• este vorba despre o campanie iniţiată de deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă în parteneriat cu Asociaţia “Sănătate pentru comunitate”, care s-a desfăşurat sâmbătă • consultaţiile au fost acordate de medicul specialist stomatolog Marius Moroianu
50 de brăileni au beneficiat de consultaţii gratuite pentru prevenirea cancerului de cap şi gât, în acest weekend, ca urmare a unei campanii iniţiate de deputatul PNL Antoneta Ioniţă, în parteneriat cu Asociaţia “Sănătate pentru Comunitate”. Campania “Responsabilitate pentru Sănătate” a avut loc sâmbătă, iar consultaţiile au fost acordate de medicul specialist stomatolog Marius Moroianu, în cadrul programului de screening derulat la Brăila, parte a campaniei europene “Make Sense”.
“Consider că putem vorbi de un succes al campaniei, câtă vreme 50 de pacienţi s-au prezentat benevol, pentru a beneficia de consultaţii gratuite. Le-am explicat tuturor că diagnosticarea la timp a cancerului de cap şi gât ridică rata supravieţuirii până la 80-90%. Principalul nostru obiectiv este să educăm populaţia cu privire la factorii de risc ai acestor boli şi la importanţa diagnosticării în stadii incipiente”, a declarat Ioniţă.
În România, anual, peste 6.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu cancer la cap sau gât, iar doi din trei află când boala este deja în stadiu avansat. Un simplu control stomatologic sau ORL poate ajuta la depistarea în faze incipiente şi la salvarea pacienţilor, se arată în cadrul unui comunicat de presă emis de parlamentar.
„Viaţa socială, profesională şi familială a pacientului cu cancer de cap sau gât este, după diagnosticare, total diferită de viaţa lui aşa cum o ştia. Urmările tratamentului, precum şi teama permanentă venită din posibilitatea regresiei bolii duc frecvent la stări de depresie, iar sprijinul celor dragi, precum şi ajutorul de specialitate sunt resurse extrem de importante în depăşirea acestor momente. În cadrul campaniilor noastre, aşa cum s-a întâmplat şi la Brăila, acolo unde identificăm sau avem suspiciuni de cancer, le recomandăm pacienţilor să se adreseze medicului de familie sau specialiştilor, care să le urmărească evoluţia”, a declarat la rândul său Alina Comănescu, fondatorul Asociaţiei “Sănătate pentru Comunitate”.