi echitabilă a consumului de energie termică în cadrul unui condominiu, la fidelizarea actualilor clienţi, la asigurarea posibilităţii acestora de a achita direct la furnizor contravaloarea serviciilor prestate, conducând la evitarea apariţiei în continuare a unor probleme financiare în cadrul asociaţiilor de proprietari", se arată în raportul de specialitate pe care "CET" l-a trimis municipalităţii.
Ionel Pătraşcu vrea să-şi vândă gigacaloriile şi celor care nu vor să i le cumpere: "Păi, pentru măturatul stradal nu plăteşte toată lumea? La fel şi pentru serviciul public de încălzire!"
Întrebat, însă, ce se întâmplă cu apartamentele debranşate de la reţea prin prisma propunerii de trecere la noul sistem de factuare, directorul SC "CET", Ionel Pătraşcu a spus că şi aceştia vor primi facturi. "Păi, pentru măturatul stradal nu plăteşte toată lumea? La fel şi pentru serviciul public de încălzire! Ordinul 483/2008 al ANRSC prevede în mod clar cum se calculează şi repartizează consumul de energie termică la nivelul unui condominiu. De asemenea, este prevăzută obligaţia de a suporta o cotă parte din cheltuielile cu încălzirea condominiului. Aşadar, va primi factură pentru cota ce-i revine fiecare proprietar de apartament, chiar dacă acesta nu mai este racordat la sistemul de încălzire centralizată. Mai puţin în cazul blocurilor unde gradul de debranşare este 100%. Noi am făcut o inventariere clară a tuturor blocurilor unde avem abonaţi şi dispunem de datele complete pentru a putea face calculul corect în ce priveşte facturarea individuală a energiei termice", a spus Pătraşcu.
"Este firesc ca fiecare dintre cei racordaţi la reţeaua de termoficare să plătească exact cât consumă"
Propunerea legislativă a SC "CET" SA se află deja pe masa de lucru a municipalităţii, unde se pun la punct şi ultimele detalii, după care urmează ca proiectul de hotarâre să fie făcut public pe site-ul Primăriei, pentru dezbatere. Intenţia este ca, odată cu deschiderea sezonului rece 2011 - 2012, calculul consumului de energie termică să fie făcut după noua formulă a facturării individuale. Cu privire la acest subiect, primarul oraşului, Aurel Simionescu, a explicat că este de acord cu schimbarea modului de facturare de la pauşal la individual. "Propunerea celor de la CET va intra în dezbaterea consiliului local municipal şi considerăm că este o propunere bună, întrucât este firesc ca fiecare dintre cei racordaţi la reţeaua de termoficare a oraşului să ştie cât consumă şi să plătească exact cât consumă. Este adevărat că nu va fi uşor de implementat o asemenea decizie, pentru că este o anumită obişnuinţă la oameni, dar va trebui să facem demersurile necesare şi împreună cu cei de la CET, care sunt direct interesaţi, să putem face această facturare individuală. Primul efect va fi acela că oamenii vor şti ce plătesc (...) iar al doilea aspect, în funcţie de acest serviciu care este rezonabil şi bun pentru ceea ce avem de făcut, ne putem aştepta şi la rebranşarea unor apartamente", a mai spus sursa citată.
"Este un abuz clar!"
Implementarea propunerii celor de la CET are două mari etape: AP-urile va trebui să înainteze operatorului de termoficare după intrarea în vigoare a viitoarei HCLM, cererea de preluare în facturare individuală a consumatorilor de energie termică, iar în a doua etapă CET împreună cu reprezentanţii AP şi consumatorii (proprietarii/chiriaşii apartamentelor) vor semna Convenţia de facturare individuală.
La ultima evaluare a clienţilor CET a reieşit că au mai rămas branşate la sistemul centralizat de termoficare doar circa 13.000 de apartamente, din totalul de aproximativ 52.000 existente în Brăila. Dintre cele branşate, aproximativ 1.100 de apartamente sunt contorizate individual în ce priveşte consumul de energie termică şi au deja contracte individuale de furnizare.
Majoritatea celor debranşaţi au ales să-şi monteze centrale individuale în apartamente.
În prezent, datoriile asociaţiilor de proprietari pentru energia termică livrată de CET sunt în valoare de 8,79 milioane lei, la care se adaugă şi penalităţi în valoare de 6,31 milioane lei. Ce părere au administratorii de AP? Califică propunerea ca pe o încercare disperată de a menţine în viaţă o structură de talia "CET", în condiţiile în care foarte mulţi s-au debranşat. "Este o prostie ce se încearcă acum. Ordinul respectiv, din câte îmi amintesc, nu are normă de aplicare şi nici nu prevede sancţiuni în cazul în care nu este respectat. Apoi, atât operatorul de termoficare cât şi compania de apă-canal, dacă nu mă înşel, au competenţe până la intrarea în bloc, la limita de proprietate, iar de la acest punct în interior, proprietarii sunt suverani. Este un abuz clar, menit să ţină în viaţă mastodonţi de care toată lumea fuge", a spus preşedintele Asociaţiei Judeţene a Administratorilor de Imobil (AJAI) Brăila, Ionel Istodor.