Peste 50 miliarde lei vechi. Atât s-a vărsat de la bugetul de stat în contul Consiliului Judeţean Brăila, pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene pe 2014. Banii au fost repartizaţi în urma defalcării taxei pe valoare adăugată şi sunt destinaţi pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere, pentru îmbrăcăminţi asfaltice prin plombări, precum şi pentru întreţinerea pe timp de iarnă a drumurilor judeţene.
Potrivit Direcţiei Tehnice şi de Gospodărire Comunală din cadrul CJ, drumurile judeţene aflate în administrarea Consiliului Judeţean însumează 604 km. Analizând starea tehnică a drumurilor judeţene şi comunale din judeţ, propunerea direcţiei de specialitate din cadrul CJ are în vedere alocarea sumei de 5.046 mii lei pe 2014. Conform referatului, s-au propus lucrări de întreţinere a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, în intervalul ianuarie-martie şi 15 noiembrie - 31 decembrie 2014 şi lucrări de reparaţii prin plombări pe următoarele segmente : DJ 202 A Gulianca-Racoviţa-Gradiştea, DJ 202 B, Latinu - Scorţaru Nou - Movila Miresii - Urleasca, DJ 203, Galbenu - Făurei - Ulmu - Însurăţei, DJ 203 A, Vişani - Galbenu, DJ 211, Roşiori - Dudeşti - Zăvoaia - Bordei Verde - DN2B, DJ 211 A, Bordei Verde - Viziru, DJ 211 B, Tătaru -Bărăganul - Victoria - Mihai Bravu, DJ 211 C, Tătaru -Ciocile şi DJ 221, Romanu-Râmnicelu-Şuţeşti-Ianca.
Consilierii au completat lista de priorităţi
Pe lângă aceste sectoare de drumuri judeţene ce urmează a intra în reparaţii, consilierii au mai venit şi cu propuneri de asfaltare şi plombare. Iorgoveanu Tănase (PP-DD) a propus introducerea pe lista de priorităţi şi reabilitarea drumului dintre localitatea Oancea şi comuna Romanu. O altă recomandare a venit din partea lui Marian Sârbu (PDL), care a vorbit despre necesitatea asfaltării a 1,5 km de drum spre satul Lişcoteanca şi continuarea lucrărilor de asfaltare a DJ 212 A din Insula Mare a Brăilei. Pe acest proiect a avut completări consilierul Gheorghe Chiru (PNŢCD), care a precizat că drumul între satul Ariciu din comuna Salcia Tudor şi comuna Racoviţa nu a fost niciodată reparat, iar Ivan Cristian (PP-DD) a cerut întocmirea unui raport cu toate drumurile comunale din judeţ ce necesită reparaţii. "Am dori să se întocmească un raport în care să se spună câţi kilometri avem de drumuri comunale, care sunt cu probleme, care necesită reabilitări, având în vedere că iarna a fost grea. Astfel că prin suplimentările de fonduri, în a doua parte a anului să avem în vedere şi suplimentarea bugetelor pentru toate comunele, indiferent de culoarea politică", a fost rugămintea lui Ivan. Cu excepţia doleanţei lui Chiru, despre care preşedintele CJ a spus că o are în vedere, dar nu se ştie dacă în 2014, celelalte propuneri au fost acceptate pentru a intra pe lista de priorităţi a judeţului chiar în acest an.
Proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale (UAT) a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată, destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene pentru 2014, a fost aprobat pe 3 februarie, în cadrul şedinţei ordinare a CJ.