Mergi la conţinutul principal

9 lei în plus la alocaţia de hrană pentru pacienţii bolnavi de lepră de la Tichileşti

• aceasta este soluţia găsită de Ministerul Sănătăţii, după ce angajaţii spitalului au făcut apel la oameni pentru donaţii de alimente • proiectul de hotărâre se află, momentan, în dezbatere

 

Alocaţia de hrană pentru pacienţii diagnosticaţi cu lepră, internaţi la singurul spital de această specialitate din ţară, situat în Tichileşti, judeţul Tulcea, va fi mărită de la 11 lei la 20 de lei. Măsura vine după ce angajaţii unităţii sanitare au făcut un apel umanitar către oamenii care vor şi pot să ajute cu alimente, căci cei 11 lei sunt insuficienţi pentru a asigura 3 mese pe zi pentru bolnavi, au afirmat iniţiatorii apelului. Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere proiectul de hotărâre prin care alocaţia se măreşte cu 9 lei.

De ce doar cu 9 lei ar urma să se mărească alocaţia de hrană? Răspunsul îl aflăm din proiect: “Alimentaţia pentru vârstele acestor pacienţi şi capacităţile lor mortice trebuie să asigure un aport caloric între 2.500 şi 3.000 de kilocalorii zilnic. Aceasta înseamnă o medie de 35 până la 42 kilocalorii/kg corp/24 ore. Limitele generale se estimează de la 25 kilocalorii/kg corp/24h pentru pacienţi în repaos total, până la 85 kilocalorii/kg corp/24h pentru pacienţi cu activitate fizică intensă. Aportul caloric a fost calculat la o greutate medie a pacientului de 70 kg. Având în vedere că tipologia pacienţilor se apropie de a pacienţilor internaţi la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie, considerăm că alocaţia de 20 lei/zi/pacient ar acoperi necesităţile calorice ale pacienţilor de la Spitalul Tichileşti”, potrivit documentului postat pe site-ul MS.

Spitalul Tichileşti are o secţie unică de 15 paturi, iar în prezent mai trăiesc 10 pacienţi cu vârste cuprinse între 50 şi 90 de ani. Majoritatea pacienţilor s-au născut la Tichileşti din familii de leproşi şi aici au trăit toată viaţa. Majorarea alocaţiei de hrană cu 9 lei pe zi pentru fiecare pacient înseamnă o cheltuială mai mare cu 32.850 lei pe an, faţă de suma care e în prezent. Banii vor proveni din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Totuşi, alocaţia de hrană de 20 lei/zi pentru bolnavii din leprozerii ar urma să fie cea mai mare. Spre exemplu, pentru bolnavii adulţi de TBC şi HIV/SIDA alocaţia este de 16 lei/zi, iar pentru copii de 15 lei. Bolnavii de diabet primesc 15 lei/zi, la fel ca bolnavii arşi şi lăuzele. Pentru regimul de hemodializă este alocată suma de 9 lei, iar pentru bolnavii psihici şi cei psihici cu internare obligatorie, alocaţia ajunge la 12 lei. Pentru copiii nou-născuţi prematuri în maternităţi sau compartimente, alimentaţi artificial, alocaţia este de 10 lei, în timp ce pentru copiii născuţi prematur, dar alimentaţi natural, suma este de doar 5 lei/zi. Pentru copiii de 0-3 ani, statul acordă 10 lei/zi, iar pentru cei cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani, suma este de 12 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro