Mergi la conţinutul principal
Bilanțul Arhipiscopiei

8,3 milioane de lei investiți în ajutorarea aproapelui

• sâmbătă, 4 februarie, au avut loc lucrările Adunării Eparhiale, forul deliberativ eparhial • cu acest prilej, s-au prezentat realizările Arhiepiscopiei Dunării de Jos în anul 2022 și proiectele pentru anul 2023 • aproape 80.000 de persoane au beneficiat, anul trecut, de sprijin din partea Arhiepiscopiei, inclusiv 3.700 de copii, care, la început de an școlar, au primit ghiozdane pline cu rechizite școlare • alți 2.000 de copii au beneficiat de tabere gratuite, în cadrul programului „Vacanța din pridvorul bisericii”

 

Bilanț rodnic al Bisericii strămoșești, cu mii de credincioși ajutați de preoții și de binefăcătorii din parohii, cu binecuvântarea ierarhului Dunării de Jos.

Astfel, sâmbătă, 4 februarie, în Sala „Episcop Melchisedec Ștefănescu” a Centrului Eparhial Galați au avut loc lucrările Adunării Eparhiale - forul deliberativ eparhial - sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Membrii acestui organism bisericesc au participat, mai întâi, la slujba Sfintei Liturghii săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Andrei și Sf. Ier. Nicolae”, la finalul căreia Părintele Arhiepiscop Casian a oficiat slujba de Te-Deum și un Parastas pentru membrii Adunării Eparhiale a Dunării de Jos, trecuți la cele veșnice.

„În cadrul lucrărilor Adunării Eparhiale, ierarhul locului a prezentat hotărârea Sfântului Sinod, prin care anul 2023 a fost dedicat în Patriarhia Română persoanelor vârstnice, imnografilor și cântăreților bisericești, după care le-a vorbit celor prezenți despre activitatea desfășurată în Eparhia Dunării de Jos, ca parte integrantă în lucrarea misionară a Bisericii, împlinită cu jertfelnicie, pricepere și o mare luciditate în vremuri deloc ușoare”, precizează purtătorul de cuvânt al Eparhiei, pr. Rareș Bucur.

Implicarea Eparhiei Dunării de Jos, prin toate unitățile sale de cult, în suținerea activităților social-filantropice, cultural-educaționale și patrimoniale din județele Brăila și Galați a constituit unul dintre punctele importante ale ședinței Adunării Eparhiale. Astfel, potrivit sursei citate, valoarea totală a proiectelor social-filantropice desfășurate anul trecut de către Arhiepiscopia Dunării de Jos - prin Centrul Eparhial, protoieriile, parohiile, mănăstirile și așezămintele bisericești - a fost de circa 8,3 milioane de lei, iar numărul total al beneficiarilor, 80.000 de persoane, o parte dintre acestea fiind persoane asistate ale celor 50 de cantine sociale deschise în județele Brăila și Galați.

Poate fi amintit aici, ca și exemplu, programul anual „Ne înnoim de Sfintele Paști“, prin care au fost împărțite materiale de igienă și articole vestimentare în valoare totală de 533.000 de lei pentru 10.533 de persoane nevoiașe. Totodată, la început de an școlar 2022-2023, a fost implementat programul „Hristos în școală”, prin care 3.700 de copii proveniți din familii numeroase, cu mai mult de patru copii, au primit ghiozdane complet echipate cu rechizite școlare, în valoare totală de 280.000 de lei.

Un alt program eparhial a fost cel de sprijinire al refugiaților ucraineni, prin care au fost acordate ajutoare materiale și financiare de peste 281.000 de lei. Nu în ultimul rând, pe parcursul vacanței de vară, în Eparhia Dunării de Jos s-a desfășurat, anul trecut, programul de tabere pentru elevi intitulat „Vacanța din pridvorul bisericii” prin care peste 2.000 de copii au beneficiat de tabere gratuite, prin contribuția parohiilor și implicarea directă a ierarhului Dunării de Jos. Între proiectele care vor fi continuate și în anul 2023 amintim pe cel intitulat „Donează sânge! Salvează o viață!”, la care au participat, deja, în calitate de voluntari, sute de preoți și credincioși.

La lucrările Adunării Eparhiale au mai participat, ca invitați, preoții protoierei, stareții mănăstirilor, preoți cu rezultate deosebite, elevi, reprezentanți ai asociațiilor bisericești, oficialități, precum și personalități ale vieții culturale și economice din județele Brăila și Galați.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro