Acrilamida din anumite alimente, cum ar fi biscuiții sau chipsurile, prezintă un risc pentru sănătatea publică, confirmă Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) într-un aviz ştiinţific publicat joi. Această substanţă chimică poate creşte riscurile de cancer la consumatori.
Acrilamida este un compus chimic ce se formează în alimentele bogate în amidon în timpul procesării la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea, coacerea și frigerea. Prin urmare, biscuiții, chipsurile, cartofii prăjiți, cafeaua, cerealele sau pâinea prăjită pot conţine acrilamidă.
EFSA a făcut o evaluare a riscurilor existenţei acestei substanţe în alimentație pe baza a circa 100 de studii științifice și a datelor strânse de la consumatori, ONG-uri și din sectorul industriei agro-alimentare, relatează Agerpres. Studii realizate pe animale au arătat că substanţa este genotoxică şi cancerigenă, acest compus putând, prin urmare, să deterioreze ADN-ul și să provoace cancere. Autoritatea Europeană a ajuns la concluzia că acrilamida poate mări riscul de dezvoltare a unui cancer, subliniind că cei mai expuşi sunt copiii.
Opinia EFSA nu are valoare de constrângere, însă poate determina Uniunea Europeană şi statele membre să prevadă limitarea expunerii consumatorilor la această substanţă, prin modificarea obiceiurilor alimentare sau de pregătire a alimentelor ori prin întărirea controlului asupra producției alimentare.
Încă din 2011 Comisia Europeană recomandă ţărilor membre ale UE să efectueze anchete atunci când nivelurile de acrilamidă din produsele alimentare depăşesc anumite valori de referinţă.