Absolvenţi de nota 10.00 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Absolvenţi de nota 10.00

Dintre cei 65 de absolvenţi de bacalaureat de anul acesta care au reuşit să obţină media 10.00 trei sunt din Brăila. Au realizat această performanţă două eleve de la "Murgoci", Emanuela Firezar şi Alina Horneţ, şi un elev de la "Bălcescu", Dan Băurceanu.
Alina Horneţ a terminat specializarea matematică-informatică şi a reuşit să ia nota maximă la matematica atât de contestată. Ea spune că subiectele de la Bacalaureat nu au fost de olimpiadă, că cine învăţa formulele şi lucra putea să treacă. "La matematică trebuie să munceşti tot timpul. Îi sunt datoare profesorului meu Radu Vasile pentru că m-a făcut să-mi placă matematica încă din clasa a V-a. Este o fire calmă şi se vede că munceşte cu plăcere, te inspiră. Prima notă în clasa a V-a, la test, a fost 4,75, dar m-am ambiţionat şi am învăţat", a povestit Alina. Este pasionată şi de informatică, disciplină la care a susţinut cea de-a treia probă la care a luat tot notă maximă. În liceu a studiat cu profesorul Paul Pruş. La începutul clasei a XII-a voia să dea la fizică, dar, cum şi-a dat seama că nu i-ar fi plăcut Politehnica, a decis să meargă pe informatică. Spune că va deveni programator şi va face ceea ce-i place, având totodată şi satisfacţii materiale. La limba română a învăţat cu profesoara Tatiana Bercariu şi a reuşit să ia tot zece fără să facă meditaţii în particular. "Am avut noroc pentru că mi-a fost profesoară din clasa a V-a şi a ştiut să mă stimuleze, să nu învăţ comentarii pe dinafară. La oră, întotdeauna, dacă dădeam răspunsuri inteligente eram apreciaţi", îşi aminteşte Alina. A făcut pregătiri în particular la matematică şi informatică pentru că are nevoie la universitate, dar este învăţată cu competiţia de mică, de la olimpiade. Peste câteva zile ea va merge la Bucureşti să se înscrie la informatică, la Universitatea Bucureşti. Ar fi vrut să plece la o universitate afară, dar nu poate din motive financiare. Vrea mai întâi să vadă cum e în ţară, dar, dacă i se va ivi ocazia să plece, nu o va rata.

"Cred că e o provocare să rămâi aici, să încerci să schimbi ceva"

11bac(HornetA)Tot la "Murgoci" a studiat şi Emanuela Firezar, dar la specializarea ştiinţe sociale. La Limba română l-a avut profesor pe Daniel Kiţu, la istorie pe Emilia Lica, iar la sociologie pe Eugenia Frătescu. "Mi-au plăcut ştiinţele umaniste, limba română, şi m-am pregătit constant. Astfel, nu am avut goluri pe care să fiu nevoită să le acopăr pe ultima sută de metri. Nu am făcut pregătire în particular la nicio disciplină: orice neclaritate o lămuream cu profesorii, în clasă. Am avut noroc şi cu olimpiadele, pentru că mă stimulau să învăţ", a explicat Emanuela secretul succesului său. Anul acesta a participat la olimpiadele de istorie şi sociologie, iar la ultima, la faza naţională, a obţinut menţiune. Peste câteva zile, Emanuela se va înscrie la ASE, dar şi la Drept, pentru că îşi doreşte de mică să fie avocat. Tânăra spune că nu îşi doreşte să plece la studii în străinătate. "Cred că e o provocare să rămâi aici, să încerci să schimbi ceva", explică ea.
11bac(BaurceanD)Cel de-al treilea absolvent cu media 10 a terminat la "Bălcescu". Dan Băurceanu a studiat la limba română cu Florentina Andronache, la istorie cu Corina Pavel, iar la Logică cu Toni Marţian. Pregătire în particular nu a făcut, pentru că spune că nu e nevoie, poate învăţa foarte bine şi singur. A luat mereu premii la fazele judeţene ale olimpiadelor de socio-umane, iar la istorie chiar a ajuns la faza naţională. "Cred că, dacă înveţi constant, efortul e dozat corect, se ajunge la rezultate bune. Subiectele la limba română mi s-au părut rezonabile, nici vorbă de olimpiadă", a spus Dan.
Nici el nu vrea să plece din ţară. Vrea să dea la Teologie pastorală, la Bucureşti. "Vreau să mă apropii de lucrarea lui Dumnezeu, să ajut prin ceea ce fac. Plecarea peste graniţă este o decizie radicală. Unui tânăr, singur, îi este greu să se adapteze. Nici nu aş putea să stau departe de casă, de locurile natale", crede Dan Băurceanu.
Pentru efortul şi rezultatele lor, cei trei elevi vor fi premiaţi de cotidianul "Obiectiv-Vocea Brăilei" cu câte 200 de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro