Mergi la conţinutul principal

723 de brăileni au votat cu UDMR la alegerile europarlamentare

• UDMR a reuşit să strângă sute de voturi în judeţe non-maghiare la alegerile de duminică • explicaţia găsită de presa centrală ar fi că PSD ar fi direcţionat voturi către acest partid, pentru a-l ajuta să atingă pragul de 5%

 

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a trecut “la mustaţă” pragul în Parlamentul European, în urma alegerilor din data de 26 mai 2019. Miracolul s-a produs prin acumularea mai multor voturi în judeţele non-maghiare, printre care şi Brăila. Dacă la alegerile din anul 2016, doar 289 de brăileni au pus ştampila pe UDMR, duminică au existat de 2,5 ori mai mulţi alegători ai acestui partid în judeţul nostru. Concret, în urma numărării voturilor, s-a constatat faptul că 723 de alegători brăileni şi-au dat votul politicienilor maghiari.

De altfel, Brăila nu este singurul judeţ în această situaţie, căci aşa-zisul miracol s-a produs în mai toate judeţele ţării, excluzând regiunile care votează, în număr mare, cu acest partid. Presa centrală a atins acest subiect, iar spre exemplu, G4Media.ro scrie că “UDMR a fost votat aparent inexplicabil de mii de oameni în judeţele fără comunitate maghiară din Moldova şi sudul ţării. Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că explicaţia numărului mare de buletine obţinute de UDMR e direcţionarea de voturi de la PSD şi PNL”. Ulterior, publicaţia online a actualizat articolul, după ce PNL a dezminţit parţial această afirmaţie. Liberalii au menţionat că nu au avut nicio implicare în creşterea voturilor pentru maghiari, ci acuză că această manevră a aparţinut PSD.

Culmea, în judeţele cu populaţie maghiară semnificativă, numărul voturilor acumulate de acest partid a scăzut faţă de alegerile anterioare.

UDMR a obţinut 5,26% din voturi la nivel naţional pentru Parlamentul European. Potrivit aceleiaşi publicaţii online, situaţia din Brăila se regăseşte şi în judeţele Argeş (1.532 voturi faţă de 265 în 2016), Bacău (2.988 voturi faţă de 1.287), Botoşani (926 voturi faţă de 239), Buzău (1.155 voturi faţă de 279), Giurgiu (731 voturi faţă de 146) ş.a. Culmea, cu trei zile înainte de alegeri, UDMR a rupt pactul de guvernare avut cu PSD.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro