"Cei doi reprezentanti ai ONG-urilor sa-si ceara scuze public"
Iata dreptul la replica transmis de catre administratorul "Complexului de Porci", Marcel Girba: "Avind in vedere ca in articolul mai sus mentionat se face o alaturare intre firma noastra si o alta care isi are sediul undeva pe teritoriul judetului, prin faptul ca este publicata o fotografie unde apare intrarea in firma "Complexul de porci" SA, dorim sa aducem unele lamuriri. Societatea noastra nu este implicata in nici un fel in toata aceasta problematica, nu a solicitat nici un fel de dezbatere publica pentru simplul fapt ca nu este in situatia de a avea in derulare vreun proiect cu titlul "Abator". Consideram ca este vorba despre o informatie cu caracter tendentios, care isi propune sa discrediteze activitatea firmelor din cadrul grupului "Caruz", si firma noastra nu putea ramine pasiva la acest mod de a privi lucrurile. Intarim faptul ca "Abatorul" nu face parte din grupul de firme si, de asemenea, nici o firma a grupului nu a depus vreun proiect cu numele "Abatorul". Totodata cerem pe aceasta cale celor doua ONG-uri "EcoAlpex 024" si Asociatia "Arin" sa retracteze continutul afirmatiilor facute in cadrul articolului si sa-si ceara scuze public firmelor noastre pentru campania negativa de imagine si prejudiciile aduse pe aceasta cale Grupului".
"Nu este nici o legatura de rudenie intre patronul abatorului si Gheorghe Caruz"
Economist Gheorghe Stroea, administratorul societatii "Abator Plus", initiatoarea proiectului, totodata cel care a si semnat invitatia la dezbaterea publica adresata celor doua ONG-uri, a transmis redactiei noastre un comunicat de presa prin intermediul caruia a dorit sa ne informeze ca firma pe care o reprezinta nu este parte a Grupului incrimat de cele doua organizatii non-guvernamentale. "Firma "Abator Plus" SRL Vadeni nu face parte din Grupul de firme "Caruz". Ordinul 860/2002 la care fac referire cei doi reprezentanti ai ONG-urilor are urmatorul continut: "Sedintele de dezbatere publica au loc in prezenta reprezentantilor autoritatilor publice competente pentru protectia mediului in modul cel mai convenabil pentru public, pe teritoriul unde urmeaza a se implementa proiectul si in afara orelor de program". Continutul acestui act normativ a fost adus la cunostinta d-lui Cornel Apostol si d-nei Codruta Nedelcu, cu precizarea expresa asupra locului de desfasurare a dezbaterii publice, ca fiind locul unde se implementeaza proiectul. Pretentiile celor doi privind desfasurarea dezbaterii publice in alt loc ar fi intrat in dezacord cu actul normativ mai sus mentionat. Tinem sa precizam ca reprezentantii celor doua organizatii au avut un comportament neelegant la adresa primarului comunei Vadeni, Stanca Coman, care a explicat ca prin intermediul primariei a fost comunicata data si locul intilnirii si numele proiectului ce urmeaza a se implementa, subliniind opinia favorabila a comunitatii asupra oportunitatii realizarii investitiei in aceasta zona" se mai precizeaza in comunicatul de presa mentionat.
Contactat si telefonic, Stroea a subliniat ca intre patronul firmei "Abator Plus" si Gheorghe Caruz nu exista nici o legatura de rudenie.
Pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului, firma "Abator Plus" figureaza ca unic actionar David Gh. Tudora si cu doi administratori, David Gh Tudora si Gheorghe Stroea.
"Au fost respectate prevederile Ordinului 860"
Aurel Banuta, directorul executiv al Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Braila, a precizat la rindu-i: "Pentru emiterea acordului integrat de mediu pentru proiectul "Modernizare abator sos Galati - Braila km 12, comuna Vadeni", apartinind SC "Abator Plus", competenta revine Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Galati, APM Braila participind la procedura doar in masura delegarii de competenta din partea autoritatii regionale. Organizarea dezbaterii publice, conform Ordinului 860/2002, revine titularului de proiect, sub indrumarea autoritatii competente, in acest caz, ARPM Galati. Dezbaterea a fost anuntata de titular prin afisare la Primaria Vadeni si in mass-media. Mentionam ca desi in anunt s-a specificat si ca documentatia proiectului putea fi studiata la sediul APM Braila, nu au existat persoane interesate sa consulte documentatia. In ceea ce priveste locatia, dezbaterea a fost organizata cu prevederile art. 41 din Ordinul 860".
Confuzie usor de realizat
Reamintim ca articolul mai sus mentionat facea referire la un razboi deschis declarat de doua organizatii de tip ONG care actioneaza in domeniul protectiei mediului, "EcoAlpex 024", reprezentata prin Cornel Apostol, si "ARIN", reprezentata prin Codruta Nedelcu, impotriva omului de afaceri Gheorghe Caruz. Discutiile au fost generate de o dezbatere publica cu privire la un studiu de evaluare a impactului asupra mediului a unui abator de pe platforma "Galco" de la Sendreni. Conducerile celor doua ONG-uri au reclamat faptul ca, desi au fost invitate la aceste dezbateri, in momentul in care au formulat obiectiuni si observatii legate strict de organizarea sedintei, organizatorii i-au dat afara din sala. Mai mult, ei acuza ca in mod deliberat evenimentul ar fi fost organizat la Sendreni unde nu se poate ajunge cu un mijloc de transport in comun.
Reclamatia celor doi acuzatori a ajuns la ziarul nostru sub forma unui comunicat de presa, la care a fost atasata invitatia investitorului catre cele doua organizatii, de a participa la dezbaterea publica. Invitatia in cauza era transmisa de pe o adresa de mail a grupului de firme "Caruz" si era semnata de ec. Stroea Gheorghe.
In mediul de afaceri brailean, Stroea este cunoscut ca membru important in echipa de conducere a firmei "Soroli Oil", parte a grupului "Caruz", dar si cumnat al omului de afaceri Gheorghe Caruz.
Caseta
In replica la articolul mai sus mentionat, am mai primit si un punct
de vedere din partea presedintelui EcoAlpex 024, Cornel Apostol.
In primul rind, Apostol a tinut sa reafirme ca cele doua organizatii
ecologiste au primit invitatia de participare de la Caruz Grup, sub
semnatura lui Gheorghe Stroea, salariat al grupului si cumnat cu
Gheorghe Caruz. In plus, a mai subliniat Apostol: "Nu trebuie sa fii
mare specialist sa ai o parere asupra unui obiectiv care poate
genera riscuri asupra mediului inconjurator. In ceea ce ma priveste, "ca neavenit", voi continua sa desfasor cu aceeasi placere activitatile educationale de mediu, si sa nu-mi fie indiferent ce se intimpla cu mediul inconjurator, asa cum fac de peste 17 ani!"