• se vor deconta sume cuprinse între 10 lei şi 174 lei, fără TVA, în funcţie de distanţa pe care elevii o au de parcurs până la şcoală
Elevii brăileni care fac zilnic naveta pentru a ajunge la şcoală vor primi integral banii cheltuiţi pe abonamentele lunare. Decontarea abonamentelor emise de operatorii de transport rutier se aplică începând cu 23 noiembrie 2016.
Astfel, sumele pe care elevii navetişti le vor primi înapoi pot varia de la 10 lei (fără TVA) pentru distanţa minimă de 3 kilometri, la 174 lei (fără TVA) pentru distanţa maximă de 50 kilometri.
Decontarea abonamentelor se face pe baza următorului calendar: între 1 şi 4 ale lunii curente, elevii depun abonamentele emise pentru luna precedentă la secretariatul şcolii, între 5 şi 8 ale lunii, directorii unităţilor de învăţământ transmit datele la inspectoratul şcolar judeţean, iar între 9 şi 10, inspectoratul transmite datele către Ministerul Educaţiei care, ulterior, virează fondurile necesare efectuării plăţilor.
Şcolile decontează doar abonamente lunare, nu şi bilete emise zilnic, doar pentru perioada cursurilor.
Tarifele maxime pentru abonamentele de transport şcolar sunt valabile până la 1 septembrie 2017. Pentru anul şcolar viitor, în funcţie de noile costuri ale companiilor de transport, nivelul tarifelor va fi actualizat.
Reamintim că decizia Ministerului Educaţiei face parte din măsurile de combatere şi reducere a abandonului şcolar, în condiţiile în care principala cauză o reprezintă costurile aferente participării la cursuri. România este a treia ţară din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte părăsirea timpurie a şcolii. Mai mult, unul din cinci elevi din învăţământul secundar superior face naveta pentru a ajunge la ore, iar peste jumătate din populaţia cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani locuieşte în mediul rural, iar liceele şi şcolile profesionale sunt situate, în general, în zona urbană. În anul şcolar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.