90 ani de la nașterea lui Nichita Stănescu, poetul necuvintelor. Expoziție la Bibliotecă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

90 ani de la nașterea lui Nichita Stănescu, poetul necuvintelor. Expoziție la Bibliotecă

* expoziția poate fi văzută în holul de intrare al secției Împrumut Carte pentru Adulți

 

 

Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” îl comemorează pe marele poet și eseist român Nichita Stănescu printr-o expoziție documentară intitulată ”Nichita, poetul necuvintelor”, organizată la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila.

Opera lirică a lui Nichita Stănescu este recunoscută ca fiind una extrem de originală, profundă şi cu impact major asupra publicului cititor român și nu numai, mărturie stând şi cele două prestigioase premii internaționale: 1975 - Premiul Internațional „Gottfried von Herder” și 1982 - Premiul „Cununa de aur” a Festivalului internațional de poezie de la Struga. În 1979, personalități culturale din Suedia și fosta Iugoslavie i-au propus candidatura pentru Premiul Nobel, care însă a fost atribuit poetului grec Elitis.

Printre cele mai cunoscute volume de versuri ale poetului se numără: ”O viziune a sentimentelor”, ”Sensul iubirii”, ”Dreptul la timp”, ”Noduri și semne”, ”Roşu vertical”, ”Necuvintele”, ”În dulcele stil clasic” şi ”Epica Magna”. Opera lui este tradusă în mai multe limbi străine, poetul fiind recunoscut ca o voce distinctă a liricii universale contemporane. Criticii literari îl consideră un poet de o amplitudine şi intensitate remarcabile, făcând parte din categoria rară a inventatorilor lingvistici și poetici. A dus o viață de boem, ”umplută cu sărăcie, vise literare, sete de cultură și dragoste de prieteni”, fiind ”un campion al nopților albe închinate poeziei și filozofării”. În anul 1990 a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Expoziția este realizată de Silvia Iacob (bibliotecar) și poate fi văzută în holul de intrare al secției Împrumut Carte pentru Adulți.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro