E oficial! Oraşul pregăteşte straiele de sărbătoare. De Crăciun, Orăşelul Copiilor din Brăila va fi plin de brazi şi de cetină. Primăria a anunţat că achiziţionează direct "pomi de iarnă din categoria răşinoaselor", în valoare de 75.000 de lei, fără TVA, numai pentru Orăşelul Copiilor. Potrivit site-ului Primăriei Brăila, invitaţia privind achiziţia directă a fost lansată pe 29 octombrie, în SEAP, iar operatorii economici au termen de depunere a ofertelor până pe 11 noiembrie, la ora 10.00, criteriul principal fiind, conform Ordonanţei 34/2006 privind Achiziţiile Publice, preţul cel mai mic. În documentaţia de atribuire nu se explică de ce această achiziţie a fost defalcată de aceea de amenajare a Orăşelului Copiilor, achiziţie ce costă 70.000 de lei, fără TVA.
Procedura aleasă pentru fiecare contract în parte este achiziţia directă, fiindcă valoarea nu depăşeşte 30.000 de euro, iar legea permite această formă de achiziţie. Greu de spus, însă, de ce nu au fost lipite cele două achiziţii, în contextul în care brazii merg direct în Orăşelul Copiilor, iar distribuirea şi amplasarea lor se pot face cu aceeaşi firmă. Oricum, suma alocată din banii publici ai municipalităţii este destul de generoasă pentru ambele contracte şi presupune achiziţionarea a 20 tone cetină, 150 de pomi de iarnă cu înălţimea cuprinsă între 1,5- 3 metri, 17 cu înălţimea între 7 şi 10 metri, unul cu înălţime de 15- 16 metri şi doi cu înălţime între 16 şi 20 de metri. Asta înseamnă că unui număr de 800 de locuitori din oraş îi revin un brad şi cetină. Multă cetină! Vreo trei vagoane, fiindcă e uşoară, dar voluminoasă.
Dovezi solide de bonitate
"Furnizorul are obligaţia de a livra comanda fermă în două zile de la semnarea contractului, la adresa indicată de către achizitor. (...) Plata se va face în maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii facturii", se arată în documentaţia de atribuire semnată de juristul Marian Săraru, inspector superior la Biroul Licitaţii - Contracte în cadrul Primăriei Brăila. În cadrul aceloraşi documente se mai precizează că ofertele trebuie anunţate şi prin fax la Primăria Brăila, iar autoritatea va anunţa câştigătorul prin SEAP şi prin intermediul site-ului său public.
Documentaţia de atribuire şi caietul de sarcini prevăd constituirea garanţiei de bună execuţie de 10% din valoarea contractului, fără TVA, imediat după încheierea contractului, înainte de livrarea mărfii.
Pentru a prinde un asemenea contract cu bani publici, firmele trebuie să facă dovadă riguroasă a bonităţii lor.
"Între documentele de calificare se numără şi certificatul care atestă că firma nu are datorii, la 31 octombrie 2015 la bugetul local şi bugetul de stat, certificat care să ateste că are personal calificat pentru obiectul contractului, dar şi dovada că furnizorul este IMM", se mai arată în aceeaşi documentaţie, sub semnătura viceprimarului Doiniţa Ciocan, care iscăleşte în locul primarului, dar şi al şefului de la Achiziţii Publice, jurist Marius Surdu.
Atenţie! Obiectul contractului este "amenajarea Orăşelului Copiilor în municipiul Brăila". Faza e că dacă această achiziţie ar fi fost lipită de celelalte cu specific, pe acelaşi cod CPV, suma ar fi sărit de 30.000 de euro şi s-ar fi impus o licitaţie sau altă formă deschisă de achiziţie, procedură pe cât de greoaie, pe atât de transparentă şi lipsită de orice suspiciune. Ieri am încercat să obţinem un punct de vedere cu privire la acest subiect şi de la viceprimarul Doiniţa Ciocan, care a şi semnat întreaga documentaţie, dar aceasta nu a răspuns apelului nostru până la închiderea ediţiei. În schimb, primarul Aurel Gabriel Simionescu ne-a declarat: "Eu ştiu, de principiu, că era vorba despre o sumă similară celei de anul trecut în ambele contracte, nu ştiu exact acum sumele. Ştiu că brazii trebuie cumpăraţi, iar orăşelul amenajat, trebuie căsuţele acelea, nu ştiu dacă puteau fi lipite achiziţiile". Vom reveni.