Mergi la conţinutul principal

7 din 10 şomeri brăileni îşi găsesc foarte greu un loc de muncă

• vorbim de 3.650 de persoane din totalul celor peste 5.100 înregistrate în evidenţele agenţiei • majoritatea au cel mult 8 clase

 

Peste 70% dintre şomerii brăileni îşi găsesc foarte greu un loc de muncă. Asta reiese din cel mai recent buletin statistic realizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila. Potrivit documentului, la finalul lunii septembrie, în judeţul nostru erau înregistraţi 5.128 şomeri (din care 2.074 femei), structura acestora pe nivel de ocupabilitate aratând că 3.648 persoane sunt „foarte greu ocupabile”, 1.256 „greu ocupabile”, 86 „mediu ocupabile”, iar 138 sunt „persoane uşor ocupabile”. Concret, persoanele în căutarea unui loc de muncă încadrate la nivelul „uşor ocupabil” sunt cele care pot obţine mai uşor un loc de muncă, spre deosebire de cele încadrate la „foarte greu ocupabil”.

Criteriile avute în vedere pentru încadrarea şomerilor în nivelurile de ocupabilitate sunt: geografice - localitatea (municipiu, oraş, sat reşedinţă de comună etc.); nivelul studiilor; vârsta; apartenenţa la un grup vulnerabil sau grup cu nevoi speciale - şomer de lungă durată, persoană cu dizabilităţi, persoană de etnie rromă, persoană liberată din detenţie, persoană supusă riscului de a fi traficată, tânăr cu risc de marginalizare socială sau refugiat etc; ocupaţionale - natura sezonieră a activităţii prestate, experienţă profesională, calificarea/ ocupaţia.

În ceea ce priveşte rata şomajului, la 30 septembrie 2018, aceasta era de 4,08%. Comparativ cu luna precedentă, când rata şomajului a fost de 4,12 %, în această lună acest indicator a înregistrat o scădere cu 0,04 puncte procentuale.

“Din totalul de 5.128 persoane înregistrate în evidenţele AJOFM Brăila, 483 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 4.645 erau şomeri neindemnizaţi. În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, 3.921 şomeri provin din mediul rural şi 1.207 sunt din mediul urban”, se precizează într-un comunicat al instituţiei.

Legat de nivelul de studii, şomerii cu studii gimnaziale (35,26 %) au ponderea cea mai mare, urmat de cei cu studii primare (25,9 %) şi cei fără studii (16,28 %), iar 9,77 % au absolvit şcoală profesională/arte şi meserii. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 9,46 % din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii superioare 3,33%. Din statistică mai reiese că cei mai mulţi şomeri înregistraţi au între 40 şi 49 ani (30%), urmaţi de cei cu vârste peste 55 ani (23%).

Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Brăila sunt afişate pe pagina de internet a AJOFM Brăila la adresa www.braila.anofm.ro.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro