Mergi la conţinutul principal

Absolventii de liceu nu se pot inscrie la facultate

Degringolada maxima in Educatie. Sute de absolventi de liceu din Braila sint in pericol sa nu se poata inscrie la facultate pentru ca liceele nu le pot elibera diplomele si foile matricole, din cauza stampilelor realizate fara respectarea legislatiei in vigoare.
Un absolvent de la Colegiul "Murgoci" dorea sa se inscrie la o facultate din Bucuresti, insa nu crede ca mai poate face acest lucru pentru ca ultima zi de inscriere este miine, iar el nici azi nu are actele care sa ateste ca a terminat liceul si a luat examenul de bacalaureat.
Perioada de inscrieri, la unele facultati, cum este, spre exemplu, Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti este 1 aprilie - 12 iulie, termen imposibil de respectat de absolventii braileni care nu au reusit sa intre in posesia actelor necesare eliberate de liceele pe care le-au terminat. Secretara facultatii amintite ne-a spus ca, totusi, absolventii mai au o sansa, pentru ca pina pe 12 iulie nu li se cer nici diplomele, nici foile matricole, ci doar situatia scolara pe ultimele sapte luni. "Practic, pe noi nu ne intereseaza ultimul semestru, ci semestrul I, situatie pe care ei o puteau lua de acum citeva luni, cind nu exista aceasta problema cu stampilele. Noi am afisat pe site-ul facultatii metodologia de admitere cu un an inainte, tocmai pentru ca ei sa stie ce au de facut. Ei pot aduce totusi aceasta situatie scolara pe foi semnate in original de conducerea scolii, documente pe care nu le mai dam inapoi, si semneaza apoi o declaratie ca pina pe 15 iulie se obliga sa aduca foaia matricola in copie legalizata, stampilata, cu tot ce trebuie". Daca, insa, nici pina pe 15 iulie problema stampilelor nu se rezolva, sansele absolventilor de a intra la aceasta facultate sint egale cu zero.

Inspectorul general promite ca situatia se rezolva in citeva zile

Problema cu care se confrunta liceele brailene nu se intilneste numai aici. Situatii similare au fost si in Bucuresti, si in alte judete, dar Inspectoratele de acolo s-au miscat mai repede si au rezolvat deja aceasta problema.
Directorul adjunct al Colegiului "Murgoci", prof. Viorica Mosescu, a spus ca odata cu schimbarea denumirii ministerului trebuie schimbate si stampilele. "Am intrebat la vremea respectiva la Inspectorat si mi s-a spus sa fac stampila unde doresc, ceea ce am si facut. Ulterior am aflat ca acestea, de fapt, nu sint valabile si ca in nici un caz nu se pot folosi pentru eliberarea diplomelor. Am vorbit la Inspectorat si mi s-a spus ca vom primi si stampilele legale. Mi s-a spus ca foile matricole pot sa le stampilez cu stampilele facute de noi, dar acest lucru nu mi-a fost spus decit verbal si nu indraznesc asa ceva. Oricum, nu pot elibera diplome, asa ca tot nu se rezolva nimic. Au venit si parinti furiosi si nu stiu ce sa le spun", a explicat Mosescu.
Inspectorul scolar general, prof. Lilliana Tudoran, spune ca nu a stiut ca stampilele noi trebuie sa fie confectionate conform unui anume model, impus de Monetaria Statului. "Avem deja aprobarea pentru stampile, in citeva zile copiii isi vor putea ridica documentele. Totul se va rezolva in timp util. Vom face tot ce este posibil pentru ca elevii sa nu piarda inscrierea la facultate. Sigur ei nu vor pierde aceste inscrieri pentru ca nu li s-au eliberat documentele".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu