Mergi la conţinutul principal

Aţi prins un politician cu minciunica? Faceţi plângere la instanţă!

Cererea de la instanţa supremă în care Parchetul ICCJ cere confirmarea redeschiderii urmăririi penale într-un dosar în care un bărbat din Craiova l-a reclamat pe fostul preşedinte Traian Băsescu că nu şi-a ţinut promisiunea de a demisiona, aşa cum afirmase, va fi trimisă la Judecătoria Sectorului 5.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a luat în discuţie această cerere, a stabilit că Judecătoria Sectorului 5 este competentă să analizeze această solicitare şi să dea o soluţie. „Admite excepţia necompetenţei materiale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În baza art. 50 Cod procedură penală stabileşte competenţa de soluţionare a cererii de redeschidere a urmăririi penale formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 1305/P/2007, în favoarea Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti", potrivit deciziei definitive a instanţei supreme.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ceruse instanţei supreme confirmarea redeschiderii urmăririi penale într-un dosar în care Ioan Şerb l-a reclamat pe fostul preşedinte, în 2007, pentru declaraţii privind o eventuală demisie a sa.
La 17 aprilie 2007, Traian Băsescu afirma că, dacă Parlamentul va vota suspendarea sa din funcţie, îşi va da demisia în cinci minute. „În situaţia în care, în pofida avizului Curţii Constituţionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maxim cinci minute de la vot voi demisiona din funcţie şi voi chema în faţa electoratului şi pe cei care au generat un abuz constituţional", spunea atunci şeful statului, într-o declaraţie de presă. Ulterior, Băsescu a renunţat la decizia de a demisiona.
„A fost o declaraţie verbală asupra căreia am revenit imediat după votul dat în Parlament (...) Parchetul îmi face un program extrem de alert. Nu e o fericire, dar mă voi supune oricărei chemări", a precizat Băsescu.
Fostul preşedinte a mai spus, răspunzând unei alte întrebări, că nu îi este teamă de nimic şi a adăugat că este posibil ca şi în zilele următoare să mai fie chemat în instanţă. Parchetul General a deschis mai multe dosare penale pe numele lui Traian Băsescu, ca urmare a unor plângeri depuse împotriva lui de diverse persoane, printre care şi dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak.
Dacă plângerea craioveanului împotriva fostului preşedinte va avea câştig de cauză, atunci acţiunea va putea constitui un precedent serios pentru orice politician care face promisiuni şi apoi nu le onorează.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro