Mergi la conţinutul principal

70 de ani de la bombardarea Hiroshimei

Clopotul Păcii, tras de o tânără şi un elev, a bătut la 08.15 (23.15 GMT), oră la care, în urmă cu 70 de ani, bomba atomică aruncată de avionul american Enola Gay a explodat la Hiroshima, omorând pe loc zeci de mii de oameni. Până la sfârşitul anului 1945, circa 140.000 de persoane, inclusiv zeci de mii de coreeni şi alţi străini, au murit din cauza bombardamentului şi a consecinţelor sale.
Bomba atomică aruncată de aviaţia americană asupra Hiroshimei la 6 august 1945 a fost urmată de un atac similar împotriva oraşului Nagasaki, în care au murit pe loc 40.000 de oameni. În urma celor două atacuri devastatoare, Japonia a capitulat, Al Doilea Război Mondial luând sfârşit în mod oficial la 15 august. În discursul său, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a cerut eliminarea armelor nucleare şi crearea unui sistem de securitate care să nu se bazeze pe forţa militară. „În calitate de singura ţară lovită de arma atomică (...) avem misiunea de a crea o lume fără arme nucleare", a declarat premierul Abe, afirmând că Japonia va prezenta, la viitoarea Adunare Generală a ONU, o nouă rezoluţie vizând eliminarea acestor arme.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro