SCAN este un proiect care vizează prevenirea şi diminuarea abandonului şcolar. Din grupul ţintă fac parte 3.520 de elevi, 1.510 părinţi, 600 de cadre didactice. În acest prim an al proiectului s-au identificat beneficiarii, s-au cercetat cauzele abandonului şcolar, ale nevoilor şi posibilităţilor de reintegrare, s-au elaborat strategii de intervenţie, s-a dezvoltat capacitatea profesională a personalului implicat în prevenirea şi combaterea abandonului şcolar. La proiect au luat parte zeci de cadre didactice din Brăila, care au învăţat ce înseamnă Educaţia dincolo de şcoală, Strategii de educaţie nonformală, Strategii motivaţionale şi managementul stresului şi Tehnologia informaţiei şi comunicării. "Aceste module sunt speciale, nu mai există pe piaţa formării. Cu ajutorul lor vom încerca să ajutăm elevii aflaţi în situaţie de risc de abandon. A fost dificilă selecţia, dar sperăm că orice efort va fi justificat de rezultate. Vor avea programe speciale care le vor oferi forme adecvate de prezentare a conţinuturilor, metode şi mijloace potrivite şi locul de desfăşurare care să favorizeze apropierea de şcoală", a explicat prof. univ. dr. Laurenţiu Şoitu de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi. În acest proiect vor fi implicaţi la Brăila 150 de elevi. Aceştia vor învăţa în clase-pilot la Liceul Pedagogic, Colegiul "Ion Ghica" şi Grupul Şcolar "Edmond Nicolau". Astfel, vor fi două clase a IX-a şi trei clase a XI-a. Ei vor fi cazaţi la internatul de la "Edmond Nicolau", care va fi reamenajat special pentru aceste proiect. "Am făcut deja demersurile necesare pentru a obţine de la Minister banii necesari pentru reamenajare, pentru că altfel nu mai era loc în internat pentru aceşti copii, iar în Brăila avem probleme cu internatele şcolare. Trebuie să ne implicăm şi fiecare să facă ce ştie mai bine. Trebuie să acordăm atenţie copiilor, dar şi familiilor, problemelor lor, pentru că altfel orice efort se pierde", a explicat inspectorul şcolar general Viorel Botea.
Pentru prima dată copiii cu dizabilităţi fizice beneficiază de ajutor
Cel de-al doilea proiect, CESPeT, se adresează elevilor cu probleme de auz, văz sau ale aparatului locomotor, dar care au potenţial intelectual normal şi se află în pericol să abandoneze şcoala. Se urmăreşte stabilirea unui dialog real între aceşti copii şi restul lumii, a precizat prof. univ. dr. Laurenţiu Şoitu. Pentru acest proiect s-au identificat 111 elevi, din care 29 cu deficienţe vizuale, 12 cu deficienţe auditive şi 70 cu deficienţe locomotorii. Ei vor beneficia de sprijin financiar de 600 de lei lunar. În proiect vor mai fi implicaţi şi părinţi, cadre didactice, care se vor ocupa de activităţi nonformale cu aceşti elevi. Peste doar câteva luni se va înfiinţa şi un Centru de formare şi cercetare pentru persoanele implicate în educaţia copiilor cu dizabilităţi. La Brăila acest proiect va presupune şi activităţi de tip afterschool susţinute de cadre didactice calificate, a explicat şi inspectorul Ecaterina Bonciu. Elevii vor rămâne în clasele în care erau şi până acum, dar vor beneficia de sprijin calificat.
Toţi copiii implicaţi în aceste proiecte vor merge în această vară în tabere, fiind însoţiţi de o parte dintre părinţi. Proiectele au fost iniţiate de Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi, iar parteneri, alături de IŞJ Brăila, sunt inspectoratele şcolare din: Botoşani, Iaşi, Maramureş, Mureş, Vaslui, dar şi Universitatea VIA din Danemarca.
* BACALAUREAT 2011. REZULTATELE PENTRU JUDEŢUL BRĂILA