* aceștia au primit câte o masă caldă, îmbrăcăminte, pături, cearceafuri și lenjerii de pat, săpunuri, produse de igienă corporală, dezinfectanți și detergent de rufe * două persoane cu dizabilităţi locomotorii, din cadrul Adăpostului de Noapte, au primit cărucioare pentru nevoi speciale * valoarea ajutoarelor oferite de preoții și credincioșii de la ”Sfinții Arhangheli” depășește 13.000 de lei
Parohia ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, din Centrul Vechi al Brăilei, a donat, săptămâna aceasta, o masă caldă, haine și produse de igienă nevoiaşilor de la Adăpostul de Noapte, din cartierul Vidin.
”Pe 17 februarie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, Parohia ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din municipiul Brăila a organizat o activitate filantropică pentru persoanele nevoiaşe şi singure din cadrul Adăpotului de Noapte. Preoţii slujitori de la Parohia ”Sfinţii Arhangheli”, însoțiți de câțiva consilieri parohiali și tineri voluntari, au oferit celor 50 de persoane găzduite pe timp de noapte în acest Adăpost articole vestimentare şi produse pentru igiena personală, precum şi o masă caldă”, precizează, într-un comunicat, pr. Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos.
Astfel, în urma consultărilor avute cu reprezentanţii instituţiei, preoţii de la ”Sfinții Arhangheli” au achiziţionat pentru cei 50 de asistaţi - oameni ai străzii din Brăila - pijamele, bluze şi pantaloni de corp, căciuli, mănuşi, papuci, şosete, pături, cearceafuri de pat, feţe de pernă, lenjerii de pat, pilote, săpunuri, aparate de ras, pastă şi periuţe de dinţi, alcool sanitar şi detergent pentru spălat rufe. În cadrul centrului social de pe Strada Eroilor (cartier Vidin) sunt şi două persoane cu dizabilităţi locomotorii, astfel că preoții au achiziţionat şi două cărucioare pentru nevoi speciale.
Joi, 17 februarie, după masa de prânz oferită celor 30 de copii de la Centrul social ”Sfântul Vasile cel Mare”, din cadrul Parohiei ”Sfinţii Arhangheli” (pe care parohia îi ajută în mod constant), preoții și voluntarii au pregătit darurile pentru oamenii străzii, pe care le-au transportat la Adăpostul de Noapte. Acolo, au fost predate responsabililor care, la rândul lor, le-au împărțit asistaților. Valoarea donației făcute de parohia brăileană a fost de 13.200 lei.
Adăpostul de Noapte are o capacitate totală de 150 de locuri pentru oamenii străzii şi este administrat de Direcţia de Asistenţă Sociată (DAS) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila. Este un loc special în care persoanele fără locuinţă, pe lângă un loc de odihnă, hrană și asistenţă medicală, primesc și sprijin în găsirea unui loc de muncă. Potrivit regulamentului, asistaţii beneficiază de găzduire pe o perioadă de maxim 12 ore/zi, servicii de informare şi consiliere în vederea reintegrării sociale, educaţie sanitară şi asistență medicală şi pot primi pachete de hrană şi băuturi calde nealcoolice. În schimb, au obligaţia să respecte orarul de funcţionare (19:00-07:00) şi să presteze activităţi de întreţinere a spaţiului interior şi exterior al clădirii de pe Strada Eroilor.
Un sfert de veac în slujba aproapelui
Potrivit pr. Rareș Bucur, în anul 1998, cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae - cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Casian - la inițiativa unui grup de femei din Comitetul parohial al bisericii ”Sfinții Arhangheli” din Brăila, a început un amplu program social de ajutorare a mai multor familii, program ce a constat în oferirea unei mese calde la domiciliu, de 3 ori pe săptămână, unui număr de 40 beneficiari. În anul 2006, au fost demarate lucrările de construire a unei noi cantine care a fost finalizată şi sfinţită în anul 2010, în ajunul sărbătorii ”Sfinților Arhangheli”, primind ca ocrotitor şi pe Sfântul Vasile cel Mare. În prezent, beneficiarii cantinei sunt 30 de persoane nevoiaşe, în special copii, care zilnic primesc hrană caldă. Cantina dispune de două săli de mese, o bucătărie utilată, două magazii şi două grupuri sanitare. Totodată, în cadrul acestui Centru social sunt desfăşurate și activităţi extraşcolare de tip ”after school”, cu sprijinul profesorilor și învăţătorilor voluntari din parohie.