Olimpică la fizică timp de patru ani, Diana Bădărău, 18 ani, părea dedicată Politehnicii, însă în clasa a douăsprezecea a realizat că ingineria nu i se potriveşte şi a ales medicina. A susţinut examen la biologie şi fizică, a obţinut 99 de puncte şi astfel a intrat prima pe listă. Înaintea ei n-au fost decât olimpicii, care n-au susţinut examen. "Sincer, nu mă aşteptam la acest rezultat. Am fost cinci tineri cu punctaj maxim, dar numai trei dintre noi au obţinut 60 de puncte la biologie, aşa cum cerea grila. Apoi, departajarea s-a făcut în funcţie de media de la bacalaureat, iar eu am avut 9.80, cea mai mare medie dintre aceştia trei", ne-a explicat Diana. În clasa a XI - a abia dacă îi trecea prin cap ce vrea să urmeze. Se uita printre specializările de la Politehnică, dar nu găsea nicio formă de inginerie care să i se potrivească "mănuşă". Mama ei, de formaţie asistent social, o îndruma spre medicină, dar îi respecta, în egală măsură, şi opţiunea pentru "Poli".
Tânăra povesteşte că s-a hotărât în ultimul an de liceu să urmeze Medicina şi tot atunci a început şi pregătirea la biologie, fiindcă, până în clasa a XII-a, nu a privit această materie ca pe una de căpătâi pentru viitorul ei: "Renunţ, dar de fapt nu renunţ la marea mea pasiune, fizica. Fizica m-a ajutat să înţeleg biologia şi, în mod sigur, mă va ajuta şi în viitor. Biologia a fost o materie uşor învăţabilă, bazându-mă pe logică şi fiind şi olimpică la fizică...".
"Sunt realistă, n-am avut aşteptări foarte mari!"
Diana a ajuns la olimpiadele naţionale de fizică din clasa a opta până într-a douăsprezecea, iar în clasa a zecea chiar a obţinut locul trei pe ţară, respectiv medalia de bronz. La "Bălcescu" a "mâncat" matematică şi fizică pe pâine, fiind şi la profilul potrivit. Cu emoţie, fata susţine că pleacă din Brăila cu sufletul plin de amintirea oamenilor care i-au fost alături aici: "Domnul profesor de fizică Liviu Arici m-a ajutat enorm să mă pregătesc şi m-a susţinut în alegerile mele". La capitolul "mulţumiri", Diana mai are multe cuvinte frumoase de spus: "Mulţumesc familiei mele, mamei în special, care m-a susţinut din toate punctele de vedere, dar şi profesorilor şi prietenului meu, care m-a sprijinit moral, el fiind, de asemenea, student din acest an, la Politehnică, tot la Bucureşti. (...) Vreau să spun că am ajuns la concluzia că oricine vrea să facă medicină, cu simţ de răspundere, poate. Dacă mie, care la început eram interesată de politehnică, mi-a ieşit astfel, iar acum a început să-mi placă, e lesne de înţeles că se poate. Eu sunt nerăbdătoare, abia aştept să încep cursurile".
Diana este un copil modest, de un realism covârşitor, frumoasă şi deşteaptă deopotrivă, care recunoaşte că are şi temeri în privinţa facultăţii, dar priveşte înainte cu seriozitate şi speranţă: "Mi-e teamă de biochimie. Eu n-am tratat chimia ca pe o materie de examen, iar acum, sigur, voi avea de recuperat. Dar sunt o persoană realistă, n-am încercat să am aşteptări foarte mari de la mine, am învăţat cu seriozitate pentru a construi în mod conştient un vis".
"Nici nu mă gândesc să mă întorc în Brăila"
Diana nu este genul de fată care să se împăuneze cu rezultatele ei, chiar dacă a fost prima dintre cei 508 studenţi de la buget, dintr-un total de peste 2.000 de candidaţi. "Voi sta la cămin, voi avea bursă de merit, voi învăţa, mă voi pregăti să rămân acolo unde sunt. Peste şase ani...Nu ştiu dacă voi pleca din ţară, dar nici nu mă gândesc să mă întorc în Brăila. Cert este că eu voi învăţa şi peste 10 ani...Nu ştiu ce specializare voi alege. M-am gândit la radiologie, că se îmbină cu fizica, dar mediul e cam nociv...Voi vedea!", ne-a mai spus Diana, zâmbind.
Fata aşteaptă cu emoţie începutul facultăţii şi, între timp, se bucură de vacanţă: "Nu-i o vacanţă altfel, e una obişnuită. Am fost la mare, la Costineşti, şi voi mai merge şi la munte, la Lepşa". În privinţa viitorului, Diana procedează aşa cum deja ne-a obişnuit, priveşte totul cu seriozitate şi realism: "Voi sta la cămin, voi încerca să privesc lucrurile cu maximă conştiinciozitate. Facultatea este grea, aşa că nu se pune problema unui serviciu în timpul acesteia. De altfel, mama mi-a dat asigurări că mă va susţine cât se poate de mult, iar eu nu trebuie decât să învăţ, ceea ce voi face cu mare drag. Abia aştept să înceapă facultatea!".
Diana mai are doi colegi la aceeaşi facultate: o fată pe care a cunoscut-o la pregătire şi un băiat cu care a fost în aceeaşi clasă de mate-info la "Bălcescu".