Mentionind ca, inainte de a pleca in vizita in Statele Unite ale Americii, a lasat in analiza la Presedintie contractul de privatizare a Petrom, Traian Basescu a afirmat: "Eu apreciez ca este o greseala abandonarea de catre Romania a exploatarii resurselor petroliere ale subsolului tarii noastre. Tisnesc pina una-alta 6,5 milioane de tone".
Intrebat ce vor face autoritatile romane, seful statului a raspuns: "Deocamdata, sintem intr-un contract".
Marti, inainte de plecarea in vizita in SUA, presedintele Basescu a anuntat ca a cerut contractul de privatizare a Petrom de la Ministerul Economiei si Comertului si ca ii multumeste ministrului Codrut Seres pentru ca i l-a pus "imediat" la dispozitie.
Seful statului s-a declarat extrem de preocupat de problematica legata de energie. "Am cerut acum mai bine de o luna gasirea unor solutii pentru distribuirea corecta a comercializarii energiei electrice, iar zilele trecute, ceea ce s-a intimplat cu pretul combustibililor a fost de natura sa ma ingrijoreze", a subliniat Basescu.
Presedintele a cerut, saptamina trecuta, Consiliului Concurentei sa verifice comportamentul agentilor economici care produc si distribuie carburanti pe piata romaneasca, fiind ingrijorat de majorarea repetata a pretului la combustibil. Institutia a anuntat, in aceeasi zi, ca a initiat o investigatie pe piata produselor petroliere.
A doua zi, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a afirmat ca statul nu poate interveni in politica de preturi a Petrom.
Petrom a majorat succesiv, la inceputul lunii septembrie, in interval de cinci zile, pretul carburantilor comercializati in statiile proprii cu sapte bani pe litru si apoi cu noua bani pe litru. Ulterior, Petrom a redus pretul benzinelor comercializate in statiile proprii cu pina la opt bani pe litru.
Preturile Petrom sint stabilite in functie de cotatiile internationale ale produselor petroliere, iar praticarea unor valori la pompa sub nivelul pietei ar incalca principiile de concurenta loiala ale Uniunii Europene, a declarat, miercuri, presedintele grupului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.
Daca Petrom, companie la care ponderea titeiului importat este de 20% in rafinare, ar practica preturi sub nivelul normal al pietei, atunci ar genera o situatie de dumping pe piata romaneasca, iar ceilalti operatori ar putea sesiza Consiliul Concurentei sau autoritatile corespondente din Uniunea Europeana, a afirmat oficialul grupului.
Acest lucru ar avea consecinte importante asupra celorlate rafinarii din Romania, care nu au rezerve de petrol si importa toata cantitatea de titei de procesat, punindu-le in situatia de a nu-si mai putea plati taxele catre stat sau aducindu-le la faliment, a opinat Ruttenstorfer, care ocupa si functia de presedinte al consiliului de administratie al Petrom.