Mergi la conţinutul principal

Absolvenţii fără job pot încasa 250 lei/lună

Absolvenţii care nu şi-au găsit un loc de muncă după finalizarea studiilor pot dobândi statutul de şomeri indemnizabili şi încasa de la stat un ajutor de 250 lei/lună. Brăilenii trebuie să ştie că indemnizaţia de şomaj se eliberează doar la cerere, pe o perioadă de 6 luni şi se acordă de la data expirării perioadei de 60 de zile de la absolvire şi
absolvirii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap.
"Dacă într-o perioadă de 60 zile de la data absolvirii tinerii nu au reuşit să se încadreze în muncă, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj, conform Legii nr.76/2002, în condiţiile în care nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului şi nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate, potrivit legii, venituri mai mici decât indicatorul social de referinţă, în vigoare în luna pentru care se face dovada", a explicat într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă Brăila, Laurenţia Vasilescu. Indemnizatia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data expirării perioadei de 60 de zile de la data absolvirii, sau 12 luni de la data absolvirii, pentru absolventii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.
Înregistrarea absolvenţilor se realizează la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Brăila din municipiul Brăila, B-dul Dorobanţilor, nr.603-605, modulele 2 şi 3; la sediul Agenţiei Locale Brăila, din strada Sergent Tătaru, nr.2, corp. B, etaj 3 (în curtea Grupului Şcolar "Mihail Sebastian" ); la punctul de lucru Făurei cu sediul în str. Republicii, nr.36, sau la punctul de lucru Insurăţei cu sediul în Sos.Brăilei, nr.18, în funcţie de localitatea unde îşi au domiciliul.

Ce trebuie să conţină dosarul?

Se consideră că absolvenţii nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că în perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au înregistrat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă sau la furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, în vederea medierii pentru încadrarea în muncă. Absolvenţii înregistraţi în evidenţa agenţiei pot beneficia gratuit de servicii de informare şi consiliere, medierea muncii, formare profesională, prime de încadrare/instalare în cazul în care se încadrează în muncă potrivit prevederilor legale în vigoare.
De asemenea, tinerii pot fi cuprinşi în programe de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă şi alte măsuri active finanţate atât din bugetul asigurărilor pentru şomaj cât şi din alte surse de finanţare.
La data de 31 mai figurau în evidenţa AJOFM Brăila 32 de absolvenţi înregistraţi pentru ajutor de şomaj.
Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ şi absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi.
Dosarul pentru a solicita indemnizaţia de şomaj trebuie să conţină
actul de identitate, în original şi copie, adeverinţă medicală cu menţiunea "apt de muncă", actul de absolvire a formei respective de învăţământ, în original şi copie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro