* inspectorul școlar general, Cătălin Canciu (consilier municipal PNL), a acuzat, recent, că la nivelul Primăriei și a societății ”Braicar” s-ar orchestra o situație bizară privind abonamentele elevilor * după ce a primit o situație de la operator, Canciu a anunțat că dacă în ianuarie 2020 peste 12.000 de elevi brăileni beneficiau de abonamente gratuite, la începutul acestui an doar puțin peste 2.000 au mai primit, cu precizarea că în acest context, societatea nu mai beneficiază de bani de la Primărie și totul se duce de râpă * edilul-șef, Marian Dragomir susține că liberalul este total pe lângă subiect și că singurul motiv pentru care numărul abonamentelor a scăzut este acela că elevii nu le-au mai solicitat la fel de mult, în pandemie * totodată primarul a precizat că tot municipalitatea are obligația de a acoperi pierderile Braicar * directorul Cristian Domnițeanu ne-a explicat că ar ajuta mult dacă școlile s-ar implica mai mult în procesul distribuirii abonamentelor, adică exact la ce ar putea pune umărul fix acuzatorul Canciu
Faptul că numărul abonamentelor gratuite ale elevilor brăileni pentru transportul public în comun a scăzut drastic în acest an față de 2020 l-a făcut pe inspectorul școlar general, Cătălin Canciu, să lanseze, recent, o nouă serie de acuzații. În cadrul unei conferințe de presă la sediul PNL Brăila, acesta a afirmat că în calitate de consilier local municipal a obținut o informare de la nivelul conducerii operatorului SC ”Braicar” în legătură cu abonamentele lunare de care beneficiază elevii, astfel că a ajuns la concluzia că ar exista o problemă undeva la nivelul societății și chiar a Primăriei Municipiului Brăila. Potrivit lui Canciu, deși aceste două entități ar trebui să distribuie abonamente către școlile și liceele din Brăila, acest lucru nu se mai întâmplă de ceva timp, astfel că elevii circulă fraudulos iar directorii de școli tac mâlc, Primăria nu mai subvenționează iar societatea care se ocupă cu transportul public are de pierdut finanțare de la nivelul municipalității și implicit banii pentru modernizări. De cealaltă parte, primarul Marian Dragomir a replicat afirmând că șeful ISJ Brăila fabulează grav și că nici măcar nu a discutat cu directorii de școli ca să vadă ce au aceștia de spus. Primarul a precizat că indiferent dacă elevii solicită abonamentele sau nu, municipalitatea tot trebuie să asigure diferența de bani către operatorul de transport. Directorul ”Braicar”, Cristian Domnițeanu, ne-a dat o situație comparativă privind valoarea abonamentelor subvenționate de Primărie din primele trei luni ale anului trecut și cele de acum, diferența fiind destul de mare. Atât acesta cât și edilul-șef au precizat că elevii nu au mai solicitat un număr la fel de mare de abonamente, deoarece nu au mai mers la școală la fel de mult, în pandemie.
Canciu: «Este o problemă bine controlată»
”Zilele acestea am solicitat și am primit înainte de conferința de presă (n.r. - joi, 1 aprilie), de la «Braicar», o situație privind numărul de abonamente distribuite elevilor. Că asta este foarte interesant. O să trebuiască să ne explice domnul primar cum numărul de abonamente al elevilor a scăzut atât de mult. Haideți să citim de pe documente: în ianuarie 2020, numărul de abonamente furnizate elevilor a fost de 12.049. În ianuarie 2021 au fost furnizate 2.037 de abonamente. Dar să spunem că școala a început în 14 ianuarie, chiar și așa, în februarie au fost 3.668 de abonamente. Și vă pot da datele exact. Câte clase, câți copii au fost în online etc. Cel puțin la începutul școlii, niciunul nu a fost și toți elevii ar fi trebuit să obțină aceste abonamente. Nu! Este o bătaie de joc! Dar cred că este controlată. Nu pot să o explic în totalitate”, a declarat inspectorul școlar general, Cătălin Canciu.
PNL-istul a mai adăugat că dacă până acum distribuirea abonamentelor către elevi se făcea prin școli, în prezent acest lucru nu se mai întâmplă, iar elevii ar trebui să meargă, în plină pandemie, la ghișeul ”Braicar” din Bariera Călărașilor și să stea la coadă pentru acest drept. Canciu susține că ar fi imposibil din punct de vedere fizic ca 12.000 de elevi să își ia abonamentele lunare prin această variantă, motiv pentru care a ajuns la concluzia că ar exista o înțelegere tacită conform căreia copiii circulă pe mijloacele de transport în comun fără a fi controlați, iar Primăria nu mai subvenționează către ”Braicar” abonementele.
”Nu mai funcționează pentru că la Primărie și la «Braicar» e problema. Demersul venea de la «Braicar». Nu e problema directorilor de școli. Eu vă spun ca cetățean al Brăilei. Cu alte cuvinte, banii aceștia ar trebui să ajungă la «Braicar», să îl modernizeze. Este o problemă bine controlată. Numărul de elevi este în scădere, dar nu în felul ăsta. Sunt mici diferențe față de câți erau în 2020. Și iată că acești bani, care ar trebui în mod normal să ajungă la «Braicar» pentru modernizare, dezvoltare, întreținere, nu ajung. Nu știu să dau explicația asta. Ar trebui să o dea domnul primar”, a mai adăugat PNL-istul.
Canciu a mai precizat că demersul distribuirii abonamentelor nu trebuie demarat de școli, ci de către societatea ”Braicar”, furnizorul serviciului.
”De la 9.000 de elevi nu mai vin bani lunar la «Braicar» și de aceea este cum este. Mi-a explicat cineva din interiorul «Braicar» că un singur autobuz lipsă pe o linie creează mari deservicii. Iar pe celelalte 6-7 câte sunt, le uzează de... în câteva luni... Mai ales că sunt și niște mărci celebre. Deci se taie bani de la «Braicar». Elevii au un drept de care ar fi trebuit să beneficieze. De altfel, domnul primar s-a întâlnit cu reprezentantul elevilor zilele trecute și a vorbit despre transport gratuit. Și în raportul domniei sale. Transport gratuit?! Nu se vede materializat, asta încerc să spun”, a mai criticat Canciu, care nu a uitat nici faptul că dimineața autobuzele sunt supraaglomerate, în ciuda faptului că ne aflăm în plină pandemie.
Primarul Dragomir susține că inspectorul școlar general spune prostii
Întrebat în legătură cu cele sesizate de inspectorul școlar general, Cătălin Canciu, primarul Marian Dragomir a declarat că situația prezentată de acesta nu este una reală. Potrivit edilului-șef, Primăria Brăila acordă în cotinuare abonamente elevilor și banii intră în contul ”Braicar”, iar dacă nu ar face-o, tot ar trebui să plătească pentru acoperirea pierderilor societății. Singura diferență față de situația anilor trecuți, susține primarul, este faptul că în pandemie foarte puțini elevi au mai solicitat abonamente. Dragomir a venit la rândul său cu un atac la adresa lui Canciu, precizând că deși este șeful Inspectoratului Școlar Județean Brăila, acesta nu s-a deranjat nici măcar să poarte o discuție cu directorii de școli înainte de a face afirmații false în spațiul public.
”O prostie! Dacă Primăria dă abonamente elevilor, banii intră în contul «Braicar». Dacă Primăria nu dă bani pentru abonamente conform Contractului de servicii publice avizat de Consiliul Concurenței, pierderile «Braicar» le acoperă tot Primăria. Din păcate, elevii nu mai solicită același număr de abonamente ca urmare a faptului că școlile sunt mai mult închise decât deschise, ca și atunci când sunt deschise și nu pot merge toți elevii, dar mai ales că nu mai au aceeași libertate de mișcare. Dacă se primesc solicitări pentru abonamente, «Braicar» le eliberează și Primăria le plătește. Din păcate, domnul consilier care este și inspector școlar general, nu are dialog cu directorii de școli și nu cunoaște situația reală sau trăiește cu impresia că elevii merg la școală la fel ca în anii trecuți. Abonamentele se dau tot prin școli, dar elevii nu solicită”.
Directorul ”Braicar” este de părere că situația se datorează perioadei de pandemie
În legătură cu situația reclamată de inspectorul școlar general, Cătălin Canciu, directorul ”Braicar”, Cristian Domnițeanu, a confirmat că numărul de abonamente care ajung la elevii brăileni a scăzut față de anul trecut, însă susține că de vină este pandemia și faptul că aceștia au circulat mai puțin cu autobuzul din moment ce au învățat de acasă. Chiar și așa, Domnițeanu a apreciat că școlile se pot implica mai mult în procedura de distribuire a abonamentelor gratuite pentru elevi.
”SC Braicar SA respectă prevederile legii învățământului și a Hotărârilor Consiliului Local Municipal privind gratuitatea de care beneficiază elevii pentru transportul public local. Școlile se pot implica în procedura de distribuire a abonamentelor gratuite pentru elevi. În plus, elevii pot să-și ridice lunar tichetele de la agențiile Braicar SA. Menționez că a fost făcută publicitate în acest sens prin aplicarea de afișe la avizierele școlilor cu acordul conducerii acestora precum și prin website-ul societății. În ceea ce privește diferența de abonamente dintre lunile ianuarie și februarie 2020 și ianuarie și februarie 2021, trebuie să luăm în calcul faptul că elevii mergeau la școală în anul 2020 pe când în lunile ianuarie și februarie 2021, fiind perioadă de pandemie, aceștia frecventează cursurile online și implicit nevoia de deplasare s-a redus considerabil. Acum, spre deosebire de anul trecut, elevii au avut o lună de vacanță în plus”, a declarat Domnițeanu.
Cu această ocazie, directorul ne-a pus la dispoziție o situație financiară privind abonamentele gratuite pentru elevi, raportată la lunile ianuarie și februarie 2020 și ianuarie și februarie 2021. Potrivit informațiilor pe care Domnițeanu ni le-a furnizat, în luna ianuarie 2020 au fost 12.049 abonamente care au ajus la elevi, la prețul de 44 lei, ceea ce a însemnat o valoare totală de 530.156 lei. În februarie 2020, au fost 12.011 abonamente (valoare 528.484 lei), în martie 2020 - 11.977 abonamente (o valoare de 526.988 lei). Ei bine, în acest an, situația a scăzut simțitor. În ianuarie, la un preț de 60 lei per abonament, s-au înregistrat 2.037 abonamente cu o valoare totală de 122.220 lei. În februarie - 3.668 de abonamente, cu o valoare totală de 220.080 lei, iar în martie doar 3.184 de abonamente cu o valoare de 191.040 lei.
Directorul a ținut să sublinieze că diferența va fi asigurată tot de Primăria Municipiului Brăila în baza Contractului de servicii publice avizat de Consiliul Concurenței.