Mergi la conţinutul principal
Evaluarea Naţională 2018

Absolvenţii de clasa a VIII-a au trecut de primul hop

• ieri, candidaţii au susţinut prima probă din cadrul examenului, cea la limba şi literatura română, unde au fost prezenţi peste 1.850 de elevi • subiectele au fost accesibile • elevii au avut de argumentat apartenenţa la genul epic a unui text la prima vedere şi de redactat o naraţiune de 150-300 de cuvinte

 

Emoţii uriaşe pentru absolvenţii de clasa a VIII-a! Ieri a început examenul de Evaluare Naţională iar candidaţii au susţinut prima testare, cea la limba şi literatura română. Dacă anul trecut elevii au avut de argumentat la proba scrisă apartenenţa la genul liric a unui text la prima vedere, anul acesta candidaţilor le-a “picat” genul epic. La primul subiect, aceştia au avut de rezolvat şase cerinţe pe baza unui text la prima vedere (“Inocenţii” - Ioana Pârvulescu) şi de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la genul epic a textului dat. La al doilea subiect, elevii au avut un alt text la prima vedere, tot cu şase cerinţe, iar în partea a doua a subiectului au avut de redactat o naraţiune de 150-300 de cuvinte în care să relateze o întâmplare petrecută într-o cetate.

Elevii brăileni au ieşit zâmbind din sălile de examen, bucuroşi că au scăpat de emoţii şi că au avut subiecte accesibile. “Mă aşteptat la genul epic, îmi doream asta, iar subiectele au fost simple, de nivel mediu. Nu pot să spun că m-a pus ceva în dificultate. Mă aştept la o notă mare. La matematică am puţine emoţii”, ne-a spus Alex P. “A fost simplu. Când am văzut compunerea am avut o senzaţie de eliberare. După atât timp de liric a fost ok că a picat epic. Şi la gramatică a fost ok, acum aştept baremul şi sper să iau peste 9.  La matematică am emoţii mai mari decât la română”, ne-a mărturisit Teodora T. Uşor a fost şi pentru Iulian P.: “Chiar îmi doream genul epic şi eu zic că iau undeva între 9 şi 10. Nici la matematică nu am emoţii”.

Anul trecut, când s-a dat genul liric, peste 97% dintre elevii brăileni au obţinut note peste 5.

“Subiectele de anul acesta nu au adus nicio dificultate majoră! Gradul a fost unul mediu, nimic nou faţă de ce ştiau copiii din anii anteriori, plus că au fost familiarizaţi cu subiectele şi în momentul în care au dat simulările. Absolut nicio cerinţă nu impune o dificultate mai mare decât ceea ce s-a dat la simulări. Din contră, aş spune că simulările au fost cu un grad de dificultate mai mare. Cu siguranţă genul epic este mai accesibil pentru elevi, au o mai mare uşurinţă în a interpreta un text care este epic. La acest tip de subiect îmi place să cred că vom avea o promovabilitate bună şi chiar sperăm să depăşim rezultatul de anul trecut. Aşteptăm cu emoţii rezultatele.”, ne-a declarat Georgiana Troia, inspector şcolar de limba şi literatura română în cadrul IŞJ Brăila.

 

Peste 90% dintre absolvenţii de gimnaziu s-au prezentat la probă

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila, la Evaluarea Naţională 2018 au fost înscrişi automat toţi absolvenţii de gimnaziu, adică 2.048 de elevi, iar la probă s-au prezentat 1.857 de candidaţi (90,6%).

“Proba s-a desfăşurat în condiţii normale, nu am avut niciun fel de incident. Subiectele au fost descărcate la timp, conform metodologiei. Trebuie precizat că la probă au fost înscrişi, automat, toţi elevii care au promovat clasa a VIII-a. Vorbim de 2.048 de elevi, iar la proba de limba română s-au prezentat 1.857 de candidaţi. La începutul anului şcolar 2017-2018 figurau înscrişi în clasa a VIII-a 2.779 de elevi. Aşadar, sunt peste 700 de elevi de clasa a VIII-a care nu susţin examenul. Însă aceştia sunt elevi în situaţii de corigenţă şi elevi cu CES, aceştia din urmă fiind nevoiţi să completeze o cerere pentru a da Evaluarea Naţională. Noi i-am înscris din oficiu pe toţi absolvenţii de gimnaziu”, ne-a declarat Dan Gheorghiţă, inspector şcolar general adjunct.

Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a continuă mâine, cu proba la matematică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro