Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

60 miliarde lei pentru retehnologizarea si modernizarea sistemului local de termoficare

Executivul a pus la dispozitia a 48 de orase, inclusiv Braila, in care mai functioneaza sistemul centralizat de termoficare, importante sume destinate retehnologizarii, modernizarii si dezvoltarii acestor sisteme. La nivel national suma alocata in acest sens este de aproape 250 milioane lei RON adica 2.500 miliarde de lei vechi, ca suma defalcata din taxa pe valoarea adaugata. Pentru Braila Guvernul a alocat aproape 6 milioane RON, adica circa 60 miliarde lei vechi, suma modesta in comparatie cu cele peste 40 milioane RON alocate Bucurestiului, 12,4 milioane RON pentru judetul Suceava, 14,57 milioane pentru Constanta, 14,8 milioane RON pentru Galati, ori circa 11 milioane RON pentru judetele Arges, Bacau si Buzau. In cazul Braila, banii urmeaza a fi cheltuiti exclusiv pentru reabilitarea si modernizare CET II Braila si a sistemului centralizat de transport si distributie prin puncte termice cu transformarea a 27 de centrale termice in puncte termice pentru alimentarea cu energie termica a consumatorilor din municipiu. Concret, vor fi efectuate lucrari in sensul reabilitarii si modernizarii instalatiilor de producere si a sistemelor de distributie a energiei termice, monitorizarea si automatizarea proceselor specifice, precum si contorizarea energiei termice la nivel de bransament. Important de mentionat este ca Executivul a impus o conditie pentru ca autoritatea locala sa poata cheltui acesti bani: incredintarea in prealabil catre operator a serviciului de interes general de producere distributie a energiei termice printr-o licitatie publica, daca acest lucru nu a fost realizat, asa cum partial este cazul Braila. Partial pentru ca municipalitatea a incredintat, in urma cu citiva ani, operatorului local, adica SC "CET" SA Braila, doar sectorul de distributie a energiei termice, fara sectorul producere si transport, drept pentru care este nevoie de organizarea unei licitatii publice in acest sens, la care "CET" Braila poate participa alaturi de alti posibili ofertanti. Cu privire la aceasta situatie, viceprimarul Lucian Tilea, cel care are in competenta serviciul de termoficare, a subliniat ca ar urma in cursul acestei saptamini sa fie publicat anuntul de licitatie, caietul de sarcini fiind deja intocmit. "Aceste sume nu reprezinta ajutoare de stat pentru ca sint acordate pietei libere in domeniul termoficarii pe care activeaza operatori carora autoritatile administrativ-teritoriale le-au incredintat serviciul de interes general de producere si distributie a energiei termice. In cazul SC "CET" SA pasul a fost realizat partial in sensul ca ne-a fost incredintat doar sectorul distributie. Urmeaza ca autoritatea locala competenta sa organizeze o licitatie publica pentru concesionarea acestui serviciu, la care va participa si SC "CET" SA Braila", ne-a declarat directorul general al SC "CET", Vasile Muntenita.
In textul Hotaririi de Guvern se mentioneaza totusi ca masurile susceptibile de a fi considerate ajutor de stat vor fi notificate Consiliului Concurentei de catre operatorii principali de credite in vederea autorizarii.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii