• la ora închiderii ediţiei print a cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, potrivit statisticilor Biroului Electoral Central valabile pentru duminică, ora 16:00, doar 15,21% dintre români merseseră la referendum • asta în condiţiile în care pentru a fi validat, referendumul pentru familie avea nevoie de 30% • după două zile de vot, la ora respectivă, judeţul Brăila se poziţiona pe locul 22 în topul prezenţei, cu un procent puţin peste media pe ţară, respectiv de 15,28% • la Biroul Electoral Judeţean şi la Inspectoratul de Poliţie nu se înregistraseră incidente majore
“Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, aceasta este întrebarea la care ar fi trebuit să răspună 18.278.486 de români cu drept de vot, aşteptaţi, sâmbătă şi duminică, la urne. Încă din start ambiguitatea acesteia a fost criticată în sute de postări pe site-urile de socializare, la pachet cu mesaje anti-PSD şi anti-Liviu Dragnea. Mesaje care, într-un final s-au văzut clar în rezultatul final al referendumului, unul dezastruos, mult sub aşteptările tuturor actorilor implicaţi. Concret, pentru a trece, referendumul avea nevoie de prezenţa la urne a cel puţin 30% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, respectiv 5.483.548 la nivel naţional, dar şi ca 25% - 4.737.930 din voturi să fie “DA”. Prezenţa însă a fost una extrem de slabă.
Practic, a cam “bătut vântul” prin secţiile de votare la referendumul pentru redefinirea termenului “Familie” în Constituţia României, atât în judeţul Brăila, cât şi la nivel naţional. Şi, deşi s-a mers pe două zile de vot, foarte puţini români s-au înghesuit să îşi exprime opţiunile. Iar dacă duminică preşedinţii de secţii din judeţul Brăila spuneau că prezenţa la vot este ceva mai bună, sâmbătă aceasta abia dacă a trecut de 6,5%.
Brăila, locul 22
Una peste alta, la ora închiderii ediţiei print a cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, a treia raportare a Biroului Electoral Central (BEC) pentru duminică, de la 17:30 (ora de referinţă 16:00), găsea judeţul Brăila pe locul 22 în topul naţional al prezenţei la vot. Practic, din cei 292.072 alegători înscrişi pe listele permanente în judeţul nostru, în cele 280 de secţii, doar 15,28% (44.632 de votanţi) se prezentaseră la urne. Mai exact, 41.297 de votanţi pe listele permanente, 2.792 de persoane pe listele suplimentare şi 543 cu urna mobilă. Voturile din mediul urban dominau balanţa în judeţ, cu 28.682 votanţi la 15.950 din mediul rural.
Pe Municipiul Brăila, cea mai mare prezenţă la vot a înregistrat-o până la acea oră, secţia 66 de la Liceul Tehnologic “Grigore Moisil” - 34,41% (406 de votanţi din 1.540 înscrişi pe liste - din care 330 deţinuţi din Penitenciarul Brăila), iar la pol opus secţia 126 de la Şcoala „Mihail Kogălniceanu” - 2,82% (40 de persoane din 1.418 aşteptate la urne).
Ei bine, la nivel naţional, din cei 18.278.496 de alegători înscrişi pe listele permanente, duminică, până la ora 16:00 votaseră doar 15,21%. Adică 2.781.918 persoane. În ceea ce priveşte raportarea privind voturile urban versus rural, la nivel central lucrurile erau destul de echilibrate.
Pe primul loc în topul prezenţei la vot era judeţul Suceava cu 23,08% (138.839 de votanţi), urmat de Dâmboviţa cu 21,46% şi de Bihor cu 21,39%. La pol opus se află Covasna cu 6,47% şi Harghita cu 8,36% prezenţă la vot. De asemenea, în străinătate, numărul celor care votaseră era de 87.563, în cele 378 de secţii amenajate, în aceste cazuri existând doar liste electorale suplimentare.
Trebuie subliniat că referendumul pentru redefiniriea familiei ca fiind căsătoria „între un bărbat şi o femeie”, şi nu între „soţi”, aşa cum scrie, în prezent, în Legea fundamentală, este al şaptelea organizat de la căderea comunismului.
Politicienii brăileni, la vot
Printre cei care s-au dus încă de la primele ore sâmbătă la vot, s-a numărat şi fostul primar Aurel Simionescu (preşedintele executiv al PSD Brăila). Acesta a venit la secţia de votare de la Grădiniţa nr. 12 din Cartierul Radu Negru, alături de soţia sa.
“Nu neapărat că am vrut să fiu primul, dar este bine să rezolvăm lucrurile atunci când trebuie şi la momentul oportun. Am crezut şi cred că ţara asta şi lumea asta merge înainte în formatul pe care merge de sute de mii de ani. Asta este raţiunea pentru care am şi semnat lucrurile respective şi am şi votat astăzi”, a declarat Simionescu după ce a ieşit din secţia de votare.
Tot sâmbătă ne-a informat că a votat în oraşul Ianca şi preşedintele PSD Brăila, fostul prim-ministru Mihai Tudose, precizând că acolo votează de fiecare dată. În prima zi de vot s-a prezentat la urne şi preşedintele PND Brăila, Simona Drăghincescu. Tot matinal a fost şi deputatul PNL Brăila Vasile Varga. Acesta ne-a precizat că s-a numărat printre primele 11 persoane care au ştampilat buletinul de vot la secţia sa.
Însă au fost şi politicieni brăileni care au preferat să meargă la vot a doua zi. Este în primul rând cazul primarului Marian Dragomir, dar şi al consilierului municipal ALDE, Daniela Rădulescu, care a mers la urne însoţită de familie.
“Am votat din respect pentru viitor, dar şi pentru strămoşii noştri, pentru mine, pentru familia mea, şi pentru o societate sănătoasă!”, a declarat Rădulescu. La secţia de votare de la Colegiul Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci” s-a prezentat ceva mai târziu şi preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă. După ce a salutat toţi membrii secţiei, acesta şi-a exprimat opţiunea de vot.
“Am votat pentru o stare de normalitate în societate şi pentru ca societatea românească să fie clădită pe o fundaţie puternică. Bineînţeles că suntem parte a Uniunii Europene şi diversitatea este o componentă pe care nu o putem neglija. Dar chiar şi în acest context am mers la vot”, a afirmat Dănăilă după ce a ieşit din secţia de votare.
În ceea ce îl priveşte pe primarul Marian Dragomir, acesta a venit la secţia de votare de la Grădiniţa nr. 12 din Cartierul Radu Negru alături de soţia sa. Edilul-şef a vizitat ambele secţii de votare din cadrul unităţii pentru a saluta preşedinţii şi membrii acestora, după care a votat în secţia unde este arondat.
“Am votat astăzi pentru normalitate. Pentru familia tradiţională constituită de mii de ani aşa cum ştim cu toţii”, a declarat Dragomir la ieşirea din secţia de vot.
Coaliţia pentru Familie a acuzat că a existat un boicot din partea partidelor
Plecând de la prezenţa scăzută la urne, Coaliţia pentru Familie a emis, ieri, un comunicat de presă pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de modul cum s-a organizat referendumul, considerând că partidele politice în frunte cu PSD au pus la cale un boicot. Reprezentanţii Coaliţiei au ţinut să sublinieze că a existat o campanie de dezinformare care a transmis că referendumul este al PSD-ului şi al lui Liviu Dragnea.
“Comitetul de Iniţiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetăţenilor privind revizuirea art. 48 alin. (1) din Constituţia României, analizând datele existente până la acest moment pentru fiecare judeţ, precum şi informaţiile comunicate de cetăţenii implicaţi în susţinerea acestui demers, semnalăm evidenţa dovedită a faptului că ne aflăm în faţa unui boicot generalizat al tuturor partidelor politice care au votat în Parlament legea de revizuire a Constituţiei României, ce face obiectul prezentului Referendum. Pentru toţi cei care au afirmat în mod fals, într-o campanie de dezinformare fără precedent de la Revoluţia din 1989, că acest Referendum este al Partidului Social Democrat şi al liderului său, Liviu Dragnea, devine acum evidentă, prin boicotul realizat la nivelul întregii ţări de către PSD, falsitatea acestor afirmaţii. Acesta este dovedit şi prin maniera superficială şi neprofesionistă în care Referendumul a fost organizat, astfel încât nici măcar date elementare privitoare la obiectul referendumului nu au fost comunicate publicului românesc.Trebuie să înţelegem că ne aflăm în situaţia în care toate îndemnurile la vot ale bisericilor şi cultelor creştine din România sunt boicotate de partidele politice, în ciuda declaraţiilor oficiale ale liderilor politici ale acestora”, se arată în comunicatul Coaliţiei postat şi pe reţelele de socializare.
BEJ şi IPJ Brăila nu au constatat nereguli la referendum
Referendumul pentru familie a decurs fără probleme mari la Brăila. Poliţia brăileană a precizat că au existat doar incidente minore în cele două zile de referendum, dar în niciun caz de natură penală, lucru confirmat şi de Biroului Electoral Judeţean.