Mergi la conţinutul principal

70 de ani de la atacul nuclear de la Nagasaki

La 9 august 1945, la ora 11.02, explozia atomică a distrus 80% din clădirile din Nagasaki, printre care celebra sa catedrală Urakami, situată la 500 de metri de punctul impactului. Ieri, exact la aceeaşi oră, populaţia a păstrat un minut de tăcere, în timp ce clopotele şi sirenele au răsunat în întreg oraşul, vechi nod al schimburilor comerciale dintre Japonia şi străinătate şi oraş cunoscut pentru importanta sa comunitate creştină.
Numit „Fat Man", dispozitivul exploziv cu plutoniu era destinat să fie aruncat deasupra oraşului Kokura (la nord de Nagasaki), unde se afla o importantă fabrică de armament. Condiţii meteorologice nefavorabile au forţat bombardierul american B-29 să îşi schimbe
ţinta.
Cu trei zile înainte, o primă bombă atomică - „Little Boy" - a făcut 140.000 de morţi la Hiroshima. Aceste două bombardamente au constrâns Japonia să capituleze şi au pus capăt Războiului din Pacific. În decembrie 1967, guvernul nipon şi-a luat angajamentul solemn să nu fabrice, să nu deţină ori să lase să intre pe teritoriul său arme nucleare.
Oraşele devastate Hiroshima şi Nagasaki încearcă prin ceremonii şi campanii împotriva armelor nucleare să perpetueze amintirea acestor dezastre.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro