* deşi anul acesta în Brăila există puţine medii de admitere sub 5, există câteva discrepanţe între mediile de la examen şi media din clasele V-VIII * vorbim despre diferente de 4, 5 şi chiar 6 puncte, atât la şcolile din municipiu, cât şi la cele din judeţ
Anul acesta Brăila a avut rezultatele foarte bune la Evaluarea Naţională, ceea ce a făcut ca numărul mediilor de admitere sub 5 să fie unul relativ mic. Concret, din cei 1.979 de absolvenţi care au susţinut examenul doar 83 au media de admitere la liceu mai mică de 5. Cu toate acestea, şi în acest an rezultatele de la examen au scos la iveală diferenţe uriaşe dintre media de la Evaluarea Naţională şi media de absolvire a claselor V-VIII. Vorbim de diferenţe de 4, 5 sau chiar 6 puncte, adică de elevi care la clasă au medii între 8 şi 9, dar care la examen nu au confirmat şi au luat note de 2, 3 şi 4.
Conform ierarhiei judeţene a mediilor de admitere la liceu, publicate de Ministerul Educaţiei pe site-ul admitere.edu.ro, astfel de cazuri se înregistrează atât la şcolile din rural, dar şi la cele din municipiu. Spre exemplu, un elev de la Gradiştea are 8,47 media de absolvire, dar la examen a luat 3,27 (4,55 la română şi 2 la matematică). Un alt exemplu este al unui elev de la Tufeşti, care a absolvit gimnaziul cu media 8,61, iar la Evaluarea Naţională are media 3,67 (3,85 la română şi 3,5 la matematică). Cea mai mare diferenţă, de peste 6,64 puncte, se înregistrează în municipiu, la Şcoala Gimnazială ”Nikos Kazantzakis”, unde un elev a avut media de absolvire 9,59, iar la examen are 2,95 media (3,4 la română şi 2,5 la matematică).
Diferenţe mari se înregistrează însă şi în rândul elevilor ce au medii de admitere de peste 5. Este cazul unui absolvent de la Vişani, care are media din gimnaziu 9,75, iar la Evaluarea Naţională a luat 5,10.
Media din gimnaziu ar putea fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu
Cum an de an se înregistrează diferenţe între mediile de absolvire a claselor V-VIII-a şi rezultatele de la Evaluarea Naţională, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că media din gimnaziu ar putea să nu mai fie luată în calcul la media admiterea la liceu:
”Ce argumente am avea s-o păstrăm în condiţiile în care am văzut bine lipsa de relevanţă a notelor acordate mai ales în aceşti doi ani de criză sanitară. De ce aş mai susţine să se ia în calcul cu anumită pondere note care sunt complet irelevante pe perioada de criză sanitară? Reamintesc faptul că note peste 8.50 care în mod normal erau într-o pondere de 14-15 %, au fost apoi de 53% şi apoi la 60%. Este în dezavantajul elevilor să iei în calcul această pondere a notelor din gimnaziu pentru că nu mai poţi să faci niciun fel de diferenţă între cei care au note între 9 şi 10, conforme cu competenţele pe care le posedă şi ceilalţi elevi care au note între 9 şi 10 şi nu au nicio legătură cu ceea ce trebuie să însemne un elev de 9 şi 10”, a declarat ministrul Cîmpeanu, citat de edupedu.ro.
Reamintim că media din gimnaziu are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere la liceu.