9,5 lei/persoană, taxa pentru gunoi în 2018 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

9,5 lei/persoană, taxa pentru gunoi în 2018

• a fost respinsă iniţiativa cetăţenească privind reducerea taxei la 6 lei/persoană, pentru care PNL Brăila strâns în această toamnă semnături de la cetăţenii oraşului • în paralel, municipalitatea a venit cu anunţata variantă a reducerii de la 11 lei/persoană la 9,5 lei, iar acest proiect a trecut cu votul majorităţii consilierilor • vestea proastă este că vom plăti impozite şi taxe locale ceva mai mari în 2018

 

Scandal în ultima şedinţă a CLM din acest an pe tema proiectului HCLM privind reducerea taxei de salubritate la 6 lei. Promovat acum pe masa de lucru a consilierilor municipali pe calea iniţiativei cetăţeneşti, după ce în noiembrie un proiect similar gândit de consilierii liberali a fost respins la vot, noul proiect HCLM a fost pur şi simplu scos de pe ordinea de zi. Motivul, raportul tehnic de specialitate a fost unul negativ, iar în al doilea rând, pe lista semnăturilor de susţinere au fost descoperite cazuri de persoane decedate ori care nu erau din municipiu, context în care nu a fost întrunit cvorumul minim necesar de semnături.

“Având în vedere faptul că pe proiectul ordinii de zi regăsim un proiect de hotărâre iniţiativă cetăţească privind diminuarea taxei de salubrizare de la 11 lei persoană/lună la 6 lei persoană/lună, vă aduc la cunoştinţă următoarele aspecte: au fost depuse un număr total de 9.351 de semnături în susţinerea acestui proiect de hotărâre şi s-a procedat la verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, în cadrul Serviciului public comunitar local de Evidenţă a Persoanei şi a rezultat că poate fi certificat domiciliul şi dreptul de vot pentru un număr de 3.367 persoane volumul I şi 4.372 persoane volumul II. Trebuie să precizez faptul că în urma verificărilor, (...) din cele două volume, 160 de semnături nu pot fi luate în calcul pentru susţinerea proiectului avut pe ordinea de zi. (...) Faţă de aceste verificări, iniţiativa cetăţenească nu îndeplineşte cerinţa de a fi susţinută de 5% din populaţia cu drept de vot a unităţii administrativ teritoriale municipiul Brăila. Faţă de acest aspect vă propun retragerea de pe ordinea de zi deoarece nu este îndeplinită condiţia de număr de susţinători”, a explicat secretarul general al primăriei, Ion Drăgan. În completare, Marian Dragomir a explicat şi de ce nu au fost validate o parte dintre semnături. “Numărul total de semnături necesar pentru îndeplinirea unei iniţiative cetăţeneşti este de 8.866 de semnături, iar în totalul depuse de dumneavostră se regăsesc 7.579. Diferenţa apare ca urmare a următoarelor aspecte. În primul dosar, două persoane figurează decedate, patru persoane sunt minori, două persoane figurau puse sub interdicţie, 68 de persoane nu figurează cu domiciliul în municipiul Brăila, 459 de persoane nu au putut fi identificate în baza de date deoarece datele erau eronate. În cel de-al doilea dosar, 50 de persoane erau decedate anterior semnării, 11 persoane erau minore, o persoană este pusă sub interdicţie şi nu are dreptul, 101 persoane nu figurează cu domiciliul în municipiul Brăila, 485 de persoane nu se pot identifca ca persoane reale din municipiul Brăila”.

 

S-a redus sau s-a scumpit taxa pe gunoi?

În paralel însă, la HCLM privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale aferente lui 2018, a fost prinsă şi taxa de salubritate, cotată la 9,5 lei/lună/persoană, propusă de municipalitate. Retorica declaraţiilor în plenul şedinţei CLM la acest proiect s-a axat pe două faţete ale problemei: pe de o parte primarul a insistat pe ideea unei reduceri a taxei de la 11 lei/lună/persoană, cât a fost anul acesta, la 9,5 lei/lună/persoană pentru 2018, în timp ce consilierii opoziţiei au scos în evidenţă că asistăm totuşi la o scumpire de 2,5 lei în contextul în care a fost suspendată acea contribuţie suplimentară la Fondul de Mediu, de 4 lei/lună/persoană, care a scumpit la 11 lei taxa pe gunoi. 

“Aş dori să se ştie că, în realitate, taxa de salubritate se scumpeşte de la 7 lei/persoană/lună la 9,5 lei/persoană/lună” a punctat consilierul liberal Petrică Popa, iar în replică primarul Marian Dragomir a spus că taxa scade de la 11 lei la 9,5 lei.

Proiectul a trecut cu votul majorităţii în contextul în care consilierii liberali au votat împotrivă, iar consilierul PND Bogdan Botea şi independentul Lucian Căprariu s-au abţinut.

Aşadar, vestea bună ar fi că vom plăti fiecare o taxă de gunoi cu 18 lei mai puţin, pe întreg anul 2018.

Pe de altă parte, pentru celelalte taxe şi impozite importante colectate de municipalitate, cum ar fi impozitul pe apartament, case şi terenuri, pe maşini, se înregistrează o majorare.

De exemplu, dacă anul acesta impozitul pe apartament s-a calculat pornind de la o valoare impozabilă de 1.000 lei/metru pătrat, în 2018 punctul de plecare în acelaşi calcul este valoarea de 1.050 lei/mp. Şi la impozitul pe terenul intravilan se observă o situaţie similară: pentru zona A a oraşului calculul pleacă mai nou de la 10.403 lei/mp, faţă de 9.908 lei/mp până acum, în timp ce pentru teren extravilan, punctul de plecare va fi de 33 lei/ha (pentru teren construcţii) şi 53 lei/ha (pentru teren arabil), comparativ cu 31 lei/ha, respectiv, 50 lei/ha cum s-a făcut calculul în 2017.

La capitolul autoturisme, în categoria de capacitate cilindrică 1.600 cmc - 2.000 cmc, noul impozit pleacă de la 152 lei şi ajunge la 190 lei (impozit de 19 lei/200 cmc sau fracţiune din aceasta), faţă de 144 lei - 180 lei (impozit de 18 lei/200 cmc sau fracţiune din aceasta) cât a fost anul acesta.     

Brăilenii care vor să scape încă din primele zile ale noului an de povara fiscală, vor putea să plătească, cel mai probabil, din a doua săptămână a lui ianuarie, taxele şi impozitele locale, după ce în prealabil Direcţia Economică a Primăriei Brăila va face ultimele verificări ale sistemului informatic cu care operează la stabilirea şi colectarea obligaţiilor fiscale locale. Mai trebuie adăugat că se menţine bonificaţia pentru plata integrală anticipată, până la 31 martie, a impozitului pe terenuri şi clădiri - 10%, precum şi cea de 5% pentru mijloacele de transport.

Ghişeele la care se achită obligaţiile fiscale către bugetul local sunt cele deja cunoscute brăilenilor, mai precis, cele din clădirea amplasată în Piaţa Traian, nr 14; cele din bulevardul AL. I. Cuza nr. 105; în cartierul Radu Negru, pe strada Grigore Alexandrescu, bloc V1 - parter; în cartierul Brăiliţa - str. Dumbrava Roşie nr. 32; în cartierul Chercea - str. Comuna din Paris, Căminul Clultural Chercea. Pentru cei care nu vor să-şi piardă timpul pe la ghişee, taxele şi impozitele locale, se pot achita şi online, de pe platforma www.ghiseul.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro